Vélemény

Új tapasztalatok

Az elmúlt időszakban több cikk jelent meg arról, hogy milyen hatással van a koronahelyzet a gazdaság egyes ágazataira. Ahhoz, hogy lássuk, mit eredményezett a vendéglátóipar és a kiskereskedelem egyes szegmenseiben, elég végigmenni Pozsony belvárosán.
author
Lampl Zsuzsanna

2020. november 6. 11:01

lock
TASR-felvétel

Például egy ismerősöm már augusztusban kénytelen volt bezárni az évek óta közkedvelt és jól jövedelmező szuvenírboltját, mert 70 százalékkal visszaesett a forgalma, s nem tudta tovább fizetni a bérleti díjat, ami viszont nem csökkent. De a jövőt illetően mégis bizakodó. Az alap, hogy vannak tartalékai. Ám ennek ellenére – s mivel képtelen tétlenül ülni – rendszeresen besegít a saját autójával egy futárszolgálatnál, amelyik nem győzte a megsokszorozódott internetes megrendelések kiszállítását. S mivel az ismerősöm ízig-vérig vállalkozó alkat, megihlette őt ez az új tapasztalat: a napokban nyitja meg a saját internetes boltját.

A válság első hulláma az autóipart és a tömegközlekedést is érzékenyen érintette. A KPMG nemzetközi autóipari felmérése szerint az autógyárak sehol sem tudnak teljes gőzzel dolgozni. Egyrészt csökkent az autók iránti kereslet, másrészt a munkaerő kiesése miatt nem tudják beindítani a teljes termelést. Márpedig a meglevő megrendelések stabil és megbízható teljesítése a túlélés egyik záloga. Egy esetleges újabb bezárást csak a legmodernebb technológiájú autóüzemek élnének túl. A KPMG szerint a Szlovákiában működő autógyárak ezek közé tartoznak, azonban ez a felmérés az ismert trendek alátámasztásán kívül már túlmutat a koronakrízisen. Az eredmények szerint a tömegközlekedés visszaesik, mert az emberek elővigyázatosságból egyre inkább az autót fogják választani, főleg ha kedvező lesz az ára. Ugyanakkor az iparág szakértőinek több mint 60 százaléka szerint az elkövetkező 5 évben 20–30 százalékkal fog csökkenni a márkakereskedők száma, ugyanis a kétezer megkérdezett több mint 40 százaléka el tudja képzelni, hogy online vásároljon autót. Azoknak a térségünkből származó válaszadóknak a döntését, akik az internetes vásárlás felé hajlanának, elsősorban az autó ára befolyásolná, továbbá az, hogy ha elégedetlenek, 3 hónapon belül vissza lehetne-e adni az autót, és visszakapnák a teljes árat. A harmadik legfontosabb tényező a márka iránti bizalom. Ami az autógyártás jövőbeli tendenciáit illeti, a régiónkbeli megkérdezettek szerint az elektromobilé a nem is oly távoli jövő.

A koronahelyzetnek számtalan rossz, de jó következménye is van. Nyugdíjas kolléganőm rendszeresen panaszkodik, hogy a férje, aki egyetemi tanár, a járvány kezdete óta nem borotválkozik, s úgy néz ki, mint egy hajléktalan. „Ha kimegyek, nem lát senki, mert maszkom van”, mondja a férj, „ha meg tanítok, nem kapcsolom be a kamerát.” Állítólag sosem érezte magát olyan szabadnak, mint most.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.