Vélemény

Pártélet mifelénk

Ha esetleg elfelejtettük volna a nyáron, az őszi politikai szezon nyitányának szánt tévéviták eszünkbe juttatták, hogyan működik itt a közélet: mindenki a maga igazát hajtogatja, az igazságot pedig mindenki programszerűen ignorálja.
Marián Leško

2018. szeptember 14. 14:24

Andrej Danko vél

Veronika Remišovának (OĽaNO) igaza van, amikor azt mondja, hogy a pártokról szóló új törvény a legcsekélyebb változást sem fogja eredményezni a pártok működésében, mert a tervezetet Andrej Danko és az SNS kifejezetten néhány ellenzéki párt ellehetetlenítésére dolgozta ki.

A kormánypárti Dankónak is megvolt a maga igaza, amikor azt mondta, hogy „amilyen a párt, olyan lesz a társadalom is, ha a párt bekerül az államigazgatásba”. De persze egyértelműen csak az ellenzéki pártokra gondolt.

Pedig ha egy valóban jó párttörvényt fogadnánk el, az egyáltalán nem lenne ínyére a kormánypártoknak sem.

A jelenlegi szabályozás ugyanis nagyon foghíjas. Az alkotmány annyit mond, hogy „az állampolgároknak joguk van pártot alapítani, pártokba tömörülni”, továbbá, hogy a „törvényi szabályozásnak lehetővé kell tennie és védenie a szabad politikai versengést”. De azt már semmi sem szabályozza, hogy hogyan kell működniük a pártoknak, milyen alapelveket és szabályokat kell betartaniuk, milyen kötelességeik vannak például a tagsággal és a funkcionáriusaikkal szemben. A törvényekben nálunk semmi ilyesmit nem fektettek le, ami óriási különbség más, demokratikusan fejlődő államokhoz képest. Például a német alkotmány leszögezi, hogy a pártok „felépítésének és működésének követnie kell a demokrácia szabályait”. A német párttörvény pedig nagyon aprólékosan és konkrétan leírja, milyen alkotmányos feltételeknek kell megfelelni, hogy egy párt egyáltalán elindulhasson a választásokon. És bizony a német feltételrendszer alapján nemcsak az ellenzéki OĽaNO és az SaS nem minősülne demokratikus pártnak, hanem a kormányzó Smer és az SNS sem.

Szigorúbb párttörvény jöhet

2018. augusztus 28. 09:02

Szigorúbb párttörvény jöhet

Az olyan szólamokkal, hogy „a párttagság nagysága egyáltalán nem garantálja a minőséget” (Veronika Remišová), nem lehet elterelni a figyelmet a lényegről: a mindössze tizenhárom fős tagsággal rendelkező párt nem lehet demokratikus. Ugyanez vonatkozik az SaS-re is, amely évek óta meghatározott létszámon tartja tagjainak számát. Az olyan nyilatkozatok, hogy a „pártnak azért van kevés tagja, mert szigorúak a belépési feltételek” (Richard Sulík), szintén csak takargatni próbálják a valóságot, hogy

az SaS egyszerűen nem akarja bővíteni a tagságát, nehogy veszélybe kerüljenek a jelenlegi vezetőségi tagok pozíciói.

De az SNS-nek és a Smernek is problémái lennének, ha a német kritériumokat alkalmaznánk, ugyanis működésük és felépítésük sem felel meg a demokratikus szabályoknak.

Nem a tagság az úr, hanem a szűk vezetés, amely csak bejelenti a döntéseket, az alacsonyabb pártszervek pedig csak dísznek vannak, és semmiféle befolyásolási lehetőségük nincs a döntésekre.

Összegezve: nálunk leginkább önkiszolgáló rendszerben működnek a pártok vezetőségei. Jogokat, lehetőségeket és anyagiakat biztosítanak – maguknak, bármiféle belső és külső ellenőrzés nélkül. Az új párttörvény pedig semmit sem fog változtatni ezen.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A legtöbb ország június közepén, vagy legkésőbb július elején nyitna a beutazó turisták felé

Nyaralás Európában – hova és hogyan utazhatunk?

eltűnt gyerek

Szlovákiában tavaly 1684 gyerek tűnt el

Eddig 3527 magyar elsőst írattak be a 2020/2021-es tanévre

koronavírus

Koronavírus: két új esetet regisztráltak vasárnap

könyv illusztráció

Könyvbemutatók a neten

Mária Patakyová

Abortuszkérdésben a lengyel úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.