Vélemény

Robot vagyok, igaz-e?

Digitális üzenetben jelezte egy barátom (nem is vagyunk akkora barátok, úgyhogy talán csak barátocskám), hogy ismét indokoltnak érzi a Primus nevű zenekar dalainak hallgatását, és hallgatja is őket. Értetlenkedésemre egy Spotify-linket küldött, hogy hallgassam meg a zenéket, amelyekről áradozik.
Veres István

2018. június 21. 11:19

Robot

A Spotify-ra viszont nem regisztráltam még (vagy ha igen, elfelejtettem), így a regisztrációt kínáló zöld gombra kattintottam, mire megjelent egy űrlapot formázó digitális formanyomtatvány – a Spotify az adataimat kérte. Ezeket megadni nem volt sem időm, sem kedvem, úgyhogy virtusból gördítettem egyet az egér gördítőjén, mire kijött egy olyan mező, hogy kattintással pipáljam ki a lehetőséget, hogy NEM VAGYOK ROBOT. Hát ez a legkönnyebb, visszakézből bekattintom, hogy nem vagyok én robot, hisz nem vagyok. Mire kigyulladt a fejemben Arkhimédész fürdőkádja, hogy hoppá, álljunk csak meg egy szóra, tanár úr kérem! Robotiságomnak ezzel az automatikus, rutinszerű, mondhatni robotikus tagadásával nem a robotság irányába teszek-e épp egy határozott lépést? Vagy kettőt.

Teltek-múltak a percek, végiggondoltam, milyen cselekvésekkel telnek napjaim, heteim, hónapjaim, éveim, és be kellett látnom, hogy automatikus reakciók töltik ki időm 87,3 százalékát. A többit meg a váratlan helyzetek rutinhelyzetekké alakítására való törekvéseim. Hát mégis robot vagyok valamennyire, nyolcvanhét egész három százalékban. Most akkor mi legyen?

Eszembe jutott Andy Warhol mondása, hogy mindenki lehet robot tizenöt percre. Aztán eszembe jutott Hérakleitosz tétele, hogy panta rhei, minden robot. Aztán a Bánk bánból ismert sorok, hogy robotként viselkedni nem kell félnetek jó lesz.

Ha jobban belegondolunk, félünk ugyan a robotoktól (egyszer majd elveszik a munkánkat), viszont szeretünk robotként viselkedni. Hiszen szeretjük a bejáratott, automatikus élethelyzeteket, mert békén hagyják biztonságérzetünket, nem késztetnek gyors feladatmegoldásra. Turistaként idegen országban is azt az ételt kérjük, amit nagyjából ismerünk, igaz-e.

A robotok ráadásul nem is változnak, hacsak nem fejlesztik, programozzák át őket kívülről. De belülről változni nem tudnak, saját döntéseik következményeképpen. Az ember tud belülről változni, viszont nem szeret. Vagy csak ritkán. Szóval talán nem túlzok, ha azt mondom, egyes emberek több roboti, mint emberi tulajdonsággal bírnak. Hamarosan talán majd ír valaki egy verset, melyben felszólítja a népet: robot legyünk, vagy szabadok, ez a kérdés, válasszatok.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Čaputová

Čaputová: Ez az ünnep a reményről szól

Dunaszerdahely

Főszezon helyett kényszerpihenő

ellenőrzés

A Szlovákiából érkezőktől is igazolást kérnek az osztrák határon

A NAKA „Köd” elnevezésű csoportja vizsgálja majd a begyűjtött mobiltelefonokat

Szabadlábra helyezése után azonnal őrizetbe vette a NAKA a Sátor-banda „sírásóját”

Čaputová

Čaputová elnöki kegyelemben részesítette a 20 éves Bako Dávidot

légszennyezés

Összefügg a légszennyezés és a koronavírus magasabb halálozási aránya

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.