Vélemény

Pofon nélkül

Respektálni kell a helyi szokásokat, legalábbis bizonyos mértékben.
Lampl Zsuzsanna

2019. július 19. 12:30

Nemrég egy szlovák celeblány, aki Marokkóban üdült, hírül adta, hogy az utcán felpofozta őt egy helybeli férfi, mert nem az ottani szokásoknak megfelelően volt felöltözve. Hát ez van, kaptam a pofámra, tudatta nem igazán úrihölgyhöz méltó stílusban. Rajongói sajnálkoztak, de sietve hozzátették, hogy respektálni kell a helyi szokásokat. 

Bizony, respektálni kell őket, szerintem is. Legalábbis bizonyos mértékig. Ez a mérték földrajzilag változó, van, ahol szinte a nullával egyenlő, vagyis az odaérkezőnek szinte semmit sem kell respektálni, és van, ahol a szemét földreejtését is büntetik. És mindegy, ki mit gondol, mert minden ország, tájegység maga alkotja (vagy nem alkotja) meg a saját szabályait. Ha Marokkóban rossz szemmel nézik a miniszoknyát, ehhez joguk van, mivel ők vannak otthon. Ezért bunkóság provokálni őket.

De nyilvánosan felpofozni egy nőt a viselete miatt? Talán egy udvarias figyelmeztetés is elég lett volna. 

Legalábbis európai szemmel nézve. Épp ezért csodálkozom, hogy sem a károsult, sem a követői nem tartották eltúlzottnak ezt a „büntetést”, és még utólag sem, még szimbolikusan sem tiltakoztak ellene. Ez elgondolkodtató. Talán a lány a ruhával a női méltóságot is levetkőzte? Mettől meddig terjed az egészséges női önérzet (földrajzi) határa? 

Igen, respektálni kell a helyi szokásokat. Olvasom a kulturális minisztérium oldalán az államnyelv betartásáról/betartatásáról szóló információt. A legérdekesebb rész arról szól, hogy a minisztérium egyre gyakrabban kap állampolgári bejelentéseket az államnyelvi törvény megszegéséről. Vajon kik ezek a buzgó állampolgárok? Szlovák vidéken nem a nyelvtörvény a fő téma, így csakis vegyes területről lehetnek, azok közül is gyanítom, hogy DélSzlovákiából. Helybeli szlovákok, de talán leginkább a frissen betelepültek. Ők egyre többen vannak, s bár zömük rendes, tisztességes ember, jócskán akadnak összeférhetetlenek is. Ők azok, akiknek baj, ha ugat a kutya. Ha kotkodákol az a pár tyúk, ami még falun fellelhető. Ha a szomszéd permetezi a saját szőlőjét. Ha egy kacs áthajlik a kerítésen. És persze leginkább a magyar beszéd (pedig tudták, hogy magyarlakta vidékre költöznek). Ezért tönkreteszik a hangosbemondót, hogy ne is hallják ezt a nyelvet. S miközben rongálják a közvagyont – ami bűntény –, szervezkednek és leveleket írkálnak. Talán épp a minisztériumba. 

Akárkik is legyenek ezek az emberek, irigylem az alaposságukat. 

Egyéb teendőik mellett is találnak időt arra, hogy ilyen-olyan módon megtorpédózzák a közösséget, amely befogadta őket, hogy ártsanak neki, hogy saját szabályokat alkotva basáskodjanak fölötte. A helybeliek dühösek, de tűrnek. Ők (nagyon helyesen) nem pofozkodnak. Csak alkalmazkodnak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?