Vélemény

Összeilleszthető-e Európa két fele?

A címben feltett kérdésre a jelenből és múltból kiinduló válasz: nem. De létezhet egy reménytelibb jövő is, amelyből egyszer kibontakozhat valamiféle közös európai tudat.
Szombathy Pál

2019. július 22. 20:00

tx

Nem értheti meg nyugat és kelet egymást, annyira eltérőek a történelmi tapasztalataik. Mégis: empátiából, türelemből, kíváncsiságból kialakulhat valamilyen közeledés. Ilyenkor persze mindig előtérbe kerül a következő kérdés: ki tegye az első lépéseket a másik felé? A gazdag centrum vagy a szegény periféria? Az erősek vagy a rászorulók? Az Európai Bizottság visegrádi támogatással megválasztott új német elnöke nyitányként tett néhány figyelemre méltó verbális gesztust. 

„A közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy nem fogadják el őket teljesen. Ha ilyen kiélezett vitákat folytatunk, mint jelenleg, akkor az azzal fenyeget, hogy egész népek és országok gondolják majd azt, hogy mindannyiukat kifogásoljuk, amikor konkrét hiányosságokat teszünk szóvá.” (Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke a Süddeutsche Zeitungnak) 

A német politikusnő a lényegre tapintott: a földrész két történelmi felét gyanakvások választják el egymástól. A kelet-közép-európaiak számos vezetője és polgára láthatóan elkeseredett a rendszerváltás óta eltelt három évtizedtől. Az integrációbarát nyugati politikai elitet türelmetlennek érzi, amely kioktatja a keletieket jómodorból és demokráciából, miközben az őket 1945 után talpra állító Marshall-segély helyett harminc éve „csak” verbális demokráciaexportot, valamint profitorientált gazdasági piacszerzést mutattak fel a kommunizmus alól felszabadult régióban. Természetesen létezik a közép-európai országokban egy nyugatbarát értelmiség is, ám az tartósan és véglegesen nem tudta meggyőzni a régió polgárait, hogy minden világok legjobbika jött el. Innen nézve von der Leyen szavai igencsak tapintatosak velünk. 

„Amikor elindultunk, nem láttuk át az előttünk álló probléma mélységét.” (Mihail Gorbacsov volt SZKP-főtitkár, 1990) 

Kétféle történelmi tudat néz egymással szemben az egykori vasfüggöny nyomvonalán: a nyugati oldalon a fasizmus borzalma a fő tapasztalat, a keleti oldalon viszont a kommunizmus rémsége ugyanolyan erős nyom és sérülés, ráadásul időben közelebb is van a fejekben, életekben, sorsokban. De mehetünk messzebb is a történelemben: az egyik oldalon ott van a gyarmatbirodalmakra és/vagy a kereskedelemre épülő sok évszázados gazdasági fejlődés, folyamatosság, a vagyon szerepe, az abból kinőtt polgárság öntudata. Hogyan lenne képes saját közegében két ugyanolyan státuszú és tudású értelmiségi vagy vállalkozó ugyanolyan öntudatos lenni, miközben az egyik mögött ott állnak a családi-üzleti tartalékok, keleti párja mögött meg a kiszolgáltatottság, hogy mi lesz vele két hónap bérkiesés esetén? Polgárság nem épül évtizedek alatt bérből és fizetésből. 

„Az utópia, akármilyen is legyen, előbb-utóbb a pöcsére lép az embernek” (Andrzej Stasiuk lengyel író) 

Ezt a fajta keserűséget is meg kell érteni, ráadásul néha, nehéz időkben még jól is jöhet a történelmi gyanakvás attitűdje, amely zsigerileg óvatos a társadalomszerkesztő ideákkal szemben, amely úgy akar békét, hogy közben mindig készül a háborúra, hiszen mindenféle harcokban nőtt föl. Míg a nyugat magabiztos, a kelet inkább frusztrált. Társadalmi problémáik (migráció) sem azonosak, így másként állnak a fényes és jószándékú jövőképekhez.

Minden tagállam rendszeres monitorozását javaslom, elkerülendő, hogy az a benyomás alakuljon ki, hogy Európa egyik része folyton bírálja Európa másik részét. (Ursula von der Leyen) 

Ursula von der Leyen új fejezetet nyitna, amelyben a nagyok és erősek csendesebbek és megértőbbek próbálnak lenni. Első nyilatkozatai normális közeljövőt sejtetnek Európa új vezetőjétől, de legalábbis másféle érzékenységet, mint a rendszeres „isiászfogyasztó” mókamester, a luxemburgi Juncker sokszor arrogánsnak tűnő stílusa. Természetesen ez csak egy lehetséges kezdet, hiszen ahogy a mondás szól: a tangót ketten táncolják.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vadkerti Imre

Trianonról írnak dalt Vadkerti Imréék

b

Tragédia: lezuhant a hídról az autó, egy személy életét vesztette

mm
Frissítve

Matovič megegyezett a fitneszközpontok tulajdonosaival

Jozef R.-t vádolta meg az ügyész Ernest Valko ügyvéd meggyilkolásával

pénz euró

Áprilisban 60 935 személy szorult szociális segélyre

koronavírus vuhan

Vuhanban 6,5 millió tesztet végeztek 10 nap alatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.