Vélemény

Lábjegyzetek egy interjúhoz

Lapunk pénteki számában interjút olvashatnak Andrej Dankoval, az SNS vezérével. Czajlik Katalin kommrentárjában azt kérdezi: Vajon Danko szimpatikus szavait tettek is követik-e?
Czajlik Katalin

2016. április 8. 11:23

Kezdjük két idézettel: „Ha csak támadni fogjuk egymást, ahelyett, hogy meghallgatnánk a másikat, nem tudunk előrelépni”, illetve „azt gondolom, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrájukkal, kreativitásukkal gazdagabbá tesznek minket, s ez érvényes nemcsak a magyar, hanem valamennyi kisebbségünkre”. 

Ha eddig nem találták volna ki, elárulom: mindkét mondat Andrej Danko SNS-vezértől származik. A mai számunkban közölt interjúban több érdekes dolgot is elmondott a nemzetiek elnöke. Az utóbbi évtizedek magyar tematikájú SNS-es kommunikációhoz szokva az az érzésünk támad, ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Tény, hogy Andrej Danko pártelnök az interjúban olyan hangot ütött meg, amilyent korábban nemcsak az SNS, hanem egy mérsékeltebb szlovák párt vezetőjétől sem vártunk volna. Persze helyén van a felvetés, hogy egy interjú túl kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, azt azonban már most elmondhatjuk, hogy egy olyan pártapparátussal a háta mögött, mint az SNS, mégiscsak igényel némi bátorságot, hogy az ember olyanokat mondjon, mint Danko. S itt van a kutya elásva. Mert bármilyen felvilágosult lehet is az új SNS-elnök magyarügyben, mozgásterét mégiscsak korlátozhatja a „pártakarat”.

Nagy kérdés, hogy az erős magyarellenes retorikára építő SNS mennyire lesz képes megemészteni új elnöke szalonképességét.

S bár a tárgyban bizonyára helyén van az egészséges szkepticizmus, azt azért tegyük hozzá, nem törvényszerű, hogy egy nemzeti párt egyben kisebbségellenes vagy egyenesen soviniszta legyen. Az már más kérdés, hogy tájainkon mi ehhez szoktunk, bizonyos értelemben „ezt szeretjük” – hiszen valahol nagyon kényelmes az örök áldozat szerepében tetszelegni – így nehezen tudjuk elképezni, hogy ez másként is működhet.

Akárhogy lesz is, hamarosan megtudjuk, az elkövetkező hónapok biztosan meghozzák a válaszokat ezekre a kérdésekre is. Ezért kíváncsian várjuk, Andrej Danko szimpatikus szavait tettek is követik-e.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
caput

Egy parlamenti képviselő az államfő lányából űzött gúnyt

hakkinen

Mika Häkkinen: A Forma–1 óriási áldozatokkal jár

Vlcan

A belvízelvezető csatornákra 30 millió jut

insta

A Komárom–Pozsony vonalon maszturbált egy férfi a vonatban

vv

Geotermikus energiát keresett a képviselő "forró nyomon"

thunberg

VIDEÓ: Greta Thunberg a bolygónk megmentéséért énekel és táncol is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.