Vélemény

Štúr Párkányban

Štúr eddig sosem járt Párkányban, május 12-én megérkezik.
author
Mózes Szabolcs

2019. április 23. 10:16

stur
A párkányi Štúr-szobor alapkövének letétele 2015-ben (Gulyás Zsuzsanna felvétele)

Mondjuk ki őszintén: amíg a város neve Štúrovo, addig egy ilyen szobornak nincs keresnivalója Párkányban!

A modern szlovák nemzet megteremtésében kulcsszerepet vállaló Ľudovít Štúr a szlovák történelem központi szereplője. Még ha az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején a magyarokkal szemben is állt, utána pedig, élete alkonyán, az orosz pánszláv téveszmék hazai szálláscsinálójává vált, el kell ismernünk a szlovákok számára kiemelkedő fontosságát. 

Éppen ezért bátran állíthatjuk, hogy Štúr többet érdemelt sajátjaitól, minthogy a magyarokkal szembeni őrjöngés idején az ősi Esztergommal szembeni magyar kisvárost nevezzék el róla. 

Ezzel a lépéssel sajátjai rúgtak belé egyet, a kirekesztés, a megszállás és provokáció eszközévé alacsonyítva. Mindez 1948-ban történt, most pedig újra belerúgnak. Ismét a sajátjai. Štúr szobrot kap a magyar városban, amelyre az ő nevét erőszakolták rá. 

A Matica slovenská továbbra is úgy gondolja, missziója kiskutyaként „megjelölni” a magyarlakta városokat szlovák vagy annak vélt atyafiak szobraival. Most Párkányon a sor, mely sokáig ellenállt, ám végül – hasonlóan a komáromi esethez – kerülőúton célba értek. Ha a város nem akart engedni, találtak egy állami szereplőt, melynek parcelláján felállítják az emlékművet. 

A magyar–szlovák etnikai vonal mellett ez a friss szoborbotrány másik problematikus síkja: amikor egyesek állami szereplőkön keresztül lehetetlenítik el a helyben megválasztott önkormányzat jogainak gyakorlását. Pofon a decentralizációnak. Ugyanez volt a képlet 2010-ben Komáromban, ott a Szlovák Útkezelő Vállalat tulajdonában lévő körforgalom kellős közepén találtak megfelelő helyet Szent Cirill és Metód szobrának. A párkányi szobor a Közkikötő Rt. parcelláján lesz felállítva, a cég tulajdonosa a közlekedési minisztérium, menedzsereit az Érsek Árpád által vezetett tárca nevezi ki. A párkányi Matica nem ma találta ki, hogy állami telken állítana szobrot, ám az elmúlt három évben nem sikerült megakadályozni, hogy erre pont a közlekedési minisztérium alá tartozó céget használja. Ideális esetben a közlekedési tárca környékén 2016 óta azon kellett volna gondolkodni, hogyan lehetne elegánsan elmozdítani a komáromi szobrot, ehelyett a Matica egy újabb emlékművet bulizott ki magának állami parcellán.

Štúr a szlovák történelem főszereplője, logikus, hogy a szlovákok szeretnek róla utcákat elnevezni, szobrokkal tisztelegni nagysága előtt. Az ismert történelmi kontextus miatt (1948 – Párkány provokatív átnevezése) viszont a helyi és nem helyi szlovákoknak is meg kell érteniük, hogy amíg Párkányt szlovákul Štúrovónak hívják, Štúr szobrának nincs keresnivalója a városban. 

Május 12-én, a szoboravatón várhatóan felcsapnak az indulatok. Ordibálás helyett mit kellene tenni? 

Két dolgot javasolnék a kedves párkányiaknak. Egyrészt aláírásgyűjtő akciót kezdeni Párkány szlovák nevének megváltoztatásáról – tudjuk, volt már referendum, eredményét anno a kormány nem vette figyelembe, de a népakarat akkor edződik, ha ismételten képes kiállni az igazáért. A helyi népszavazást össze lehet kötni a jövő márciusi parlamenti választásokkal, és ha valamelyik magyar párt koalícióra akarna a jövőben lépni, házi feladatként kellene megkapnia, hogy ne blokkolja az átnevezést.

A másik méltó válasz egy performansz lehetne: egy kis szoborpark a Duna-parton, Štúr mellett Jurij Gagarin, Colombo felesége, Kheopsz fáraó vagy Albert Einstein szobrával. 

Azzal a felirattal, hogy ez a Párkányban sosem járt, Párkánnyal semmilyen kapcsolatban nem lévő, véletlenszerűen összeválogatott személyiségek szoborparkja.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A két ország külügyminisztere tegnap nem kereste egymás tekintetét. A felmerülő ellentétek miatt korábban nem írták alá a szlovák–magyar vegyes bizottság ülésének jegyzőkönyvét sem. (Somogyi Tibor felvétele)

Káčer Beneš-ügyben csúsztatott: nem a földtulajdonosok pereltek

pénz euró

Uniós pénzből dotálják az energiaárakat

taksonyi mézeskalács falu

Illatos, mesés kiállítás

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Vb-2022 – Brazília parádés első félidővel a nyolc között

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Felismered az állatot csupán a szeme alapján?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.