Vélemény

Ravasz húzás

Ravasz Ábel távozása a Híd elnökségéből megkongatta a vészharangokat: ha az alakulóban lévő Szövetség vezetői komolyan gondolják a dolgokat, ideje lenne előállni a farbával.
Hegedűs Norbert

2021. június 1. 08:00

Ravasz Ábel
- Somogyi Tibor felvétele

Ravasz azzal indokolta a távozását, hogy véleménye szerint a Híd felszámolja magát a hosszúra nyúló tárgyalási folyamatban, az itteni magyar politika „radikalizálódik, Budapesttől függővé válik, elveszti szövetségeseit”. Lépése azért is volt váratlan, mivel kezdettől fogva részt vett a magyar–magyar béketárgyalásokon, vagyis ha valakinek, neki tudnia kell, milyen Szövetségbe is igyekszik éppen a Híd.

Azt még külső szemlélőként is láthatjuk, hogy Ravasz kifogásainak van alapja. Ugyan a tárgyalások elhúzódásának vannak objektív okai is (rengeteg helyi szervezetet és olykor vérre menő konfliktusokat kell összefésülni), az időhúzás pedig tényleg mindenkinek az agyára megy. Amíg nincs egység, addig nem lesz semmi más sem: Gyimesi egyebek mellett azért halászhat a zavarosban, mert ki tudja egymás ellen játszani a három pártot: az egyiknek beszól, a másikhoz dörgölődzik, ezek meg egymást marják ahelyett, hogy közösen lépnének fel a politikai rivális ellen. Vagy közösen tárgyaljanak vele – nekem mindegy, csak egységesen csinálják. A Szövetség alapvető problémája, hogy itt senki nem bízik senkiben, de cserébe hiányzik az erős kezű vezetés, ezért akad mindig egy-két különutas, aki azt csinál, amit akar.

Ami a szlovákiai magyar politika radikalizálódását és Budapesttől függővé válását illeti, ezen a téren is van igazsága Ravasznak. Itt is elkezdhetnénk ragozni Gyimesi nevét, de fölöslegesen, mert a Budapesthez való viszony már régóta mérgezi az itteni viszonyokat. Erről sokat lehetne írni, viszont kevés a hely, úgyhogy a lényeg: Orbánnak nem érdeke az erős határon túli magyar érdekképviselet. Neki adományokért, támogatásért kuncsorgó, a parlamenti küszöb alatt billegő, rövid pórázon tartható képviselet kell. Az ő szemében az egyetlen érték a lojalitás és csak az megbízható, aki teljesen függ a rendszertől. Többek között ezért is érkeznek az átláthatatlan támogatások a megfelelő emberekhez. Nemcsak jutalom ez, hanem korrumpálás is: „most már te is benne vagy, most már a te érdeked is a rendszer fenntartása”. Hogy ebből a pénzből az éhhalál küszöbén tengődő kulturális rendezvényeknek, valóban rászoruló gazdáknak és iskoláknak is jut, csak még undorítóbbá teszi az egész rendszert. Ha a Hídra tényleg ez a sors vár, Ravasz lépése érthető, mert ebbe a sorba nem kell beállni. De ha a Szövetség parlamentbe, ne adj Isten kormányra jutna, erősebb pozícióból, más feltételekkel tárgyalhatna, korrektebb viszonyt kiépítve Magyarországgal.

Kisebbségi magyarként azt gondolom, hogy a mindenkori magyar kormánnyal partneri viszonyra kell törekedni, de ez nem jelenti azt, hogy mindenre rábólintunk, mint a birkák.

Mivel a magyar–magyar tárgyalások jó szokás szerint zárt ajtók mögött zajlanak, sajnos nem tudjuk eldönteni, mennyire valósak Ravasz félelmei. A Szövetség még nem követett el komolyabb baklövést, a releváns kérdésekben hallatja a hangját és eddig a Gyimesi-féle ámokfutás józan ellenpólusaként is felfogható. Mivel Ravasz Ábelt még a politikai ellenfelei is hozzáértő szakemberként írták le, a Híd mindenképp megérzi az elnökségből való távozását. Ez a távozás viszont ébresztőként is szolgálhat, ébresztő nekünk, hogy figyeljünk oda a háttérben megkötött alkukra és azok következményeire: a három párt egyesülése nyilván kompromisszumokkal jár, de az nem mindegy, hol húzzuk meg a határt. És ébresztő a Szövetség vezetőinek is: ez a nagy titokzatoskodás nem vezet sehová, jó lenne végre konkrét eredményekkel, tervekkel és célokkal előállni, mielőtt a választó is fogja magát, és odébbáll.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Különleges pénzjutalmat kapnak a szociális intézmények alkalmazottai

rendőrség

79 éves, részeg sofőr fordult fel Ladájával a Dunaszerdahelyi járásban

to

Galéria: Ezeken a helyeken teljesen ingyen fürdőzhet!

covid térkép

Nem változott a járványhelyzet, továbbra is zöld lesz minden járás

krupa

A Minority SafePack ellen fordultak az OĽaNO egyes képviselői (VIDEÓ)

koronavírus

82 új fertőzöttet regisztráltak kedden

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.