Vélemény

Méltatlan búcsú

Andrej Kiska vasárnap megtörte a hosszas hallgatást és végre kibökte azt, amit már mindenki sejtett egy ideje.
Hegedűs Norbert

2020. június 30. 08:14

kiska vélemény

A bejelentés, miszerint Andrej Kiska nem kíván indulni a Za ľudí elnöki posztjáért és távozik a politikából, igazából senkit nem lepett meg. Ha keményebbek akarunk lenni: igazából senkit nem is érdekelt. Kiska ugyanis mostanra már eljátszott szinte minden bizalmat, így a vasárnapi bejelentés elég méltatlan módon tett pontot a volt köztársasági elnök politikai pályájára. Ha végignézünk ezen a pályafutáson, akkor egy meglehetősen ambivalens kép tárul elénk.

Azt talán senkinek sem kell bizonygatni, hogy köztársasági elnökként Andrej Kiska igen sokat tett azért, hogy Szlovákia egy jobb, élhetőbb, demokratikusabb ország legyen. Már az indulása is erősre sikeredett: az elnökválasztáson született győzelme volt az első szög Robert Fico koporsójában. Megmutatta, hogy a Smer sem legyőzhetetlen, és megfosztotta Ficót a kényelmes menekülés lehetőségétől. Fő agendája az igazságszolgáltatás megtisztítása volt, talán elmondhatjuk, hogy a Harabin (és bírái) elleni küzdelemben kulcsfontosságú szerepet játszott. A népszerűségi felmérésekben általában igen jól szerepelt, de azt nem lehet tagadni, hogy megosztó elnök volt: sokan nem kedvelték, ugyanis

világos ellenpólust jelentett Robert Ficóval és a Smerrel szemben, akikkel elnöksége végére szinte nyílt háborúban állt.

Ki ne emlékezne Fico gúnyos mosolyára, mikor Kiska kezébe adta a lemondásáról szóló dokumentumot? De Kiska viszonozta a fricskát, mikor megakadályozta, hogy Smer elnökéből alkotmánybíró legyen, ezzel újabb szöget verve Fico koporsójába. Épp ezért, mikor az elnöksége vége felé bejelentette, hogy pártot alapít és indul a választásokon, sokan hatalmas reményeket tápláltak vele szemben.

Utólag már látjuk: mindenki túlbecsülte Kiska népszerűségét, és talán alkalmasságát is.

Amikor Kiska belépett a pártpolitikába, a tapasztalatlansága nagyon gyorsan megmutatkozott, taktikai hibák sorát követte el, és az sem segített, hogy a Smer teljes hadigépezete ellene fordult.

Nemtelen támadások sorozatát indították ellene, Kiska pedig ezeket nem kezelte mindig megfelelően. A Za ľudí épphogy átbillent a parlamenti küszöbön, a választások óta pedig Kiska gyakorlatilag eltűnt az emberek szeme elől, még a mandátumát sem vette át. Ma már a pártot rendszeresen öt százalék alá mérik, és erősen kérdéses, hogy túl fogja-e élni az alapító távozását. 

A kissé dicstelen búcsú ellenére Kiska jól döntött, hogy távozik. Egy ötszázalékos párt élén semmit nem tudott volna elérni a parlamenti sárdobálásban, ami meghaladta volna az elnökként elért eredményeit, de cserébe ő maga is kapott volna sarat, eleget.

Így most kurtán-furcsán, de tisztán távozhat. Ez pedig máris több, mint amit a nemezise, Robert Fico elmondhat magáról.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
„Örömteli állapot vár rám...”

Kíváncsian várja, milyen apa lesz

nyaralás illusztráció

Mit tartalmaz az utasbiztosítás?

magyar határellenőrzés

Magyarország szigorítja a határellenőrzést

Phan Bich Thien egyszerre racionális üzletasszony, érzékeny lelkű költő, műfordító, Petőfi örök híve

Otthon két országban, két kultúrában

Tíz százalék alá csökken az idén az okostelefon-világpiac növekedési üteme

Eláraszt az elektromos hulladék

Nero, a véres költő

Könyvsorsok: A kis tett mindig gaztett, a nagy tett sohasem az

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.