Kínai vállalatoktól félnetek jó lesz

kína gyár

Kína gazdasági felemelkedése sokáig Európa számára is jó hír volt. Európai vállalatok nagy csoportja tört be sikeresen a gyorsan növekvő kínai piacra, vagy használta olcsó gyártási központnak az országot.

Kiemelkedően sikeresek voltak a kínai piacon a német autógyártók, melyek minden évben autók millióit adták el a feltörekvő kínai középosztálynak. Mindeközben azonban a külföldi vállalatok veszélyesen alábecsülték kínai versenytársaikat, melyek a kiélezett versenynek és a nagylelkű állami támogatásoknak köszönhetően pénzügyileg és technológiailag gyorsan megerősödtek, és ma már sok iparágban sikeresen versenyeznek európai versenytársaikkal. A napelemek gyártása intő példája a kínai vállalatok felemelkedésének, melyek az elmúlt évtizedben globális szinten szinte teljesen lenullázták európai versenytársaikat.

Az elmúlt hónapokban egyre több jel utal arra, hogy az európai autóipar, mely az EU kulcsfontosságú iparága, is egyre jobban a kínai versenytársak nyomása alá kerül. A kínai autógyártók helyesen mérték fel, hogy csak az új technológiák terén van esélyük a külföldi versenytársaik megelőzésére, ezért a kínai kormány segítségével az elektromos autók fejlesztésére koncentráltak. Ennek köszönhetően a kínai autógyártók nemcsak a kínai piacon rendelkeznek domináns pozícióval, hanem egyre nagyobb számban jelennek meg az európai piacon is. Míg 2020-ban a kínai autógyártók csak 1 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek az elektromos autók európai piacán, mára ez a részesedés 6 százalékra nőtt.

Figyelembe véve, hogy az európai autóipar ma mintegy 14 millió munkahelyért felelős, nem meglepő, hogy a kínai autógyártók európai térnyerését az EU sem hagyhatta már válasz nélkül. Francia befolyásnak engedve Ursula von der Leyen ezért évértékelő beszédében jelentette be, hogy az EU szubvencióellenes vizsgálatot indít a kínai elektromosautó-ipar ellen. Ha ez a vizsgálat azt az eredményt hozza, hogy a kínai autógyártók az állami szubvencióknak köszönhetően tartják alacsonyan az árakat, akkor az EU büntetővámokat foganatosíthat velük szemben. Maga a folyamat ugyan két évig is húzódhat, de az Európai Bizottság elnöke már ennek elindításával is fontos jelzést küldött Kínába arról, hogy az EU a tisztességtelen versenyt büntetni fogja. Ezt az üzenetet kínai látogatása alatt Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke is visszhangozta, mikor a kölcsönösség és az egyenlő versenyfeltételek hiányáról beszélt Pekingben.

Kína az EU legfontosabb kereskedelmi partnere, ezért nem mindenki örül igazán az Európai Bizottság asszertív Kína-politikájának. A német autógyártók egyáltalán nem voltak lelkesek a szubvencióellenes vizsgálat kezdetétől, mert továbbra is sok autót értékesítenek a kínai piacon, és attól tartanak, hogy Kína esetleges válaszlépésének levét ők fogják meginni. A kritikus hangok arra is rámutattak, hogy az európai gazdaság sok szálon függ Kínától, ezért kérdéses, mennyire jó ötlet kereskedelmi háborút kockáztatni azzal az országgal, mely kézben tartja a zöld transzformációhoz szükséges ritkaföldfémek vagy akkumulátorok piacát. Tény azonban, hogy a kínai vállalatok régóta kihasználják az uniós piac nyitottságát, a kínai kormány viszont sok iparágban megnehezíti a külföldi vállalatok helyzetét. Fontos ezért, hogy az EU magabiztosabban lép fel Kínával szemben még akkor is, ha ez esetleg gazdasági ellenlépésekkel jár. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy további kulcsfontosságú iparágakat vesztünk el a kínai versenytársakkal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?