Vélemény

Kincs, ami médiakincs?

Ki ne ábrándozott volna gyerekkorában arról, hogy hatalmas kincsre bukkan? Baráti beszélgetésekből tudom, hogy volt, aki a padláson vagy a kert végében kereste az értéket, mások titkos expedíciót tervezgettek mesés vagyonok felkutatására a tengerfenéken.
Sánta Szilárd

2018. április 24. 10:27

Egyformán izgalmas volt a keresés, a kutatás és a képzeletbeli vagyon elköltése. A tudatalattiba beleégett kincses sziget képe felnőttkorban is sokakat kísért: R. L. Stevenson jellemesebb kalózai, a Bud Spencer és Terence Hill páros által elgyepált kalózok, s a kelekótya Jack Sparrow kapitány stb. mind ott cipelik a kincsesládát ezen a képzeletbeli szigeten.

Egy habókos öreg azt állítja, eljött a kincskeresés ideje. 

Nyolc éve várja egy arannyal és drágakővel megpakolt kincsesláda, hogy valaki megtalálja a Sziklás-hegységben, valahol Új-Mexikó és a kanadai határ között.

Forrest Fenn 87 éves műkereskedő rejtette el a ládikát, és tartja lázban a világ minden tájáról érkező kincsvadászokat. Becslésem alapján eddig 350 ezer kincskeresőt vonzott a Sziklás-hegységbe a meggazdagodás reménye – nyilatkozta Fenn pár napja a CNBC-nek.

Valószínűleg remekül szórakozik a különc milliomos azon, hogy a média állandóan foglalkozik vele, és a kincsvadászok e-mailek tucatjaival árasztják el naponta. Voltak már forró helyzetek is, kapott halálos fenyegetéseket, és rendőrt kellett hívnia, amikor hívatlan vendégek toppantak be az otthonában, s megpróbálták kiszedni belőle, hova rejtette el a kincset. A kritikusai viszont úgy vélik, nem is létezik a kincsesláda, és az öreg mindenkit palira vett.

A keresőknek iránymutatást is adott, igaz, elég homályosra sikeredett az Instagramon közzétett huszonnégy soros versike, amely rejtett utalásokat tartalmaz. A helyes olvasat és a térkép tanulmányozása, írja Fenn, elvezet a kincshez. A titkos kulcs ellenére Indiana Jones-i vagy Lara Croft-i magasságokba még nem jutottak a kutakodók.

Megszaporodtak az online fórumok, egypár megszállott infókat oszt meg, közösen próbálják megtalálni a kincsesládát, mely a legtöbb forrás szerint ma kb. 3 millió dollárt ér. Fenn a blogján is csorgatott infókat, hogy merre nem kellene keresni a kincset, ám arra mindig ügyelt, hogy ne legyen túl világos. Két könyvet is kiadott a témában, melyeket arany-áron kínálnak az Amazonon.

A keresésben már négyen életüket vesztették, ezért többen kérték a milliomost, vessen véget a kincsvadászatnak. Ő azonban arra emlékeztet, hogy nyolcvanévesen rejtette el a ládát, tehát megközelíthető helyen van, ezért szó sincs arról, hogy életveszélybe sodorná a követőket. Elképzelhető, hogy Fenn a sírba viszi a titkát, de talán kiderül egyszer, hogy valóban létezik-e a kincs, vagy hoaxszal van dolgunk. Addig is minden cikk a témáról tovább erősíti a mítoszt.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?