Kormányváltó matek

összefigás

Néhány hónap választ el bennünket a 2020-as parlamenti választástól; az induló pártok a fennmaradó időt arra használják majd fel, hogy keressék az együttműködés lehetőségét, s ugyanakkor kidomborítsák azokat a megkülönböztető jegyeket, amelyek a széles pártkínálatban a választópolgár figyelmét megragadhatják. 

Ez a sokpártos egyenlet, olyan pártokkal, amelyek az ötszázalékos meredély fölött billegnek, nagy adag kockázatot és kiszámíthatatlanságot rejt. Persze, a politikai elemzők nem jelentenek csődöt, de a szokásosnál tovább vakarják a fejüket, mire kidobják a jövőre vonatkozó kérdésre a választ.
Noha a történelem nem ismétli önmagát, érdemes felidézni az 1998-as parlamenti választás tétjét. Vladimír Mečiar legyőzése akkor összerántotta az ellenzéket. Azt ugyan sikerült megakadályozni, hogy az uniós integrációt veszélyeztető Mečiar kormányt alakítson, de a választást, ha csak egy mandátummal is szerzett többet az SDK-nál, megnyerte a HZDS. Lélektanilag fontos lett volna, ha a párt vereséget szenved (nota bene: még a 2002-es választást is Mečiar pártja nyerte).

2020-ban az ellenzék célja, hogy leváltsa a 2006 óta a parlamenti választásokat magabiztosan sorra nyerő Smert. A legerősebb kormánypárt korrupciós ügyei a párt születése óta ismertek. Azonban Ján Kuciak és jegyesének meggyilkolása után derült fény arra, hogy valójában mennyire romlott és korrupt a Smer. Bár a párt miniszterelnöke, belügyminisztere és rendőrfőkapitánya (igen, az övék volt) megbukott, a párt nagyot zuhant, de még így is az a párt maradt, amelyre a legtöbben voksolnának, ha ma tartanák a parlamenti választást. 

Éppen ezért lenne fontos a kormányváltó ellenzék számára, ha meg tudna erősödni valamelyik pártja annyira – ma erre a legnagyobb esélye a Progresszív Szlovákia-Spolu párosnak van –, hogy népszerűségben megelőzze a Smert.

Ellenkező esetben előfordulhat, hogy újabb és újabb pártok megjelenésével, egyre több párt szorul az ötszázalékos küszöb alá, ezáltal beszűkülnek a kormánykoalíciós lehetőségek.

Tulajdonképpen ugyanez a veszély fenyegeti a Smer potenciális partnereit is. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy tucat párt kerül a parlamentbe. Kiska pártja felgyorsította a szavazóvándorlást, Harabin és Drucker pártalapítása további migrációt váltana ki.

A szegény szlovákiai magyar szavazó nehéz helyzetben van, mert pártjai ezekről a témákról nem beszélnek világosan. A Híd OT után és az MKP OT előtt leginkább az látszik, hogy belső válságukkal vannak elfoglalva, és valamiért azt feltételezik, hogy a szlovákiai magyar szavazó politikai intelligenciája korlátos, a türelme pedig korlátlan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?