Vélemény

Megszámoltattunk I.

Eljött a nagy nap. Megtudtuk, hányan vagyunk. Most már lehet gondolkodni. Értelmezni.
author
Lampl Zsuzsanna

2022. január 22. 09:00

Somogyi Tibor felvétele
Somogyi Tibor felvétele

A lakosság 94,6 százaléka válaszolt az első nemzetiségre vonatkozó kérdésre, 5,4 százaléka nem. Ez a 2011-es, úgynevezett ismeretlenek 7 százalékos arányához képest mindenképpen pozitív fejlemény, de nem akkora mértékű, ami igazolná némelyek meggyőződését, hogy a második nemzetiség kérdésének beiktatásával lényegesen csökkenni fog a nemzetiségüket bevallani nem akarók aránya. Még mindig csaknem 295 ezren vannak, ami ugyan 88 ezerrel kevesebb, mint tíz éve, de még ez is elég nagy szám ahhoz, hogy elgondolkodjunk rajta, vajon kikből, milyen nemzetiségűekből áll össze ez a csoport. Hiszen attól, hogy nem vallották be, a döntő többségüknek biztosan van nemzeti kötődése. A kérdés minket, magyarokat is érdekelhet és érdekelni is fog, bár el kell mondani, hogy a korábbi ismeretlenek nagy részét sem a magyarok alkották.

Ami a lélekszámunkat illeti, aki megszámláltatta magát, tudja, hogy két kérdés volt. Ahogy fentebb említettem, a nemzetiséget firtató első kérdésre 5 153 712 ember válaszolt (94,6 százalék), a második ugyanerre vonatkozó kérdésre 306 200 (5,6 százalék). Első nemzetiségének 422 100 ember vallotta a magyart, második nemzetiségének pedig 34 100, vagyis a második nemzetiséget is megadók 11,1 százaléka.

Tudjuk, hogy voltak viták a második kérdés bevezetése körül. Magam is nem egyszer megpedzettem, hogy mi lesz majd ezzel a két csoporttal. S ez a kérdés továbbra is fennáll, hiszen a sajtótájékoztatón a Statisztikai Hivatal dolgozói is elmondták, hogy ők csak szállítják az adatokat, de értelmezni mások fogják.

Én például úgy értelmezem, hogy a kettőt összeadom. Egész egyszerűen azért, mert ha valaki fontosnak tartotta akár a második helyen kinyilvánítani a magyar nemzetiséget, akkor ő magyar is. S azt számtalan kutatás bizonyítja, rengetegszer írtam erről, hogy az emberek különbözőképpen magyarok. A magyar identitásnak több típusa van, és ettől függetlenül ameddig valaki magyar nemzetiségűnek vallja magát, nem lehet őt nem magyarnak nyilvánítani, még akkor sem, ha a magyar identitása a magyar nemzetiség deklarálásán kívül csak érzésekben nyilvánul meg, tettekben viszont a szlovák identitás felé közelít, annak erősödését támogatja. Az én olvasatomban tehát jelenleg 456 200 magyar van.

Hozzátenném azonban, hogy elsődlegesen nem az én, vagy más társadalomtudósok értelmezése számít, mert ez nincs befolyással a politikai-társadalmi gyakorlatra. Elsődlegesen az fog számítani, hogy mit kezdenek majd ezzel az elsődleges és másodlagos nemzetiséggel azok a politikusok, akiknek értelmezése és ezen alapuló döntése meghatározza az egész nemzeti közösség jelenét és jövőjét. Mert lehet, hogy nem sok ez a 34 100 ember – ez is lehet nézőpont kérdése –, az összes magyarnak „csak” 7,47 százaléka, de amikor anyanyelvi jogokról, kulturális támogatásról és hasonlókról van szó, azért minden egyes magyar számít.

Végképp nem mindegy hát, hogy a döntéshozók mit vesznek alapul.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Árat emelnének a pékségek

Betelt a pohár a pékeknél, már a kenyér is megfizetethetlen lesz?

Eduard Heger

Sztrájkkal fenyegetnek az önkormányzatok, amennyiben Heger nem hajlandó tárgyalni

koronavírus-vakcina

Bevásárol majomhimlő elleni vakcinából az Európai Unió

Ellentmondó nyilatkozatok a kelet-ukrajnai tömegsírokról

Újabb tömegsírt fedeztek fel Mariupolban, 70 civil holttestét emelték ki

Naszvad

Indulhat a próbaüzem a naszvadi-ímelyi tisztítóállomáson

suzuki fotó

Suzuki: egymillió euró az Ukrajnából menekülteknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.