Kerül, amibe kerül!

A korlátozások ellenére egyre többen vágynak és indulnak egzotikus nyaralásra

2023 nyara úgy vonul be a történelembe, mint az emberek nagy visszatérése a nyaralóhelyekre. Ez az első olyan év a világjárvány után, amikor minden járványügyi intézkedést feloldottak. A Covid, az energia- és élelmiszerválság, az ukrajnai háború, az ingatlanárak zuhanása és a gazdasági recesszió okozta csüggedést felváltotta a vágy, hogy mindezt magunk mögött hagyjuk.

Az év első két hónapjában 70 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma Olaszországban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Más dél-európai úti célok hasonlóan alakulnak. Spanyolországban az első negyedévben több mint 40 százalékkal nőtt a turisták száma az előző évhez képest, Görögországban pedig a foglalások minden idők rekordját sugallják.

A légitársaságok új fellendülést tapasztalnak. A Ryanair vezérigazgatója szerint a 10 eurós jegyek korszaka már a múlté, és a vállalat minden idők legsikeresebb nyarára készül. Sok amerikai is repülni fog Európába, akik nem haboznak sokkal többet fi zetni a jegyekért, mint korábban. A nyaralások iránti érdeklődés olyan nagy, hogy a tengerentúli járatok 75 százalékát már lefoglalták. A Booking 25 000 fős mintán végzett felmérése szerint az emberek több kényeztetésre vágynak, hogy pótolják az elmúlt évek elvesztegetett lehetőségeit.

Ez a helyzet hasonlít ahhoz, mint amikor elkezdődött a Covid és az emberek otthon maradtak bezárva, s hirtelen megnőtt a kereslet bizonyos termékek iránt. Csakhogy az edzőgépek, televíziók vagy számítógépek iránti kereslet helyett az emberek most a luxusutazások iránt érdeklődnek. Míg korábban az áruk iránti kereslet kielégítését az ellátóhálózat túlterheltsége nehezítette, most az üdülés iránti keresletet a csökkent szállítási kapacitások miatt nehéz kielégíteni. 2020-ban 16 ezer repülőgép vesztegelt hosszabb ideig a földön, ami a globális kapacitás kétharmadát teszi ki. Ezek „visszaröppentése” a levegőbe nem egyszerű, hiszen a légi közlekedésben több tízmillió fős létszámleépítés történt. Most, hogy mindenki utazni akar, szinte lehetetlen elegendő pilótát, repülőtéri dolgozót vagy légiforgalom-irányítót találni. A repülőtereknek és a légitársaságoknak nincs más választásuk, mint radikálisan megemelni a fi zetéseket, aminek viszont egyenes következménye a jegyárak és a díjak hasonlóan nagymértékű emelkedése. Hasonló munkaerőhiány tapasztalható a szálloda- és vendéglátóiparban is. Ez azt jelenti, hogy az üdülési árak rekordmagasak lesznek. De úgy tűnik, az emberek szemet fognak hunyni az üdülés árának erőteljes emelkedése felett, mert az idén szinte mindenki nyaralni akar – kerül, amibe kerül!

Az utazási ágazat általában érzékenyen reagál a gazdasági változásokra. Amikor a gazdaság lassul, az emberek kevesebbet költenek nyaralásra. Ezúttal azonban nem ez a helyzet. A lakosok sokkal kevesebbet költenek luxuscikkekre, például autókra és számítógépekre, viszont jövedelmük nagyobb részét fordítják szolgáltatásokra. A legfrissebb adatok zavarba ejtőek. Az ipar hanyatlik, de a szolgáltatási szektor növekszik. Az energia-, az élelmiszer- és az árupiaci infl áció már lassult, sőt csökkenni kezdett, de a szolgáltatási infl áció magasan szárnyal tovább. A fő, és most már szinte az egyetlen tényező, amely magasan tartja az infl ációt, a közlekedés és a szállítás. És ezzel együtt a rekreáció. Nemcsak a jegyárak szöktek fel, hanem sokkal nehezebb – és így költségesebb is – embereket találni, akik hajlandóak munkát vállalni ezekben a Covid által rendkívül sújtott ágazatokban. A nagy kereslet és az alacsony kínálat azt eredményezi, hogy a nyár folyamán mindkét ágazatban tovább emelkednek az árak. Ez segíteni fogja a gazdasági növekedést a dél-európai országokban, de más nyaralóhelyeken is. A szezon végeztével azonban a kereslet ezek iránt a szolgáltatások iránt megszűnik, és a gazdaság visszatér az elmúlt két év pályájára.

A szerző a Trend főszerkesztője

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?