Tüzes lesz a sárkány éve

A kínai naptár szerint 2024 a sárkány éve. Hogy tüzes lesz-e? Abban biztosak lehetünk. Már most lángolnak az erdőtüzek északtól délre, Kanadától Chiléig.

Nem akármilyen erdőtüzekkel indult az év! Kolumbiában az év kezdete óta több mint 500 erdőtüzet észleltek, ami több mint 170 km2, gazdag biodiverzitással rendelkező erdő és értékes vizenyős terület pusztulásához vezetett. Chilében 160 tűz égett összesen 68 km2 -en, és 131 ember vesztette életét. Argentínában, Patagóniában a Los Alerces Nemzeti Parkban 60 km2 erdő égett el. Az európai Copernicus-program szerint Brazília, Venezuela és Bolívia is rekordmennyiségű erdőtüzekből eredő CO2-t bocsátott ki.

Hasonló területek égtek el Ausztráliában is. Victoria államban 30 000 embert kellett evakuálni a tüzek elől.

Ezek a számok eltörpülnek a február vége óta Texasban égő tüzek mellett. Ott már több mint 4000 km2-nyi terület égett el. Egész települések égtek porrá. Több tízezer szarvasmarha pusztult el, óriási ranchok majdnem teljesen megsemmisültek. És ugyan Texasban márciusban indul az erdőtüzek időszaka, az ilyen rekordméretű erdőtüzek a korai hónapokban felettébb szokatlan jelenségek.

Kanadában is márciustól van az erdőtüzek időszaka, bár ebben az évben hivatalosan 10 nappal korábban kezdődött. Ennek ellenére még mindig 149 tűz ég zombitűzként. Ezek az elmúlt évi erdőtüzek maradványai, amelyek a talaj alatt égnek tovább.

Ezek a különösen intenzív erdőtüzek a klímaváltozás nélkül nem tudnának létrejönni. Száraz, enyhe tél volt, kevés csapadékkal. A december, a január és a február is hőségrekordokat döntött. Valójában az elmúlt év hőségrekordokat döntött. Ráadásul éppen egy erős El Niño-évben is vagyunk, aminek megvannak a következményei.

Sajnos, ezen következményeknek katalitikus hatása van, és az egyre gyarapodó éghajlati szélsőségek miatt létrejövő, évről évre nagyobb méretű erdőtüzek egyúttal több üvegházhatású gázt és egészségre káros részecskéket bocsátanak ki, amik tovább destabilizálják éghajlatunk egyensúlyát. Noha ez a nagy világ óriásinak tűnhet nekünk, annak ellenére egy zárt rendszerben élünk, ahol minden akciónak megvan a reakciója, és ahogy ezek az erdőtüzek tovább melegítik a légkört, úgy gyorsabban olvad az északi sarkkör közelében levő permafroszt, ami további metánt bocsát ki, ami tovább növeli a hőmérsékletet, ez tovább melegíti az óceánokat – és így tovább, és így tovább...

Apropó óceánok, az óceánok felületi hőmérséklete már az év eleje óta 21 °C felett van. Így hát nem is csoda, hogy olyan híreket hallunk, miszerint a Nagy-korallzátonyban 1000 km-es sávon korallfehéredés következett be, hisz a korallok nagyon érzékenyek a hőmérséklet-változásokra, és a globális felmelegedés legismertebb áldozatai. De a magas tengeri hőmérsékletek más élőlényeknek sem kedveznek, és felborítják az egész tengeri ökoszisztémát. Nemrég jelent meg a hír, hogy az elmúlt évtizedben közel 7000 egyeddel csökkent a hosszúszárnyú bálnák populációja, mivel egyre kevesebb eledelük van az óceánban, szintén a magas hőmérsékletek következtében.

Napról napra jelennek meg újabb és újabb adatok és kellemetlen meglepetések arról, hogy milyen tempóval következnek be olyan klimatikus és ökológiai események, amikkel eddig csak a következő évtizedekben számoltunk. Ugyanakkor folyamatosan halljuk azt is, hogy milyen új fosszilis és ökoszisztémát romboló ipari projektek kerülnek engedélyezésre.

Őrült világban élünk, ahol a pénz és a nyereségek további bebiztosítása érdekében egyre nagyobb részeit áldozzuk fel bolygónknak. Az emberek érzik, hogy valami nincs rendjén. Csak a sok propaganda és eszképizmusra lehetőséget adó multimédia által sokunk nem tudja megnevezni, hogy mi is az, ami miatt ezt érzi.

Indul a sárkány éve. Az erdők, mezők égnek, az óceánok forranak. Fellángol-e vajon az emberekben az apokalipszis elhárítása iránti vágy? Vagy nincs más lehetősége az emberiségnek, mint a főnix útja, s el kell égnünk, hogy újraszülessünk?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?