Vélemény

Minimálnyugdíj SNS módra

A jelenlegi kormánykoalíció utolsó hónapjainak egyértelmű nyertese a Szlovák Nemzeti Párt. Andrej Danko pártelnök szinte mindegyik ötlete rekordgyorsasággal megy át a szlovák törvényhozáson, általában mindennemű szakmai vita nélkül.
Dudás Tamás

2019. október 23. 09:00

dank

Remek példa erre a minimálnyugdíj kiszámításának új módja, ami jelentősen megemeli ezt a járadékot. 
Hogy mi a gond a magasabb minimálnyugdíjjal? Annak, ellenére, hogy a nyugdíjrendszer módosításához óvatosan kellene hozzányúlni, az SNS javaslata néhány hét alatt jutott el az ötlet szintjéről az elfogadott törvénymódosításig. Andrej Danko jó érzékkel mérte fel, hogy a Smernek szüksége van az SNS szavazataira a minimálbér emeléséhez, és szemrebbenés nélkül alkut ajánlott koalíciós partnerének. A Híd ugyan nem támogatta a javaslatot, de az SNS–Smer duónak sikerült a hiányzó szavazatokat másokkal pótolni.
Az elfogadott törvénymódosítás alapjaiban változtatja meg a 2015-ben bevezetett minimálnyugdíj kiszámítását. Ezt eddig a létminimumhoz kötötték, ezután azonban a két évvel korábbi országos átlagbér 33 százalékát fogja kitenni. Reálisan ez azt jelenti, hogy a minimálnyugdíj 2020-ban 334,30 euró lesz, tehát 55 euróval több, mint 2019-ben. Az eredeti javaslat szerint a mechanizmusnak csak 2021-ben kellett volna életbe lépnie, de egy SNS-es képviselői indítványnak köszönhetően a minimálnyugdíj már jövőre emelkedik.
Természetesen a jelenlegi nyugdíjszínvonal mellett a minimálnyugdíj növekedése pozitívum, a 30 ledolgozott év után jelenleg járó 278,90 eurót semmiképpen nem lehet soknak nevezni. A gond azzal van, hogy az SNS törvényjavaslata ebben az esetben is mindennemű szakmai vita nélkül készült el, és a javaslat hatásai is roppant elnagyolt módon voltak felvázolva. 

Ez a nyugdíjakat érintő javaslatoknál különösen aggályos, hiszen nagyon összetett rendszerről van szó, és a változtatgatásoknak komoly, hosszú távú következményei lehetnek.

Ezért nem meglepő, hogy a javaslatot sok kritika érte, és nem csak az ellenzéki politikusok részéről. A Szociális Biztosító és a munkaügyi tárca egyaránt a nyugdíjrendszer alapjainak szétszedésével vádolta az SNS-t, és a Szlovák Nemzeti Bank is kritikus hangnemet ütött meg. A Szociális Biztosító különösen azt nehezményezte, hogy az utolsó pillanatban ráadásul egy évvel előbbre hozták a törvénymódosítás hatályba lépését, és így csak két hónapja maradt a felkészülésre.
Hogy az új minimálnyugdíj hatásait bemutassuk, tudnunk kell azt, hogy a szlovák nyugdíjrendszer két alapelven nyugszik – az érdemen és a szolidaritáson. Az első elv azt jelenti, hogy a nyugdíj összege alapjában véve az aktív korban befizetett nyugdíjjárulékoktól függ, de a szolidaritás biztosítja azt, hogy a korábban alacsony bérért dolgozók se kapjanak nagyon kicsi nyugdíjt. Az SNS javaslata jelentősen gyengíti az érdem szerepét, és erősíti a szolidaritás pillérét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önálló kereső tevékenységet folytató magánszemélyek elvesztik motivációjukat a magasabb szociális járulékok befizetésére, ugyanis a minimális járulékok is biztosítják majd számukra a megemelt minimálnyugdíjt. 

Az új mechanizmus vesztesei közé tartoznak az átlagbér szintjén kereső munkavállalók is, akik több szociális járulékot fizetnek be aktív korukban, mégis csak kicsivel nagyobb nyugdíjra számíthatnak, mint azok, akik megkapják a megemelt minimálnyugdíj összegét.

Az új minimálnyugdíj az állami költségvetés számára is többletkiadásokat jelent, már 2020-ban további 150 millióra lesz szükség a magasabb minimálnyugdíjak folyósításához. Ezzel a költségvetési tervezet jelenleg nem számol, és ez további gondot jelent a már egyébként is feszült költségvetési helyzetben.
Mindent összegezve: a SNS ötletének több mellékhatása van, és ezeknek következményei nem voltak átgondolva és kielemezve. De ahogy azt egy elemző megjegyezte, Szlovákiában nincs szükség elemzésekre, csak ötletgyáros politikusokra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.