Vélemény

Trump virgácsot küldött

Az amerikai külügyminiszter egész nagy virgácsot hozott Brüsszelbe Mikulásra. A German Marshall Fund rendezvényén mondott beszédet az egyébként is szkeptikus közönség előtt.
Feledy Botond

2018. december 7. 17:48

Az eredeti cél az lett volna, hogy kicsit elmagyarázza nekünk, európaiaknak, miért és hogyan működik az „America first” megközelítés. Pontosan annak az Európai Uniónak a fővárosában kezdte el magyarázni a multilateralizmus bukását, amelynek alapgondolata két világháború után megmentette kontinensünket egy újabb kitörésétől. A multilateralizmus alapja, hogy az államok maguk építenek ki intézményeket a nemzetközi színtéren, hogy egymással folyamatos párbeszédben legyenek. A szándék az, hogy így megismerik egymást, kevésbé fognak egymástól tartani. Kisebb a veszélye, hogy újabb háborúk robbannak ki, ha ilyen nemzetközi intézményeket tartunk fenn. 

Emellett ezek a szervek – az ENSZ, az EU vagy akár a NATO – arra is alkalmasak, hogy erőt mutassanak, hiszen éppen a közös fellépés az, ami a kihívókat elrettentheti. 

Ehhez képest Pompeo, aki volt kongresszusi tag, majd rövid ideig CIA-igazgató, most pedig Trump külügyminisztere, azt magyarázta, hogy a „multilateralizmus öncélúvá vált”. Természetesen vannak hiányosságai a nemzetközi intézményrendszereknek. Csakhogy ha néha odaégetem a rántottát, még nem biztos, hogy a serpenyővel van a hiba, lehet, hogy bennem. 

Ha az Egyesült Államok vezetése azt gondolja, hogy most nem szolgálja őt a fennálló rend, amelyet ő maga alakított ki a hidegháború óta, részben szövetségesei részvételével, akkor természetesen jogában áll ezen változtatni. De azt nehezen várhatja el, hogy tapsoljunk is az „America first” megközelítésnek. 

Az egyetlen helyes reakció az „unió first” elfogadása lehet. Nem Németország, az Egyesült Királyság vagy más ország az „első”, hanem az Európai Unió, mert az egyetlen akkora szövetség a kontinensen, amely alkalmas lehet arra, hogy Washingtonnal és Pekinggel érdemben tudjon tárgyalni. Ha rossz reakcióként a saját fővárosainkba húzódunk vissza, azzal megint a versenytársainknak és ellenfeleinknek teszünk szívességet. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ravasz Ábel szerint előnyös az iskola előtti kötelező óvodalátogatás

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Csődeljárás Bašternák magánvagyona ellen

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

Halálos vérátömlesztés: Kalavská találkozik a kassai kórház főigazgatójával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?