Vélemény

Megyei kényszerpályák

Szabad megyei szinten kormányozni a Smerrel? Lehet konstruktív ellenzéki szerepkört vinni? Milyen következményei vannak egy ilyen döntésnek?
author
Mózes Szabolcs

2018. február 3. 15:57

tux

Amint az várható volt, a független képviselők térnyerése miatt (az összes megyei mandátum 40%-át ők szerezték meg!) a szokásosnál lassabban zajlanak és átláthatatlanabbak a megyei egyeztetések. Néhol pedig vad konstellációk is létrejönnek, mint például Nyitra megyében, ahol a Smer által dominált koalíció kisebbségbe szorult a képviselő-testületben, miközben a megyeelnököt ők adják. Itt az MKP került komoly dilemma elé, hiszen a magyarság számára fontos kerületben koalíciós társként 12 év után befolyást szerezhetne, ám mindez a párt imázsa és kommunikációja szempontjából versenyhátrányt jelenthet.
 

Egyrészt megváltozott az országos kontextus. Korábban minden ciklusban voltak színes megyei koalíciók – néhol az SDKÚ, máshol a KDH, valahol az MKP/Híd dolgozott együtt a smeresekkel –, sőt, előbbiek néha még a HZDS-szel és az SNS-szel is. Ám a regionális és az országos szintet senki sem keverte össze: ami „lent” kényszerhelyzetben elment, a legmagasabb szinten tilos volt. Ami logikus, hiszen teljesen más jellegű az önkormányzati ügyintézés és más az ország kormányzása. 2017 viszont törést hozott: a megyei választásokon de facto győztes jobboldali blokk (SaS–OĽaNO–KDH) mindenütt a Smerrel szemben határozta meg magát. A többéves művi karantén után jobboldali együttműködésbe igyekvő MKP számára pedig kínos lenne egy smeres koalíciót magyarázgatni. Emellett a 2016-os „koalíciós tabu” ledöntése óta az MKP – és a jobboldali szcéna – fő kritikája a Híddal szemben pont az, hogy összeállt Ficóékkal.

Azt pedig az egyszerű választó nehezen tudja szétszálazni, hogy más az országos és a regionális politika. Pláne, ha a politikamagyarázók egy része is rátesz egy lapáttal, összemosva a szinteket és szétkenve a felelősséget a pártok között, mondván: az MKP ugyanolyan, mint a Híd, csupán az egyik helyi, a másik országos szinten boltolt a Smerrel. Csakhogy ha ez igaz lenne, akkor értelmezhetetlen a 2016-os felzúdulás! Hiszen a logika fordítva is érvényes kell, hogy legyen. Ha a két szint ugyanaz, akkor miért a sokkos állapot a Smer–SNS–Híd-koalíciókötéstől, hiszen korábban helyi szinten a jobboldali pártok is összefeküdtek ezzel-azzal? Nos, pont azért, mert egy addig elképzelhetetlen és értelmezhetetlen együttműködés jött létre kormányszinten, amit a választók jelentős része is becsapásként élt meg. És mert országos és regionális szint között nagyon is van különbség, mindig is volt.

Visszatérve Nyitra megyére: ebben a kommunikációs káoszban az MKP gyakorlatilag nem tehetett mást, mint elutasította a smeres koalíciót, és aláírt egy kvázi ellenzéki szerződést. Amit aztán mindenki a saját szája íze szerint értelmez. Kényszerpálya? Más lehetőség? A miniszterelnökkel ellentétben a megyeelnököt nem a képviselők többsége választja, hanem közvetlenül a nép. Azaz Milan Belica, akármilyen megyei koalíció is jön létre, 2022-ig megyefőnök lesz, erős kompetenciákkal. És ha nem tetszik a leosztás, itt az országos szinttel ellentétben előrehozott választásokat sem lehet kiírni, 2022-ig ilyen összetételű marad a testület. Egyébként azt tudták, hogy eggyel keletebbre, Besztercebánya megyében minden szereplő „koalíciós párt” lett? A jobboldali és progresszív Ján Luntert a Smer is támogatja, cserébe posztokat is kap. Az senkit sem zavar, hiszen tudjuk: a regionális szint más, mint az országos…

Bugár és Menyhárt-vélemény

2018. január 30. 13:48

Megyei „ügyek mentén” az elvekről
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Veronika Remišová

Remišová megérti, hogy a védelmi miniszter távozni akar a politikából

Zuzana Čaputová

Čaputová: Jozef Tomkóval olyan embert veszítettünk el, aki törődött Szlovákiával

Részegen vezette az oldalkocsis motort, súlyosan megsérült egy kiskorú

Részegen vezette az oldalkocsis motorbiciklit, súlyosan megsérült egy kiskorú

Kigyulladt egy lakás, az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Kigyulladt egy lakás, az ablakon keresztül menekült meg a lángok elől

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

Nem bírt megállni a lábán, amikor kiszállt a defektes autóból a részeg sofőr

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

SZÖRNYŰ: Frontálisan ütközött két autó a Komáromi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.