Úton a költségvetési provizórium felé?

v

Amióta a szlovák kormánykoalíció elvesztette parlamenti többségét, a szlovák parlament működését a bármi megtörténhet mottóval lehetne a legjobban jellemezni.

Ha a szlovák törvényhozó testület határozatképes, azt mostanában már jó napnak lehet elkönyvelni, és a kormány törvényjavaslatainak elfogadása több mint bizonytalan. Az egyes javaslatokhoz gyakran furcsa ad hoc szövetségek szerveződnek, és a bennfentesek a háttérben megkötött politikai üzleteket sejtetnek.

A több hónapja tartó szlovák belpolitikai tragikomédiát külső szemlélőként akár élvezni is lehetne, de a szlovák lakosság nagy része már régen nem szórakozik. Amíg a szlovák politikai pártok egymással vannak elfoglalva, Szlovákia létezésének egyik legnehezebb telének néz elébe, és a szlovák háztartások és vállalatok egyaránt joggal tekintenek aggodalommal a jövőbe. A szlovák kormánykoalíció számára az elkövetkező hetekben a legnagyobb kihívást a jövő évi költségvetés elfogadása fogja jelenteni, ugyanis a kormány egy sor ígérete a jövő évi költségvetés forrásaihoz köthető. A közalkalmazottak béremeléséhez ugyanúgy szükség lesz a jövő évi költségvetésre, mint az egészségügyi dolgozók fizetésemeléséhez, az energiaválság hatásainak tompításához vagy a nagylelkűbb családtámogatáshoz.

Ahogy azt Igor Matovič a hétvégén elmondta, nem tudja, kire számíthat a jövő évi költségvetés elfogadásánál. Továbbra is érvényes, hogy a kormánykoalíció a legjobb esetben is csak 73 szavazattal rendelkezik a parlamentben, és ezért tárgyalni kell majd valakivel. A pénzügyminiszter ugyan ismételten próbálja érzelmileg zsarolni a már ellenzéki SaS pártot, de Richard Sulík pártvezér szerint a jövő évi költségvetés ügyében eddig még senki sem kereste meg őket. Ez valahol nem annyira meglepő, tekintve, hogy az SaS döntő szerepet játszott abban, hogy a parlament a héten éppen Igor Matovič pénzügyminiszter megbuktatásáról tárgyal majd. Ha Igor Matovič az SaS szavazatainak segítségével elveszti pénzügyminiszteri pozícióját, akkor nehéz elképzelni, hogy a három kormánypárt konstruktív tárgyalásokat folytat majd a jövő évi költségvetésről a liberálisokkal.

A tét pedig nagy: ha december végéig nem sikerül elfogadni az új költségvetést, Szlovákia 1999 óta először költségvetési provizóriumba kerülne. Ez azt jelentené, hogy a kormánynak a 2022-re érvényes költségvetési kiadások alapján kellene gazdálkodnia úgy, hogy minden hónapban az éves kiadások egy tizenkettede állna rendelkezésre. Ez erősen kétségessé tenné, hogy mennyire lenne a kormány képes reagálni a magas energiaárak gazdasági hatásaira úgy, hogy közben az egészségügy és az oktatás is krízishelyzet felé sodródik. Költségvetés nélkül a kormány akcióképessége erősen lecsökken, ezért érthető, hogy a kormánypártok több vezető politikusa szerint a költségvetési provizórium a koalíció végét jelentené.

Egyes jelek arra utalnak, hogy a kormánypártok sem teljesen bíznak a jövő évi költségvetés elfogadásában. A legutóbbi ülésén ugyanis a kormány a magasabb adóbevételekre hivatkozva 1,5 milliárd euróval megnövelte az ez évi költségvetés kiadásait. Ebből 208 millió a novemberben kifizetésre kerülő rendkívüli nyugdíjak fedezésére kerül, a maradék mintegy 1,3 milliárd a költségvetési tartalékba vándorol. Ebből az érezhető, hogy valahol a kormány már az esetleges költségvetési provizóriumra készül, abban bízva, hogy a rendkívüli nyugdíjak segítségével sikerül a parlamentben szavazatokat találni a büdzsé kiadásainak megnövelésére. Ha sikeres lenne, ez a manőver egy esetleges költségvetési provizórium esetében nagyobb pénzügyi mozgásteret biztosítana jövőre a kormánynak. Ennek ellenére azonban jó lenne, ha csillapodnának a politikai kedélyek, és sikerülne elfogadni a jövő évi költségvetést. A költségvetési provizórium ugyanis csak vészmegoldás, mely egyáltalán nem alkalmas a mai bonyolult gazdasági helyzetben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?