Vélemény

Rendőrháború – áldozatokkal

Új időket élünk Szlovákiában, ahol immár a maffia tartóztatja le a rendőröket – állítja kommentárjában a Denník N. Nem alaptalanul. Hétfőn reggel a rendőrség inspekciós hivatalának kommandósai letartóztatták a bűnüldöző ügynökség (NAKA) négy nyomozóját, köztük a több nagy és még lezáratlan korrupciós ügyben eljáró Ján Čurillát és Pavol Ďurkát.
Szilvássy József

2021. szeptember 16. 14:42

Kotrha
- Ľubomír Kotrha karikatúrája

Még aznap ugyanezt tették meg főnökükkel, Peter Scholtz megbízott igazgatóval, aki szintén vizsgálati fogságba került. Hivatali hatalommal való visszaélés, valamint az igazságszolgáltatás végrehajtásának akadályozása a gyanú velük szemben, ami Peter Kubina, a két nyomozó védőügyvédje szerint teljesen megalapozatlan vádaskodás. Az illetékes bírónak más volt a véleménye.

Tudatos lehetett a két rendőrségi akció időzítése, ugyanis aznap a figyelem a pápa szlovákiai látogatására irányult, Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány pedig tegnapelőtti hatállyal távozott a posztjáról.

Mi zajlik Szlovákiában? Vajon akad-e felelős politikus és más illetékes, aki tisztán lát még ebben a dzsungelben? – kérdezgetik egyre többen.

Több tény igazolja, hogy az országban ádáz csatát vívnak az elképesztő korrupciós ügyek felderítéséért és a bűnösök megbüntetéséért küzdők a befolyásos érintettekkel, akik minden követ megmozgatnak saját irhájuk megmentése érdekében. Jól tudják, a rendőrség vezetői, továbbá a bírák és az ügyészek közül kik Fico (esetleg Boris Kollár) emberei, és még most is a zavarosban halásznak.

Idén márciusban letartóztatták Vladimír Pčolinskýt, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjét, akit csúszópénzt elfogadásával, továbbá egyik beosztottjának a lefizetésével gyanúsítottak meg. Két hónappal később a szlovák közjogi méltóságok, az illetékes miniszterekkel és a főrendőrökkel az SIS lehallgatásbiztos földalatti helyiségében vitatták meg a titkosszolgálat bizalmas jelentését, amely szerint a NAKA nyomozói több tanút befolyásoltak, kihallgatásukat pedig önhatalmúan megmásították. A titkosnak tervezett találkozó rövidesen kitudódott.

Robert Fico ezek után még hangosabban kiabálta, hogy Szlovákiában valójában politikai koncepciós pereket készítenek elő, méghozzá Igor Matovič megrendelésére. Aki viszont azzal érvelt, hogy megkezdték az ország megtisztítását a korrupt alakoktól, ahogy azt a kormányprogramban rögzítették. A Smer elnöke pedig ne hangoskodjék, hanem várja ki, amíg nála (meg a pártja holdudvarába tartozó cinkosainál) kopogtat a NAKA.

Néhány letartóztatott – például a fontos pozícióikban hivatalosan a korrupció és a pénzmosások ellen harcoló Ľudovít Makó és Bernard Slobodník – beismerte nagy összegű csúszópénzek elfogadását, azóta pedig együttműködnek a rendőrséggel és szabadlábon védekezhetnek. Akkortájt jórészt az ő vallomásaik alapján derült fény számos elképesztő, sokmilliós törvénytelen haszonnal járó ügyre, egyebek mellett Norbert Bödör, a nyitrai keresztapa bűnüldözők feletti korlátlan hatalmára.

Két országos rendőrkapitány is börtönben végezte. Közülük Milan Lučanský öngyilkos lett, miként több más gyanúsított is. Hosszú lenne felsorolni a vizsgálati fogságba került gyanúsítottak viselt dolgait, egyelőre azonban csak Dušan Kováčik volt speciális ügyész került bíróság elé. Utódja, Daniel Lipšic viszont egyik bejegyzésében a most letartóztatott két nyomozót nevezte a bűnügyek elleni harc élenjáróinak, akik rövidesen a legismertebb politikusokig juthatnak el a szálak felgöngyölítése során. Szerinte ezért akarják őket ellehetetleníteni.

Mindeközben Vladimír Pčolinskýt Maroš Žilinka főügyész kellő bizonyítékok hiányában felmentette a vádak alól – ami nagy felháborodást váltott ki. Őt ugyebár tavaly éppen Boris Kollár javasolta erre a posztra és máris összetűzésbe került a Matovič fogyatkozó táborába tartozó Lipšiccel. Ez is a rendőrség és az igazságszolgáltatás berkeiben dúló küzdelem újabb bizonyítéka. Ezért is nyugtalanító Eduard Heger kormányfő hallgatása, holott a helyzet már drámai.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.