Vélemény

Šefčovič felkérte egy fordulóra Zemant

A csehek nagy része szemében a távozó Kiska és a győzelemre esélyes Čaputová is az irigyelni való elnök kategóriába tartozik.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 25. 10:00

sefcovic
A cseh elnöki iroda felvétele

Maroš Šefčovičot tegnap fogadta Miloš Zeman cseh államfő (a cseh elnöki iroda tájékoztatása szerint Šefčovič kérésére). Adja magát a kérdés, milyen segítséget vár Šefčovič Zemantól? Idézzük fel a tavalyi cseh elnökválasztást, tágítva ezzel a perspektívát a szlovákiai második forduló előtt.
A tavalyi csupán a második közvetlen cseh elnökválasztás volt, a cseh parlament 2011-ben szavazta meg ennek bevezetését. Azaz a szlovákiai választónak több tapasztalata van a közvetlen választással. 
Tavaly Csehországban óriási volt a tét. Zeman újraindult, bár már az első hivatali ideje alatt „sikerült” megosztania a cseh nyilvánosságot (amivel nem teremtett új hagyományt, ugyanez volt a jellemző Václav Havel és Václav Klaus elnökségére is). A megosztás módszertanát azonban Zeman úgymond újratöltötte.
A cseh szavazók egy része már a hat évvel ezelőtti, első közvetlen választás idején beleesett az önámítás csapdájába, azt gondolván, lehetetlen, hogy ez a politikai zombi sikeres lehet egy ilyen országos megmérettetésen. Az akkori választás előtt többször elhangzott (haveli étoszként) a tézis, hogy az első körben szívvel válasszon a szavazó, a másodikban ésszel. Zeman győzelmét ezek után nem is tudta könnyen lenyelni a választók egy jelentős része. 
Második alkalommal Zeman fő kihívója Jiří Drahoš tudós, akadémikus volt. Zeman előnnyel indult, hiszen az elnöki funkcióban már öt évet „bizonyított”, vagy legalábbis a színen volt. 

Ráadásul Zeman holdudvara és politikai szimpatizánsai a legesélyesebbnek tartott Drahoš ellen elejétől fogva lejárató kampányt folytattak, amelynek fő motívuma az volt, hogy Drahoš migránspárti.

Bár hozzá kell tenni, hogy a Jó és a Rossz küzdelmének narratívája mindkét oldalon jelen volt. A helyzetet bonyolította, hogy még további három, a liberálisabb világnézetű választók számára elfogadható jelölt is volt. Az ő szavazóiknak másodszor is le kellett nyelniük a keserű pirulát, ráadásul Zeman második fordulós győzelme szinte hajszálon (75 ezer szavazaton) múlott.

A Zemant elutasító csehek nagy része szemében a leköszönő Andrej Kiska és a győzelemre esélyes Zuzana Čaputová is az irigyelni való elnök kategóriába tartozik. Šefčovič útja Zemanhoz olvasható úgy is, hogy ha itthon nincs kibe kapaszkodni, tán segít a szomszéd. Mivel Zeman és Fico többször kinyilvánította kölcsönös személyes barátságát, sejthető, hogy a stratégiát magasabb szinten egyeztették. Az Európai Bizottság alelnökeként Šefčovič jórészt eddigi brüsszeli ténykedésére és karrierdiplomata voltára építette kampányát, hangsúlyozva, hogy ellenfele járatlan a külpolitikában. 

A találkozóval nyilván azt akarta demonstrálni a szlovákiai választóknak, hogy a cseh elnök már előre fogadta őt, még mielőtt megválasztották.

Šefčovič igyekszik a második kört olyan versenyként keretezni, amelyet – bár eléggé más kontextusban – Zeman könyvelhetett el magának? A csehek fiktív klasszikusa, Jára Cimrman szavaival élve: „– Min dolgozik, Csehov mester? 
– A két nővéren. – Nem lesz az kevés, Anton Pavlovics?”
 

Fónad Laura
A szerző Csehországban élő szociológus

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Változatlanul előnyös pedagógushitel

Változatlanul előnyös pedagógushitel

Zuzana Čaputová

Čaputová: Fontos, hogy a szlovákok és a magyarok azt keressék, ami összeköti őket

Ivan Korčok

Korčok: Az MKP memoranduma nem segíti elő a szlovák-magyar jószomszédi viszonyt

kovátsmarcell

Kassán szabadtéri muzsikával kezdődött a trianoni megemlékezés

pénz euró

Hasznos tudnivalók az állami kölcsönről és az ügyintézésről

Branislav Gröhling
Frissítve

Hozzájárul a tankönyvek árához az oktatási minisztérium

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.