Vélemény

Maffiózók paradicsoma

Szlovákia nem maffiaállam. Egyenesen a maffiózók paradicsoma.
Eva Mihočková

2019. június 13. 08:50

Olasz maffia, szervezet nemzetközi vámcsalás kínai árukkal, vietnámi emberrablók. Csak úgy lubickoltak a smer-korszakban.
A rendőrség belső ellenőrző osztályának vizsgálódása megerősítette, hogy a szlovák rendőrök már 2013-ban tudtak arról, hogy Antonino Vadala „kapcsolatban áll” az olasz maffiával, mégsem tettek semmit. Először Maria G. Mazzola olasz oknyomozó újságíró állt elő ezzel az információval, mára pedig már hivatalosan is megerősítették. Gyorsan el is kezdett mutogatni egymásra az előző meg a mostani országos rendőrfőkapitány, hogy ki a felelős. Tragikomédia. 
Milan Lučanský, a jelenlegi rendőrfőnök mossa kezeit, arra hivatkozik, hogy most ő adott utasítást a belső ellenőrzésre, amit már elődjének el kellett volna végeztetnie, még 2013-ban. Tibor Gašpar erre azt mondja, bár ő volt a rendőrfőkapitány, de abban az időben épp Lučanský vezette a bűnügyi hírszerzési osztályt, amely az olasz szállal foglalkozott, vagy foglalkoznia kellett volna.

Csata után mindenki okos – Gašpar most erre a mondásra hivatkozva akarja elhitetni, hogy ő nem hibázott. 

A Sme napilapnak nyilatkozta, hogy 2012-ben a Vadaláról kapott információk egyáltalán nem voltak különlegesek, ezért az ügy aktája nem is került az asztalára, a beosztottjai nem tartották fontosnak, hogy tájékoztassák róla.
Na tegyük félre a tréfát.

Gondoljunk bármit is a rendőrök munkájáról vagy képességeiről, azt azért épeszű ember nem tudja elképzelni, hogy létezik olyan rendőr, aki az olasz maffia itteni összekötőjéről szóló jelentést mint érdektelent beteszi a fiókjába.

Tehát alighanem igaza van Maria G. Mazzola olasz újságírónőnek, amikor azt állítja, hogy a szlovák rendőrség meghiúsította a nyomozást ebben az ügyben. Vagy azért, mert gondoskodtak erről a Vadala által pozícióba juttatott rendőrök (mint ahogy ezzel hencegett az olasz), vagy azért, mert a nyomozás „természetes módon elhalt” amikor egyszercsak kiderült, hogy a szálak a Smer felső soraiba vezetnek.

Antonino Vadala már 2012-ben mindenképpen „kiérdemelte a rendőrség figyelmét”. Mögötte volt már a közös vállalkozás Mária Troškovával, aki ezután első körben áthelyezte magát a smeres Viliam Jasaňhoz képviselői asszisztensnek. Az olaszországi információk szerint Vadala ekkor megkezdte a korrumpált szlovákiai hivatalnoki és hatósági hálózatának kiépítését a kokaincsempészet biztosítására. Meglepődik valaki azon, hogy éppen ebben az időszakban az olasz források szerint állítólag baráti telefonbeszélgetést folytatott Robert Ficóval? Amit a volt kormányfő természetesen tagad.

A Smer politikusai bármikor szívesen felháborodnak azon, hogy Andrej Kiska államfő maffiaállamot emlegetett. A belső rendőrségi ellenőrzés eredménye Vadala ügyében egy újabb darabka a kirakóból. Lassan összeáll a kép. Hiszen a szlovák hatóságok nagyon is elnézőek voltak egy másik botrányos ügyben, a kínai árukkal folytatott óriási adócsalásokkal. A vietnámi elvtársaknak is Szlovákia jutott eszükbe „megbízható partnerként” egy emberrablás nyélbe ütéséhez, amikor ki akartak vinni egy vietnámi disszidenst a schengeni övezetből. 

Vadala pedig egyenesen azzal hencegett egy beépített olasz ügynök előtt, hogy már milliókat költött szlovák állami hivatalnokok megvásárlására.

Néhány nagy hatalmú itteni embernek csak az a szerencséje, hogy az olasz nyomozók nem jutottak hozzá Vadala mobiljához és nem törték fel a kódolt üzeneteket, mint az a szlovák nyomozóknak sikerült Marián Kočner mobiltelefonjával.
A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?