Vélemény

Pillantás a pokolba

Egy jobboldali magyar politikus szembenézett családja történelmével. A vallomást harminc évvel a rendszerváltás után nem követte politikai katarzis, inkább csend. Miért?
Szombathy Pál

2020. január 19. 13:46

Pokorni Zoltán
Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltán könnyeit nem először látni a magyar politikában: 2002 nyarán összeomolva távozott a Fidesz pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéből, miután kiderült, hogy 1952-ben 12 évre bebörtönzött osztályellenség édesapját 1956-os szabadulása után beszervezték. Az apai ügynökmúlt miatti háttérbe vonulása óta a XII. kerület népszerű polgármestere. Ott, a Hegyvidéken garázdálkodott 75 éve a nyilasterror pártszolgálatosaként a jobboldali politikus nagyapja, aki gerinclövéstől halt meg Buda orosz ostromakor.

A nagyapám 1944 decemberében elhagyta a családját, a nyilasokhoz csapódott, és a három városmajori tömeggyilkosságban meghatározó, aktív szerepet vitt.

(Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere)

Pokorni a nyilasterror legkegyetlenebb budai mészárlásainak 75. évfordulóján ismét könnyeivel küszködve nézett szembe családi múltjával. Nem tért ki ez elől, miközben felelőssé felmenői cselekedeteiért nem tehető. A pokol tanulságait azonban levonhatta.

Az a szabály, hogy minden fogolynak húsz perc szenvedés jár.

(Zoltán Gábor Orgia című könyvéből)

75 éve Budán a nyilasok legállatiasabb csőcseléke szabadult el, a minden gátlás alól kicsúszott Gonosz tombolt hónapokig, hátborzongató kínzások, kegyetlenkedések és gyilkosságok jelentették a mindennapokat. Zoltán Gábor négy év kutatással megírt tényregénye, az Orgia e pokoli napok felkavaró krónikája, a naturalitás minden határát átlépve. Könyvéből kiderül, hogy az ember legaljasabb énje jött akkor fel a csatornákból.

Magyarok voltak az áldozatok, és a gyilkosok túlnyomó része szintén magyar volt...az áldozatokban is lássuk a testvéreinket, honfitársainkat. Az áldozatoknak ne csupán a zsidó voltukat lássuk, hanem teljes valójukat. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem azt, hogy hogyan válik valaki azzá. Amiért én itt vagyok, az az, hogy kimondjam: egyek vagyunk a fájdalomban.

(Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a budai nyilasterror 75. évfordulós megemlékezésén)

A jobboldali politikus a megértés és fájdalom kettősségében tett egy lépést. Ilyen mondatokból épülhetne valamilyen közös bizalom a múlttal kapcsolatban. Továbbfűzve: ha például világosan látjuk számos nyilas átlényegülését a következő rémdiktatúrába, ahol még a verőlegények házszáma sem változott az Andrássy úton. Ha megértjük, hogy diktatúráktól függetlenül ott lapul ez a fenevad a gyenge emberben, s az irigység, züllöttség vagy frusztráció démoni pusztítássá válik, amint a csőcseléket vezérei szabadjára engedik.

Megrendít Pokorni Zoltán polgármester úr szembenézése, minden tiszteletem az övé ezért.

(Karácsony Gergely budapesti főpolgármester)

A budapesti főpolgármester, Pokorni politikai ellenfele egyszerű tisztelettel reagált. A többség csendben maradt. Pokorni szavai nem hoztak katarzist. Talán késő lenne harminc évvel a rendszerváltás után? Van ilyen a történelemben, hogy későn? Vagy egyszerűen túlnáciztuk ezt a három évtizedet jogos felháborodások mellett ezernyi eltúlzott hisztériában is, elkoptatva a fogalmak jelentését és erejét?

Pápán az osztrák tévét grazi tévének mondták. Imádta a nácikról szóló dokumentumfilmeket. És lendítette karját. Nem értettem.

(Gyurcsány Ferenc blogbejegyzése édesapjáról Pokornira reagálva)

Hát ez volt a másik vezető baloldali reakció Karácsonyé mellett: Gyurcsány Ferenc ezúttal sem volt képes elviselni, hogy legalább egy napig ne legyen a középpontban. Így hát ő fotelnácivá licitálja a saját apját, aki – mintha – náci karlendítéssel nézte volna az ORF dokumentumfilmjeit a Kádár-rendszerben; pedig Gyurcsánynak inkább a baloldali múlttal lenne dolga családilag, mondjuk a másik nagyapával kapcsolatos számvetésre ösztönözhetné politikus feleségét vagy tanulmányozhatná rózsadombi villájuk tulajdoni lapjának tanulságos történetét. Gyurcsány még hozzáteszi: ma már érti. Nem úgy tűnik: kérdezze Pokornit.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A kormány arról is dönthet, hogy a népszámlálás során lehetőséget adjon-e egy második nemzetiség megadására⋌(TASR/MTI-felvétel)

Népszámlálás: nincs egyetértés abban, hogy egy vagy két nemzetiség bevallására legyen-e lehetőség

magyar pártok

Újra tárgyalóasztalhoz ültek a szlovákiai magyar pártok, de továbbra sincs megegyezés

Marek Krajčí

Krajčí: Már ezen a héten regisztrálhatnak az oltásra az idős emberek

aprópénz

Jövőre lassan eltűnhetnek a pénztárcánkból az eurócentek

Komárom

Ismertek a hétvégi komáromi tesztelés részletei

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

A királyhelmeci kórház is segíti a tesztelést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.