Klímavédelmi ösztön

black friday üzlet

Nem kell annyit vásárolnunk, amennyit a boltok diktálni szeretnének.

A fekete péntek és a karácsonyi nagy akciós időszak után itt a kedvezmények újabb hulláma, a karácsony utáni leárazások. Ez az az időszak, amikor már nem ajándékok után kutatunk, most már saját magunknak vásárolunk akciós cuccokat – legtöbbször olyasmit, amire valójában nincs is szükségünk, ám a kedvezmények, a vonzó árak beindítják a vásárlási ösztönünket. Hiszen amit ennyi meg ennyi százalékkal olcsóbban adnak, azt nem lehet otthagyni. És ezt a kereskedők pontosan tudják, régóta alkalmazzák az óriási kedvezmények módszerét (igaz, sokszor bebizonyosodott, hogy az 50–70–90 százalékos engedmény csak kamu, az áthúzott, vagyis az eredetinek hirdetett ár sosem létezett, csak felárazták a terméket). De tény, hogy ilyenkor nagyon sok mindent meg tudunk vásárolni olcsóbban, még az is igaz, hogy a ruházati cikkekre jellemző szezon végi kiárusítások nagyon kedvezőek, hiszen a boltok szeretnének megszabadulni a készlettől, ezért sokszor a beszerzési áron, vagy még annál is olcsóbban kínálják. Az elektronikai cikkeknél is hasonló a helyzet, csak ott az előző évi modelleket szórják ki. A lényeg, hogy minél nagyobb legyen a forgalom, és hasznot mutassanak fel a kereskedők.

S hogy a vásárlónak valóban szüksége van-e az akciós termékekre?

A 2019-es év egyik központi témája a környezetvédelem, a klímaváltozás volt. Ezzel szoros összefüggésbe hozhatók a bolti akciók, hiszen arra sarkallnak, hogy sokkal több ruhát, cipőt, elektronikai eszközt és csecsebecsét vásároljunk, mint amennyire szükségünk van.

Minek még egy pár cipő, amikor már van tíz, húsz? Minek vegyünk újabb pólót, felsőt, kabátot, amikor már így is tele a szekrény?

Ha mi is szeretnénk óvni a környezetünket, akkor meg kell tanulnunk ellenállni az akciós áraknak és elfogadni: nem kell kétháromhavonta új darabokkal bővíteni a ruhatárunkat, hogy a „divatjamúlt” darabokat pár hónap után kidobjuk. Ma már sokan a környezettudatosság jegyében vásárolnak a second hand boltokban, hogy ezzel is hozzájáruljanak a megunt ruhadarabok újrahasznosításához.

Előrehaladottabb a helyzet az elektronikai eszközök terén, már nálunk is nagyon jól működik a másodlagos piac, azaz a lecserélt készülékeket általában nem kidobjuk, jobb esetben szelektív hulladékgyűjtőbe visszük, hanem megpróbáljuk eladni azt, hiszen sokan nem szeretnék kifizetni az új modellek borsos árát, így megelégednek eggyel, kettővel korábbi modellel is. Így egy-egy okostelefon, laptop, okostévé akár több alkalommal is tulajdonost vált, ezzel is kímélve a környezetet. Ahogy az elektronikai eszközök piacán, úgy a ruhaneműknél is fontos a minőség, hiszen csak akkor tudjuk továbbadni a megunt dolgokat, ha azok egykét év után is működőképesek, illetve hordhatók. A kevesebb vásárlás pedig arra is serkentheti a gyártókat, hogy a tömeges, rossz minőségű darabok helyett egyre inkább a minőségre, tartósságra törekedjenek. Az akciók idejét egyszerűen át tudjuk vészelni, elég, ha benézünk a szekrénybe, megnézzük, mennyi mindent sajnálnánk kidobni csak azért, hogy az új kollekciónak helye legyen. És máris tudni fogjuk, hogy nem kell vásárolnunk csak azért, mert most éppen karácsony utáni akcióban kínálják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?