Vélemény

Lábjegyzetek egy interjúhoz

Lapunk pénteki számában interjút olvashatnak Andrej Dankoval, az SNS vezérével. Czajlik Katalin kommrentárjában azt kérdezi: Vajon Danko szimpatikus szavait tettek is követik-e?
Czajlik Katalin

2016. április 8. 11:23

Kezdjük két idézettel: „Ha csak támadni fogjuk egymást, ahelyett, hogy meghallgatnánk a másikat, nem tudunk előrelépni”, illetve „azt gondolom, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrájukkal, kreativitásukkal gazdagabbá tesznek minket, s ez érvényes nemcsak a magyar, hanem valamennyi kisebbségünkre”. 

Ha eddig nem találták volna ki, elárulom: mindkét mondat Andrej Danko SNS-vezértől származik. A mai számunkban közölt interjúban több érdekes dolgot is elmondott a nemzetiek elnöke. Az utóbbi évtizedek magyar tematikájú SNS-es kommunikációhoz szokva az az érzésünk támad, ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Tény, hogy Andrej Danko pártelnök az interjúban olyan hangot ütött meg, amilyent korábban nemcsak az SNS, hanem egy mérsékeltebb szlovák párt vezetőjétől sem vártunk volna. Persze helyén van a felvetés, hogy egy interjú túl kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, azt azonban már most elmondhatjuk, hogy egy olyan pártapparátussal a háta mögött, mint az SNS, mégiscsak igényel némi bátorságot, hogy az ember olyanokat mondjon, mint Danko. S itt van a kutya elásva. Mert bármilyen felvilágosult lehet is az új SNS-elnök magyarügyben, mozgásterét mégiscsak korlátozhatja a „pártakarat”.

Nagy kérdés, hogy az erős magyarellenes retorikára építő SNS mennyire lesz képes megemészteni új elnöke szalonképességét.

S bár a tárgyban bizonyára helyén van az egészséges szkepticizmus, azt azért tegyük hozzá, nem törvényszerű, hogy egy nemzeti párt egyben kisebbségellenes vagy egyenesen soviniszta legyen. Az már más kérdés, hogy tájainkon mi ehhez szoktunk, bizonyos értelemben „ezt szeretjük” – hiszen valahol nagyon kényelmes az örök áldozat szerepében tetszelegni – így nehezen tudjuk elképezni, hogy ez másként is működhet.

Akárhogy lesz is, hamarosan megtudjuk, az elkövetkező hónapok biztosan meghozzák a válaszokat ezekre a kérdésekre is. Ezért kíváncsian várjuk, Andrej Danko szimpatikus szavait tettek is követik-e.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

sport a tévében

Angol, olasz, német és francia bajnoki a tévében

v

A rutin diadala – simán győzött az FC Köbenhavn Pozsonyban

Roman Mikulec

A Fair-play Szövetség bírálja a közszereplők megsértésével foglalkozó javaslatot

eső illusztráció

Esős időnk lesz pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.