Vélemény

Štúr Párkányban

Štúr eddig sosem járt Párkányban, május 12-én megérkezik.
Mózes Szabolcs

2019. április 23. 10:16

stur
A párkányi Štúr-szobor alapkövének letétele 2015-ben (Gulyás Zsuzsanna felvétele)

Mondjuk ki őszintén: amíg a város neve Štúrovo, addig egy ilyen szobornak nincs keresnivalója Párkányban!

A modern szlovák nemzet megteremtésében kulcsszerepet vállaló Ľudovít Štúr a szlovák történelem központi szereplője. Még ha az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején a magyarokkal szemben is állt, utána pedig, élete alkonyán, az orosz pánszláv téveszmék hazai szálláscsinálójává vált, el kell ismernünk a szlovákok számára kiemelkedő fontosságát. 

Éppen ezért bátran állíthatjuk, hogy Štúr többet érdemelt sajátjaitól, minthogy a magyarokkal szembeni őrjöngés idején az ősi Esztergommal szembeni magyar kisvárost nevezzék el róla. 

Ezzel a lépéssel sajátjai rúgtak belé egyet, a kirekesztés, a megszállás és provokáció eszközévé alacsonyítva. Mindez 1948-ban történt, most pedig újra belerúgnak. Ismét a sajátjai. Štúr szobrot kap a magyar városban, amelyre az ő nevét erőszakolták rá. 

A Matica slovenská továbbra is úgy gondolja, missziója kiskutyaként „megjelölni” a magyarlakta városokat szlovák vagy annak vélt atyafiak szobraival. Most Párkányon a sor, mely sokáig ellenállt, ám végül – hasonlóan a komáromi esethez – kerülőúton célba értek. Ha a város nem akart engedni, találtak egy állami szereplőt, melynek parcelláján felállítják az emlékművet. 

A magyar–szlovák etnikai vonal mellett ez a friss szoborbotrány másik problematikus síkja: amikor egyesek állami szereplőkön keresztül lehetetlenítik el a helyben megválasztott önkormányzat jogainak gyakorlását. Pofon a decentralizációnak. Ugyanez volt a képlet 2010-ben Komáromban, ott a Szlovák Útkezelő Vállalat tulajdonában lévő körforgalom kellős közepén találtak megfelelő helyet Szent Cirill és Metód szobrának. A párkányi szobor a Közkikötő Rt. parcelláján lesz felállítva, a cég tulajdonosa a közlekedési minisztérium, menedzsereit az Érsek Árpád által vezetett tárca nevezi ki. A párkányi Matica nem ma találta ki, hogy állami telken állítana szobrot, ám az elmúlt három évben nem sikerült megakadályozni, hogy erre pont a közlekedési minisztérium alá tartozó céget használja. Ideális esetben a közlekedési tárca környékén 2016 óta azon kellett volna gondolkodni, hogyan lehetne elegánsan elmozdítani a komáromi szobrot, ehelyett a Matica egy újabb emlékművet bulizott ki magának állami parcellán.

Štúr a szlovák történelem főszereplője, logikus, hogy a szlovákok szeretnek róla utcákat elnevezni, szobrokkal tisztelegni nagysága előtt. Az ismert történelmi kontextus miatt (1948 – Párkány provokatív átnevezése) viszont a helyi és nem helyi szlovákoknak is meg kell érteniük, hogy amíg Párkányt szlovákul Štúrovónak hívják, Štúr szobrának nincs keresnivalója a városban. 

Május 12-én, a szoboravatón várhatóan felcsapnak az indulatok. Ordibálás helyett mit kellene tenni? 

Két dolgot javasolnék a kedves párkányiaknak. Egyrészt aláírásgyűjtő akciót kezdeni Párkány szlovák nevének megváltoztatásáról – tudjuk, volt már referendum, eredményét anno a kormány nem vette figyelembe, de a népakarat akkor edződik, ha ismételten képes kiállni az igazáért. A helyi népszavazást össze lehet kötni a jövő márciusi parlamenti választásokkal, és ha valamelyik magyar párt koalícióra akarna a jövőben lépni, házi feladatként kellene megkapnia, hogy ne blokkolja az átnevezést.

A másik méltó válasz egy performansz lehetne: egy kis szoborpark a Duna-parton, Štúr mellett Jurij Gagarin, Colombo felesége, Kheopsz fáraó vagy Albert Einstein szobrával. 

Azzal a felirattal, hogy ez a Párkányban sosem járt, Párkánnyal semmilyen kapcsolatban nem lévő, véletlenszerűen összeválogatott személyiségek szoborparkja.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gyimesi György szerint az igazságügyi tárca ellentmond önmagának ⋌(A szerző felvétele)

A parlamentben vitáztak a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzásokról

Norbert Bödör

Norbert Bödör előzetes letartóztatásba került

koronavírus

Ezért növekedett meg hirtelen az ismert fertőzöttek száma

Nagypaka

Nagypakai akadálymentesítés

Bukovszky László

Matovičcsal egyeztetett a kisebbségi kormánybiztos

regiojet

Péntektől naponta indít vonatokat a RegioJet Pozsonyból Horvátországba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.