Vélemény

Plakátok nélkül

Függetlenül attól, mikor lesznek a következő parlamenti választások, azért nyilván néhányan már elgondolkodtak azon, hogyan is lehetne megakadályozni, hogy az antidemokratikus eszmékből és egyéb nonkonformista megnyilvánulásokból építkező pártok vagy pártoknak látszó alakulatok jussanak a parlamentbe.
Veres István

2016. március 29. 21:04

Mindenkinek eredményes ötletelést kívánunk, és rögtön az elején meg is jegyeznénk, tessen mindenki szíves lenni elgondolkodni azon a jelenségen, amit úgy hívnak, óriásplakát. A tájainkon nemzetközi vándorszóval csak bilbordnak nevezett felületek ugyanis képesek arra, amire sem az újságok, sem a hírportálok, sem a tévék, nem is beszélve a sok-sok ezer könyvtárnyi könyvről, a tudás tárházairól. Na, mi lehet az, amit ennyire tudnak ezek a nagy plakátok? Hát azt, hogy hogyan kell az emberek agyába rekordidő alatt beinjekciózni bárminemű kolosszális ökörséget úgy, hogy a bejuttatott ökörségcsíra belátható időn belül új ökörségeket teremjen. Már az előző választások alkalmával is sokszor feltehettük a kérdést: mi lenne szegény választókkal, ha nem lennének óriásplakátok? Honnan tudná a nép, kire kell szavazni? Hát valószínűleg kénytelen lenne cikkeket és pártprogramokat olvasni, dolgoknak utánanézni. Vagyis gondolkodni. 

Nyilván nem lehetne mindenkit rávenni erre a nehéz munkára, de talán többen tájékozódnának. Most a választó ilyesmire nincs rákényszerítve, hiszen egy szelíden mosolygó politikusportré és egy könnyed jelszó meggyőzi őt, hogy nem kell itt sem olvasgatni, sem utánanézni a dolgoknak. Mondjuk ki: az óriásplakátok a néphülyítés rendíthetetlen oszlopai, legyen szó kereskedelmi reklámról vagy politikai hirdetésekről. 
 
Persze központilag betiltani valamit, mondjuk az óriásplakátokat, az elég nagy lépés lenne egy olyan irányba, ami talán nem a jó irány, de ha belegondolunk, mi történne, ha eltűnnének az utcákról és az utak mellől az óriásplakátok, akkor rájövünk, hogy igazából senkinek nem hiányoznának (leszámítva persze a bilbordokat bérbe adó cégeket). A sofőrök figyelmét elvonják, a tájképet tönkreteszik. Ráadásul bárki, ha pénze van, kibérelhet az országban akárhány ezer plakátfelületet, és elkezdhet kampányolni még annál is nagyobb ökörségekkel, mint amilyenekkel most kampányoltak. 

Nyilván nem ez a hosszú távú megoldás a szélsőséges eszmék megfékezésére, de talán tehetnénk egyszer egy próbát, milyen lenne egy választás politikai óriásplakátok nélkül. Egyébként is randa az a sok plakát, függetlenül attól, mi van rajta.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A fertőzött személyeket az állam által fenntartott karanténközpontokba szállítják a roma telepekről (TASR-felvétel)

A hadsereg a magyar romák között is végez majd koronavírusteszteket

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.