Vélemény

Mentőcsónakok

Kezembe került egy könyv a Titanicról. Újabb dolgokat tudtam meg erről a szomorú sorsú hajóról. Mind a mentőcsónakokhoz kötődnek.
author
Lampl Zsuzsanna

2020. szeptember 12. 12:30

Titanic

Például az ikonikus New York-i áruház, a Macy´s tulajdonosa, látván, hogy kevés a csónak, és mennyi nőnek és gyermeknek nem jut bennük hely, nem volt hajlandó beszállni, mire a felesége sem. Annyi évet töltöttünk együtt, ahova te mész, oda megyek én is, mondta. Egy igazi Rómeó és Júlia.
Tény, hogy a hajótársaság kispórolta a mentőcsónakokat, ezért elsősorban a nőket és a gyermekeket próbálták rajtuk kimenekíteni. A korabeli amerikai hírlapok szerint állítólag a nők jogaiért tüntető szüfrazsettek később tiltakoztak emiatt, mert szerintük ez megint csak azt volt hivatott bizonyítani, hogy a nők gyengék és a férfiak védelmére szorulnak. Vagyis ha jól értem, azt nehezményezték, hogy nem volt mindenkinek egyenlő joga (?), esélye (?) az óceánba fulladni. Persze lehet, hogy ez nem igaz, mármint, hogy ezért tiltakoztak, ugyanis több kutató szerint épp az egymással konkuráló újságok adták meg a Titanic-téma korabeli közbeszédének alaphangját azáltal, hogy szenzációhajhász tudósításokat és történeteket közöltek, amelyek gyakran elferdítették a valóságot. Például egyes túlélőket megvádoltak, hogy mások kárára sikerült megmenekülniük, mert nem engedtek be több embert a csónakba, vagy nem mentek vissza a fuldoklókért. Így még a mai tudósoknak is van mit tenniük, hogy lehámozzák a valóságról a legendát. Nagy kincsesbánya a múlt.
Ezt magam is tapasztalom, mert mostani kutatásom kapcsán az utóbbi fél évben naponta harminc évet megyek vissza a múltba, ami csodálatos dolog, főleg ha elém rakják, mint a Bibliotheca Hungarica kutatókönyvtárban, vagy amikor az adatbank.sk portálon otthon, teát szürcsölgetve böngészhetem a digitalizált dokumentumokat. A mi szlovákiai magyar eseménytárunkban is bőven vannak kincsek. Üzenetek. Mint az alábbi.
„A hazai magyarság helyzetében természetes jelenség az eltérő vélemények kialakulása. Ugyanakkor a polarizálódás csak az egyik erő. A másik a szövetkezés, azaz az erők egyesítésének gondolata. Szerintem mindkét jelenség szükséges, csupán ez utóbbi még nem kapott kellő hangsúlyt. A külön utak csábítása, a másság hevülete erősebb, mint az erők egyesítésének gondolata.” A nyilatkozó arra a kérdésre, hogy valakik szerint az egység egyenlő az elszigetelődéssel, sőt néha egyenesen a nacionalizmussal, a következőket válaszolta: „Ha a hatalom már nem tud nekünk mást mondani, akkor kijelentik, hogy nacionalisták vagyunk. Huhogás helyett – a pozitív építkezést sugalló hagyományokra alapozva – a gerincet kell erősíteni. A hazai magyarság jövendő egysége, szerintem, a polarizált gondolkodáson és az érdekegyeztetésen alapszik.”
Aki harminc éve nyilatkozott, Dobos László. Idén lenne 90 éves.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
CV9035
Frissítve

Szlovákia 1,6 milliárd euróért vásárol lánctalpas harcjárműveket Svédországtól

jh

Mit gondolnak a szakértők az állami alkalmazottaknak felajánlott 500 eurós juttatásról?

Érsekújvár

Gyógycipőt kap a kis Dorina, kezdődhet a mozgásfejlesztés

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

A kormány támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Tűz ütött ki egy gyárban, 135 alkalmazottat kellett evakuálni

Tűz ütött ki egy gyárban, 135 alkalmazottat kellett evakuálni

Vasárnap

Már kapható a Vasárnap legújabb száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.