Vélemény

Sólymos hibája

Nem az ő bűne lesz, ha nem lesz magyar képviselet.
Márius Kopcsay

2020. január 25. 09:30

Az ittasan dulakodásba keveredő Sólymos László környezetvédelmi miniszter pontosan úgy viselkedett, mint a nagy hatalmú politikai fejesek, hogy aztán másnap alázatosan bejelentse a lemondását, és pontosan úgy járjon el, ahogy egy demokrata politikus egy olyan országban, ahol létezik politikai kultúra. És mivel Szlovákia nem ilyen ország, Sólymos elvárhatóan „normális” viselkedése a maga szokatlanságával még ki is tűnik a sorból.

Pontosan felmérte, hogy sajnos egyetlen rossz lépéssel négy év munkájának vetett véget. És nemcsak az ő munkájáról van szó, hanem az egész minisztériuméról, amely a vezetése alatt megszabadult a múlt botrányaitól, elkezdett dolgozni és felépíteni a korábban ciklusról ciklusra lerombolt hírnevét, és végre a megfelelő helyre emelni a környezetvédelem és a klímavédelem kérdését.

Szlovákiában mintha elátkozott tárca lenne a környezetvédelmi. Mečiar idejében büntetésből sorolták be a képviselőket a parlament környezetvédelmi bizottságába. Fico idején minden maradék gátlását levetkőzve az SNS garázdálkodott a minisztériumban – pontos és képletes leírást adott erről Fico kócos minisztere, Počiatek az azonnal legendássá váló videófelvételen, amelyet Dobroslav Trnka volt főügyész irodájában rögzítettek.

Ha Slotáék nem kezdenek üzletelni a „meleg levegővel”, vagyis a szén-dioxid-kvótákkal, sok embernek fogalma sem lett volna arról, hogy környezetvédelmi minisztérium is létezik az országban.

Le kell szögeznünk, hogy az elmúlt négy évben gyökeresen megváltozott a helyzet a tárcánál, és ebben persze benne van az is, hogy az EU-ban és az egész civilizált világban központi kérdéssé válik a klímavédelem. 

Hogy most Szlovákia is lépést tud tartani e törekvésekkel, azt a minisztérium mellett működő Környezetpolitikai Intézet tevékenysége is igazolta.

A távozó miniszter ballépése persze nem jön jól a Hídnak sem, amely a felmérésekben továbbra is a bejutási küszöb alatt található. Sólymos incidense azonban nem sokat változtat ezen, de talán a lehető legrosszabbkor történt: amikor a Híd szlovák választói egyre inkább úgy gondolják, hogy a párt eljátszotta az esélyét arra, hogy a szlovákokat és a magyarokat összekötő, hosszú távon működőképes párt legyen. Mert ugye ez volt az eredeti elképzelés, és ha a szlovák–magyar közeledésért és megbékélésért osztanának Nobel-békedíjat, akkor Bugár Béla megkaphatná.

De a Híd számára végzetesnek tűnik a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás, és nem hajlandó észrevenni a saját hibáit. Sólymos ehhez képest a lehető legtisztességesebben járt el. Ha a választás után nem lesz parlamenti képviselete a szlovákiai magyarságnak, az egyáltalán nem az ő hibája lesz.
A szerző a TASR munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Autógyárak munkaerő nélkül

Egyre vonzóbbak a magyar állásajánlatok

A karbantartást is Pozsonyba hozza a RegioJet, 30 új munkahely létesül

Késik a RegioJet a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony szakaszon

Sebők Szilárd

Miért menjünk el minél többen szavazni február 29-én? Válaszol: Sebők Szilárd

alena zsuzsová

41 politikus Zsuzsová listáján

Boris Kollár

Az egészségügyi tárca elutasítja a beteg gyerekek felhasználását kampánycélokra

Andrej Kiska

Kiska úgy véli, egy Smerhez közeli személy áll a birtokvitáról szóló videó mögött

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.