Vélemény

Új tapasztalatok

Az elmúlt időszakban több cikk jelent meg arról, hogy milyen hatással van a koronahelyzet a gazdaság egyes ágazataira. Ahhoz, hogy lássuk, mit eredményezett a vendéglátóipar és a kiskereskedelem egyes szegmenseiben, elég végigmenni Pozsony belvárosán.
Lampl Zsuzsanna

2020. november 6. 11:01

lock
TASR-felvétel

Például egy ismerősöm már augusztusban kénytelen volt bezárni az évek óta közkedvelt és jól jövedelmező szuvenírboltját, mert 70 százalékkal visszaesett a forgalma, s nem tudta tovább fizetni a bérleti díjat, ami viszont nem csökkent. De a jövőt illetően mégis bizakodó. Az alap, hogy vannak tartalékai. Ám ennek ellenére – s mivel képtelen tétlenül ülni – rendszeresen besegít a saját autójával egy futárszolgálatnál, amelyik nem győzte a megsokszorozódott internetes megrendelések kiszállítását. S mivel az ismerősöm ízig-vérig vállalkozó alkat, megihlette őt ez az új tapasztalat: a napokban nyitja meg a saját internetes boltját.

A válság első hulláma az autóipart és a tömegközlekedést is érzékenyen érintette. A KPMG nemzetközi autóipari felmérése szerint az autógyárak sehol sem tudnak teljes gőzzel dolgozni. Egyrészt csökkent az autók iránti kereslet, másrészt a munkaerő kiesése miatt nem tudják beindítani a teljes termelést. Márpedig a meglevő megrendelések stabil és megbízható teljesítése a túlélés egyik záloga. Egy esetleges újabb bezárást csak a legmodernebb technológiájú autóüzemek élnének túl. A KPMG szerint a Szlovákiában működő autógyárak ezek közé tartoznak, azonban ez a felmérés az ismert trendek alátámasztásán kívül már túlmutat a koronakrízisen. Az eredmények szerint a tömegközlekedés visszaesik, mert az emberek elővigyázatosságból egyre inkább az autót fogják választani, főleg ha kedvező lesz az ára. Ugyanakkor az iparág szakértőinek több mint 60 százaléka szerint az elkövetkező 5 évben 20–30 százalékkal fog csökkenni a márkakereskedők száma, ugyanis a kétezer megkérdezett több mint 40 százaléka el tudja képzelni, hogy online vásároljon autót. Azoknak a térségünkből származó válaszadóknak a döntését, akik az internetes vásárlás felé hajlanának, elsősorban az autó ára befolyásolná, továbbá az, hogy ha elégedetlenek, 3 hónapon belül vissza lehetne-e adni az autót, és visszakapnák a teljes árat. A harmadik legfontosabb tényező a márka iránti bizalom. Ami az autógyártás jövőbeli tendenciáit illeti, a régiónkbeli megkérdezettek szerint az elektromobilé a nem is oly távoli jövő.

A koronahelyzetnek számtalan rossz, de jó következménye is van. Nyugdíjas kolléganőm rendszeresen panaszkodik, hogy a férje, aki egyetemi tanár, a járvány kezdete óta nem borotválkozik, s úgy néz ki, mint egy hajléktalan. „Ha kimegyek, nem lát senki, mert maszkom van”, mondja a férj, „ha meg tanítok, nem kapcsolom be a kamerát.” Állítólag sosem érezte magát olyan szabadnak, mint most.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A Szövetség megalakulását március 23-án jelentette be az MKP, a Híd és az Összefogás vezetője. (Somogyi Tibor felvétele)

AKO-felmérés: a Szövetség szavazói közül is többen két nemzetiséget jelöltek

farkas

Tényleg változnak az évszakok – eltűnnek

a

VIDEÓ: Segítségadás helyett lefotózott egy gödörbe esett férfit, aki később meghalt

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 144,4 millió, a halálos áldozatoké 3,07 millió a világon

b

Tragédia: tolatás közben gázolta halálra a nyugdíjast

Ingenuity

Magasabbra és hosszabban repült második útján a Marson a NASA helikoptere

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.