Vélemény

Rosszullétet okozó jóléti csomag

A jövőben komoly rosszullétet okozhatnak az utóbbi időben sorra körvonalazódó jóléti csomagok.
Sidó H. Zoltán

2019. július 1. 08:30

danko

A három kormánypárt, folyamatosan figyelve a közvélemény-kutató intézetek által közzétett, számukra lehangoló adatokat, szinte verseng a népboldogító intézkedések kiötlése terén. A hatástanulmányokat, megalapozott pénzügyi számításokat többnyire nélkülöző, az ötletbörzéről kikerülő javallatok szárnyalásának csupán az szab határt, hogy már megint nem teljesül a nagy ígéretük, hogy végre-valahára kiegyensúlyozott költségvetése lesz az országnak.
„Abból nem laknak jól az emberek, ha a deficit egy százalék, vagy annyi se” – villantotta meg közgazdasági ismereteit a koalíció csörgősipkása, Andrej Danko. Az egyetlen politikai égtájat ismerő (kelet) nemzeti plagiátorral nemcsak azért kell foglalkozni, mert a kormányzati ciklus vége felé egyre nagyobb őrültségeket követ el, hanem azért is, mert éppen pártja terjesztette elő a legtöbb és legkevésbé kidolgozott népjóléti intézkedést. A fejetlenség jól látszik az élelmiszerek egy részére vonatkozó kisebb áfakulcs ügyében is. Már a parlament előtt fekszik a tervezet, miközben a derék nemzetiek most fogják csak pontosítani, ugyan milyen termékekre is vonatkozzon a 20-ról 10 százalékra csökkenő adó. A belengetett jóléti intézkedések között akad hasznos és kevéssé költséges is, hiszen az elsősök szüleinek tanévkezdésre szánt 100 euró alig 6 millió eurót tesz ki: ennél napi szinten több tűnik el nyomtalanul az államgépezet bugyraiban. Az ún. karácsonyi nyugdíjjal már nehéz mit kezdeni, ha visszavonnák, az garantáltan negatív reakciókat váltana ki. Ám a Smer tovább erőlteti és idén megduplázza – ez további 150 millió euróval terheli meg a kiürülőben levő államkasszát. A Híd javaslata az önkormányzatok berzenkedése ellenére racionálisnak tűnik, hiszen az adófizető polgárok adóterhét csökkentené némileg, ami azért indokolt, mert hiába nőnek mostanában viszonylag gyorsan a bérek (túlléptük az átlag 1000 eurót), a változatlan adók és járulékok jócskán lefaragnak a végösszegből.

A jóléti lépésekkel a politikai haszonlesés mellett minimum két baj van: az egyik, hogy nincsenek összefésülve, nem rendszerszintűek, hanem ötlet alapúak.

A másik, hogy nincs rá fedezet. Idén először zárt volna az államháztartás hiány nélkül, azonban mára nyilvánvalóvá vált, hogy ez megint nem sikerül. A Költségvetési Tanács egyenesen 955 millió eurónyi hiányról beszél, ami azt jelenti, hogy még a tavalyinál vagy a 2017-esnél is nagyobb lesz a deficit. Mindezt ráfoghatják arra, hogy kezd lassulni a gazdaság, így kisebb az adóbevétel, de ez csak féligazság. A másik fele az, hogy felülméretezték az állami cégek nyereségét, továbbá irreális bevételekkel is számoltak. E kategóriában újra az SNS a befutó: különadóval sújtotta volna az üzletláncokat, miközben az uniós versenyjog ezt nem teszi lehetővé. Az eKasa előkészítetlen bevezetése szintén a kormánykoalíció sara – ezzel újabb 60–70 millió euró esik ki. Összességében tehát úgy futunk neki a 2020-as választási évnek, hogy a minimális munkanélküliség és a csinos gazdasági növekedés ellenére sem vagyunk képesek kiegyensúlyozottan gazdálkodni, és még a be sem folyó pénzt is szétosztják a hatalmon lévők, cserében voksokat várva.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
klus

Kettős állampolgárság: semmi változás?

koronavírus bevásárlás
Frissítve

Matovič további engedményeket jelentett be

Storck sajtó

Storck: „A szurkolókkal együtt akarom ünnepelni a kupagyőzelmet”

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

Komárom

Újra iskolapadban az Eötvös sulisok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.