Vélemény

Te kit választanál?

Az orosz–ukrán konfliktus egyre riasztóbb fejleményeit és az Egyesült Államokkal kötendő védelmi megállapodásunkat övező hisztériát figyelve időnként meg kell csípnem magam, hogy nem álmodom-e. Úgy tűnik, Szlovákia lakosságának egy része még mindig képtelen elfogadni az 1989-es rendszerváltást.
author
Molnár Iván

2022. január 24. 08:00

Kotrha
Kotrha

E sorok írója ahhoz a generációhoz tartozik, amely megtapasztalhatta az előző rendszer, az orosz katonai megszállással fűszerezett kommunista diktatúra „áldásait”, épp ezért őszintén örült annak, amikor 1991-ben az országot elhagyta a Csehszlovákiát hosszú ideig megszállás alatt tartó orosz hadsereg több mint 73 ezer katonája. 2004-ben aztán beléptünk az Európai Unióba, és ugyanabban az évben az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, a NATO is felvett minket a tagországai közé, így joggal bizakodhattunk abban, hogy Szlovákia nyugati orientációja már nem lesz vita tárgya.

Több mint 32 évvel a rendszerváltást követően azonban újra válaszút elé érkeztünk. Aki figyelemmel követi az orosz–ukrán konfliktus fejleményeit, az tudhatja, hogy már korántsem csupán Ukrajna jövője a tét. Az oroszok Washingtonnak átnyújtott követelései között szerepel az is, hogy a NATO vonuljon vissza a volt szocialista országokból. Vlagyimir Putyin orosz elnök a volt szovjet érdekszférát szeretné visszaépíteni, és ha sikerrel jár, régiónk országainak a sorsáról újra Moszkvában döntenek majd, amit a legnagyobb ellenségeinknek sem kívánhatunk.

Mindezt figyelembe véve azt gondolhatnánk, hogy felháborodott emberek tízezrei vonulnak Moszkva pozsonyi nagykövetsége elé, hogy az orosz gyarmatosítási tervek ellen tüntessenek. Nos, tüntetés valóban volt, azonban nem az orosz, hanem az amerikai nagykövetség előtt. Ezen a tüntetők azt rótták fel az amerikaiaknak, hogy – a rendkívül lanyhán reagáló nagyobb uniós tagországokkal szemben – veszik a bátorságot, és megpróbálnak az orosz agresszióval szemben hatékony védőernyőt vonni a NATO keleti szárnyának tagországai fölé. Igen, ennek része az Amerikai Egyesült Államok és Szlovákia közötti, az elmúlt napokban hatalmas belpolitikai vihart kavaró védelmi együttműködési megállapodás is, hiszen, akár tetszik nekünk, akár nem, pillanatnyilag az Egyesült Államok az egyedüli olyan NATO-tagország, amelynek a hadserege elrettentő erővel bír Putyin orosz birodalmi törekvéseivel szemben.

George Friedman magyar származású amerikai geostratéga már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákia lehet az egyik leggyengébb láncszem az oroszokkal vívott harcban, a ruszofília itt ugyanis a történelmi hagyományok szerves részét képezi, így az orosz propaganda termékeny talajra hull. A szlovák szélsőjobboldali pártok mellett az orosz érdekek legnagyobb élharcosa ma a Smer elnöke, Robert Fico, aki korábban azzal büszkélkedett, hogy észre sem vette az 1989-es rendszerváltást. Tőle mást így nem is várhatunk. Az igazán megdöbbentő azonban az, hogy ma már az amerikaiak pozitív szerepét és Szlovákia nyugati orientációját elismerő politikusok, közöttük Zuzana Čaputová államfő is kínos magyarázkodásba kezdett a védelmi megállapodással kapcsolatban, olyan értelmező nyilatkozattal bővítve ki azt, amely „az amerikai hadsereg szlovákiai jelenlétével kapcsolatos aggályokat” próbálja meg eloszlatni. Mi van? Nyakunkon az oroszok, és mi a régiónkat az oroszoktól megvédeni akaró amerikai hadseregtől rettegünk? El kellene végre döntenünk, hogy mit szeretnénk. Ha az Egyesült Államok kivonulna Európából, a helyét pillanatok alatt az oroszok vennék át, amit egyszer már átéltünk, és talán sokak nevében mondhatom, hogy nem szeretnénk megismételni.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
centek

Így inthetünk búcsút holnaptól az 1 és 2 centes érméknek

Ľuboš Machaj
Frissítve

Ľuboš Machaj lesz az RTVS új igazgatója

f

Holnaptól nagy változások lépnek érvényben

Jaroslav Naď Vitalij Klicsko

Naď találkozott Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével

g

VIDEÓ: Medve támadt egy férfire a Tátrában

időjárás meleg

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép ma délután érvénybe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.