Vélemény

Szputnyikból szappanopera

Múlt csütörtökön hozták nyilvánosságra azt a szerződést, amelyet a szlovák egészségügyi minisztérium kötött az orosz forgalmazóval kétmillió Szputnyik V megvásárlásáról.
Szilvássy József

2021. május 3. 10:30

Szputnyik
- TASR-felvétel

Az alkuról Ivan Humeník gyógyszer-kereskedelemre szakosodott jogász azt mondta, nem érti, miért írta alá februárban Marek Krajčí akkori tárcavezető ezt az orosz fél diktátumát tükröző, Szlovákiát egyértelműen megalázó dokumentumot. Igor Matovič – aki korábban önkényesen utazott Moszkvába – most is másra hárította a felelősséget. Állítása szerint ő csak elvi szinten tárgyalt Putyin egyik bizalmasával, akit csak Kirill úrként emleget. És Matovič azt mondja, nem is látta a Szputnyik-szerződést, ami nehezen hihető.

Négy napja viszont szlovákiai szakértők vesézik ki az egyezséget, amely szerint a Szputnyik V beadását követő esetleges szövődményekért kizárólag a szlovák fél lesz a felelős. Indokolt esetekben a szlovák állam kötelessége fájdalomdíjat fizetni a károsultaknak, akiknek nevét, lakcímét, egészségügyi adatait közölni kell a az orosz partnerrel. Ráadásul a szerződésben azt sem tüntették fel, hogy milyen összetételű az oltóanyag, vajon minden szállítmány egyforma minőségű-e, és mennyire hatékonyak a vakcinák. Krajčí mégis aláírta a dokumentumot, majd negyed évvel későbbre kérte kétmillió Pfizer/BionTech leszállítását az országnak. Emiatt több oltóponton ideiglenesen vakcinahiány alakult ki. Nem sokkal később az első, kétszázezer Szputnyik V-szállítmányt ő és Matovič diadalittasan fogadta a kassai repülőtéren. Az exkormányfő a szlovákiai polgárok megmentőjeként dicsekedett, holott végig öntörvényű figuraként okozott diplomáciai bonyodalmakat és kormányválságot.

Aztán a pozsonyi minisztérium megkésve utalta át az oroszoknak az oltóanyag vételárát, darabonként 9,95 dollárt, hozzávetőleg 8 eurót. Ezt a hibát használta ki az orosz fél, erre hivatkozva felbontotta a szerződést, visszaküldte a csaknem kétmillió eurónyi összeget és követelte a keletszlovákiai Imuna cég raktárában tárolt teljes szállítmány visszaadását.

Nyilván Moszkvában feldühödtek Zuzana Baťová, a szlovákiai gyógyszerellenőrző intézet igazgatója nyilatkozatán, aki közölte: a szükséges dokumentumok mintegy nyolcvan százalékát többszöri kérésre sem kapták meg a gyártótól. Közölte azt is, hogy a Szlovák Tudományos Akadémia laboratóriumában vizsgált oltóanyag összetétele nem azonos a The Lancet tekintélyes orvosi folyóiratban megjelent adatokkal. Emiatt Matovič durván sértegette őt, és Budapesten elintézte, hogy magyarországi, az unióban akkreditált laboratóriumban vizsgálják be a Szlovákiába leszállított orosz oltóanyagot. Csak Matovič tudja, miért húzta meg ezt a lépést, hiszen a botrányos szerződés nem szabta feltételül, hogy csak ilyen minősítésű intézetben vizsgálhatják az orosz vakcinát.

Ezzel azonban a tragikomikus szappanoperává süllyedt történet nem ért véget. Most sem egyértelmű, vajon most kié az Imunában őrzött vakcinák, amelyből az oroszok a minap 600 ampullát elvittek újabb vizsgálódásra. Egyelőre senki sem tudja, hogy Budapesten és Moszkvában mikor fejezik be a kutakodást, mikor teljesül – egyáltalán teljesülhet-e azoknak a szlovákiai polgároknak az óhaja, akik kizárólag a Szputnyikkal hajlandók beoltatni magukat.

Sokan bíztak abban, hogy Krajčít váltó Vladimír Lengvarský rátermett szakemberként tevékenykedik majd. Az új egészségügyi miniszter a minap a fiatalok számára is lehetővé tette az oltásra való jelentkezést, és több ezren éltek a lehetőséggel, és néhány órán belül kaptak közeli időpontot. Örömük azonban rövidesen szertefoszlott, mert újabb elektronikus üzenetben törölték a megadott terminust, és a legtöbbjük visszakerült a várakozók listájára. Vagyis a kapkodás és a fejetlenség folytatódik. Nem csak az egészségügyi minisztériumban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ján Mikas

Jövő héttől rózsaszínbe borul egész Szlovákia

oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

időjárás borús

Csapadékos, szürke idővel zár a munkahét

koronavírus Olaszország

Egyetlen koronavírusos beteg maradt San Marinóban, bezárták a Covid-osztályt

Leicester–Newcastle focimeccs a tévében

usz

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.