Vélemény

Összeilleszthető-e Európa két fele?

A címben feltett kérdésre a jelenből és múltból kiinduló válasz: nem. De létezhet egy reménytelibb jövő is, amelyből egyszer kibontakozhat valamiféle közös európai tudat.
Szombathy Pál

2019. július 22. 20:00

tx

Nem értheti meg nyugat és kelet egymást, annyira eltérőek a történelmi tapasztalataik. Mégis: empátiából, türelemből, kíváncsiságból kialakulhat valamilyen közeledés. Ilyenkor persze mindig előtérbe kerül a következő kérdés: ki tegye az első lépéseket a másik felé? A gazdag centrum vagy a szegény periféria? Az erősek vagy a rászorulók? Az Európai Bizottság visegrádi támogatással megválasztott új német elnöke nyitányként tett néhány figyelemre méltó verbális gesztust. 

„A közép- és kelet-európai országokban sokaknak az az érzésük, hogy nem fogadják el őket teljesen. Ha ilyen kiélezett vitákat folytatunk, mint jelenleg, akkor az azzal fenyeget, hogy egész népek és országok gondolják majd azt, hogy mindannyiukat kifogásoljuk, amikor konkrét hiányosságokat teszünk szóvá.” (Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke a Süddeutsche Zeitungnak) 

A német politikusnő a lényegre tapintott: a földrész két történelmi felét gyanakvások választják el egymástól. A kelet-közép-európaiak számos vezetője és polgára láthatóan elkeseredett a rendszerváltás óta eltelt három évtizedtől. Az integrációbarát nyugati politikai elitet türelmetlennek érzi, amely kioktatja a keletieket jómodorból és demokráciából, miközben az őket 1945 után talpra állító Marshall-segély helyett harminc éve „csak” verbális demokráciaexportot, valamint profitorientált gazdasági piacszerzést mutattak fel a kommunizmus alól felszabadult régióban. Természetesen létezik a közép-európai országokban egy nyugatbarát értelmiség is, ám az tartósan és véglegesen nem tudta meggyőzni a régió polgárait, hogy minden világok legjobbika jött el. Innen nézve von der Leyen szavai igencsak tapintatosak velünk. 

„Amikor elindultunk, nem láttuk át az előttünk álló probléma mélységét.” (Mihail Gorbacsov volt SZKP-főtitkár, 1990) 

Kétféle történelmi tudat néz egymással szemben az egykori vasfüggöny nyomvonalán: a nyugati oldalon a fasizmus borzalma a fő tapasztalat, a keleti oldalon viszont a kommunizmus rémsége ugyanolyan erős nyom és sérülés, ráadásul időben közelebb is van a fejekben, életekben, sorsokban. De mehetünk messzebb is a történelemben: az egyik oldalon ott van a gyarmatbirodalmakra és/vagy a kereskedelemre épülő sok évszázados gazdasági fejlődés, folyamatosság, a vagyon szerepe, az abból kinőtt polgárság öntudata. Hogyan lenne képes saját közegében két ugyanolyan státuszú és tudású értelmiségi vagy vállalkozó ugyanolyan öntudatos lenni, miközben az egyik mögött ott állnak a családi-üzleti tartalékok, keleti párja mögött meg a kiszolgáltatottság, hogy mi lesz vele két hónap bérkiesés esetén? Polgárság nem épül évtizedek alatt bérből és fizetésből. 

„Az utópia, akármilyen is legyen, előbb-utóbb a pöcsére lép az embernek” (Andrzej Stasiuk lengyel író) 

Ezt a fajta keserűséget is meg kell érteni, ráadásul néha, nehéz időkben még jól is jöhet a történelmi gyanakvás attitűdje, amely zsigerileg óvatos a társadalomszerkesztő ideákkal szemben, amely úgy akar békét, hogy közben mindig készül a háborúra, hiszen mindenféle harcokban nőtt föl. Míg a nyugat magabiztos, a kelet inkább frusztrált. Társadalmi problémáik (migráció) sem azonosak, így másként állnak a fényes és jószándékú jövőképekhez.

Minden tagállam rendszeres monitorozását javaslom, elkerülendő, hogy az a benyomás alakuljon ki, hogy Európa egyik része folyton bírálja Európa másik részét. (Ursula von der Leyen) 

Ursula von der Leyen új fejezetet nyitna, amelyben a nagyok és erősek csendesebbek és megértőbbek próbálnak lenni. Első nyilatkozatai normális közeljövőt sejtetnek Európa új vezetőjétől, de legalábbis másféle érzékenységet, mint a rendszeres „isiászfogyasztó” mókamester, a luxemburgi Juncker sokszor arrogánsnak tűnő stílusa. Természetesen ez csak egy lehetséges kezdet, hiszen ahogy a mondás szól: a tangót ketten táncolják.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hókásásak a belvárosi utak Pozsonyban

Hókásásak a belvárosi utak Pozsonyban

koronavírus

Koronavírus – Több mint nyolcezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 84-en elhunytak

Nem okozott jelentősebb fennakadásokat a reggeli havazás Pozsonyban

Tömegközlekedés – Nem okozott jelentősebb késéseket a reggeli havazás Pozsonyban

D. Ferenc

Életfogytiglanra ítélhetik Alsóhatár polgármesterét

GA-tesztelés

Tovább romlott a járványhelyzet a Galántai járásban

termálfürdő

Termálfürdő fejlesztés – az állami főépítész közbelépett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.