Migránsok és felelősök

menekültek k

Amit nálunk sokáig jórészt csak tévéhíradókban láthattunk, s amiról esetleg helyszíni, a nyomtatott sajtóban közölt riportokból értesülhettünk, azzal főleg most Dél-Szlovákiában szembesültünk. Azért, mert országunk több régióját elözönlötték a migránsok. Azóta egyre többen kérdezik, vajon miként jutottak el akadálytalanul a Nagykürtösi járásba, továbbá Ipolyságra, Érsekújvárba és más hazai településekre. S miért éppen most.

Hamran István országos rendőrfőkapitány azzal igyekezett nyugtatni főleg a közvetlenül érintett polgárokat, hogy nincsenek közvetlen veszélyben, hiszen eddig egyetlen bűncselekményt sem követtek el a migránsok. Ezzel azonban aligha csökkentette azoknak az aggodalmát és felháborodását, akiknek éjjel bezörgettek házuk ablakán. Akiknek a kertjéből gyümölcsöket loptak, akik hajnalban munkába indulva, a buszmegállókban idegeneket észleltek, s akik elképedve tapasztalták, hogy az utcákat emberi ürülékek is csúfítják. Az Ódor-kormányak a tegnapelőtt bejelentett intézkedésekről egy héttel hamarabb kellett volna döntenie. Ezt a késlekedést a Smer vezetői alaposan kihasználták indulatos kampányukban.

Jogosan merül fel az a kérdés, vajon miért éppen most zúdult be néhány nap alatt több mint kétezer migráns Nagykürtösre, ugyancsak sokan más térségekbe. Akadnak, akik az Ódor-kabinet határozatlanságát emlegetik, még többen néhány uniós tagország különutas migránspolitikájára mutogatnak. Mások attól félnek, hogy a migránsáradat olaszországi vagy ausztriai méreteket ölthet. Juraj Droba, Pozsony megye elnöke, az SaS külügyi szakértője szerint a Dél-Szlovákiában történteket Orbán Viktor perfid (aljas, alávaló) lépései okozták. A magyar kabinetet élesen bírálta Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke is. Állításukat nem egyszerű megcáfolni. Legfeljebb egy-két jelzőt lehet kifogásolni.

Ugyanakkor néhány tény legalábbis elgondolkodtató. A magyar kormány nemrég mintegy 1500, korábban tetten ért, vagyis törvénytelenségeket elkövető embercsempészt engedett szabadon, a túlzsúfolt börtönökre hivatkozva. Ezért egyébként emberjogi szervezetek már többször bírálták a budapesti kabinetet, amely ezt a kritikát most meglehetősen cinikusan a maga javára fordította. E döntés miatt magyarázatot követelt Orbán Viktor kormányfőtől az osztrák kormány, az unió illetékesei pedig újabb kötelezettségszegési eljárást helyeztek kilátásba Magyarország ellen. Sokan felkapták a fejüket, amikor több szlovákiai rendőr beszámolt arról, hogy a közutakon néhány napig a magyar kollégáik lazán vagy egyáltalán nem ellenőrizték a Szlovákia határai felé tartó, feltehetően migránsokkal telezsúfolt haszonjárműveket és a taxikat. Erre a magatartásra partnereik nyilván csak budapesti felsőbb utasításra vetemedhettek.

Nem cáfolható az a tény sem, hogy az Orbán-kormány ezzel a lépésével a Smer kampányát, egyúttal pedig a választási győzelmét, egyszersmind Robert Fico kormányfői ambícióját erősítheti. Nem törődik azzal, hogy a migránsok jelenlétét a szlovákiai magyarok nagy része ugyancsak elszenvedi. Ráadásul kínos helyzetbe hozza szlovákiai stratégiai partnerüket, a Szövetséget, amely más lehetőség híján fogcsikorgatva kényszerül tudomásul venni ezt a furcsa, főleg a brüsszeli bürokraták közös bírálatára, továbbá az orosz–ukrán háború azonos megítélésére hajazó bratyizást. Ezt a kapcsolatot szem előtt tartva a Smer elnökének egyetlen rossz szava sincs arra, hogy a jelenlegi budapesti kabinet fittyet hányva a nemzetközi egyezségre nem hajlandó befogadni a szomszédos országból érkező, nálunk feltartóztatott migránsokat, holott évekkel ezelőtt emiatt még a keresztvizet is leszedte volna Magyarországról.

Küszöbön a parlamenti választás, amely rövid távon legalább az eddigi sok megpróbáltatást követően a társadalmi légkör és a közérzetünk javulását teremtheti meg, ha voksoláskor nem dőlünk be újra a kábító szirénhangoknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?