Oroszok a házban

cseh

Csehország kiutasított 18 orosz diplomatát (kémet?), mert kiderült, hogy 2014-ben orosz ügynökök robbantottak az ország területén, több ember halálát okozva. Ez, és még néhány esemény eléggé aggasztó kontextusba helyezi a Szputnyik-vakcinák körül kialakult cirkuszt.

18 diplomata kiutasítása nem vicc, de a vád sem az, ami miatt hazaküldték őket. 2014-ben Dél-Morvaországban, nem messze a cseh–szlovák határtól felrobbant egy lőszerraktár, két személy meghalt, komoly anyagi kár keletkezett és százakat kellett kitelepíteni. A gyanú szerint az ügyben az orosz titkosszolgálat emberei is érintettek voltak, ezért utasított ki Csehország 18 orosz diplomatát. Az oroszokra nézve terhelő bizonyítékok feltehetően betonbiztosak, mivel a kiutasítást Andrej Babiš cseh kormányfő indítványozta és Miloš Zeman államfő is egyetért vele, márpedig egyikük sem vádolható oroszellenességgel.

Hogy az ügy még bonyolultabb legyen, a cseh hatóságok által kiadott körözés két olyan férfira vonatkozik, akik a Szkripal-ügyben is érintettek. A gyanú szerint konkrétan ők mérgezték meg novicsokkal Szergej Szkripalt Nagy-Britanniában 2018-ban.

Vagyis Európában mozog néhány orosz ügynök, akik a Kreml akaratának megfelelően mérgeznek, robbantgatnak és még ki tudja mit csinálnak.

Eközben Putyin egyetlen ellenlábasa, Alekszej Navalnij haldoklik a börtönben, ahová koholt vádak alapján zárták, és több tízezer orosz katona gyülekezik az ukrán határon, valami nagy dobásra készülve.

Egy ilyen közegben utazott el a saját kormánya tudta nélkül a szlovák pénzügyminiszter és kormányfőhelyettes Moszkvába, hogy a saját szakállára tárgyaljon vakcinaügyben.

Amikor Igor Matovič hibrid háborúról beszélt, véletlenül rátapintott a lényegre, csak aztán teljesen félremagyarázta az egészet. De hát hogyan is érthetné az orosz hibrid háborút, ha éppen ő asszisztál hozzá Szlovákiában.

Persze ezzel nincs egyedül, csak rálépett a Danko kapitány SNS-e és Fico Smere által kitaposott ösvényre. Ezzel még véletlenül sem akarom azt állítani, hogy Matovič valamiféle orosz ügynök lenne. Nem, ő csak egy opportunista politikus, egy bábu ebben a játékban, aki azt hitte, politikai pontokat szerezhet idehaza a Szputnyikkal, ezért táncba kezdett az orosz medvével, de alaposan alábecsülte a saját képességeit és megették reggelire.

Az oroszok hibrid háborújában a Szputnyik-vakcina csak egy a sok eszköz közül, de (most) talán az egyik leghatékonyabb.

Azzal, hogy nem engedik rendesen bevizsgáltatni, lényegében politikai kérdést csináltak a használatából. Mivel nem támaszkodhatunk adatokra, lényegében hitbéli meggyőződés kérdése, hogy elfogadjuk-e a Szputnyikot, vagy nem. A vakcinákra égető szükség van a világjárvány alatt, így azoknak a politikusoknak is igazuk van, akik oltanának a Szputnyikkal, de azoknak is, akik nem akarják vállalni a felelősséget egy olyan anyag behozataláért, amiről azt sem tudjuk, hogy mi van benne. A Kreml cinizmusa abban rejlik, hogy már rég feloldhatta volna a dilemmát, ha engedi, hogy az Európai Gyógyszerügynökség bevizsgálja a szert. De akkor nem lennének viták, nem lenne vádaskodás és nem lenne káosz. Hogy eközben az oltás hiánya miatt meghal néhány ember? Nekik belefér.

Az orosz politika egy olyan világot akar, ahol nincs stabil igazság, csak vélemények vannak. Egy ilyen közegben ugyanis a tények nem számítanak többé, az értelmes vita megszűnik, a zaj pedig elnyom minden józanságra intő hangot.

Nekik nem kell Matovič. Az exkormányfő csak addig volt hasznos, amíg a jelenlétével legitimálta a Szputnyik-vakcinákat a kassai repülőtéren. Miután eljátszotta a szerepét, eldobták. Így viselkedik egy szövetséges?

Az orosz medve erős és félelmetes, de egy percig se higgyük, hogy a barátunk. Igazából a saját feje után megy, és aki barátkozni akar vele, az könnyen vacsoraként végezheti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!