Vélemény

Jön a harmadik hullám

Szénaboglyák szuszogtak a szeptemberi szélben, amikor Bandika és Ervin rádöbbentek, hogy ez már az október.
author
Veres István

2020. október 8. 08:30

Kotrha
(Kotrha)

Be is ültek a Tartózkodó tarisznyarákhoz címzett hegyvidéki pohárszékbe, és rumos teát rendeltek. Megkérdezték egymástól, ki hogy viseli a veszélyhelyzetet, meg hogy hány hétre elégséges élelmiszert sikerült felhalmozni a második hullám idejére. Tészta mondjuk most van a boltokban, állapította meg a ködlepte hegygerinc felé tekintve Bandika. Ervin legyintett, és arról beszélt, hogy van tészta a polcokon, igen, vagyis a népélelmezésben érintett objektumok és szubjektumok rugalmasan reagáltak, a tavaszi nagy tésztahiányból okulván. Vagyis az emberek most valahogy nem kezdtek el élelmiszer-hegyeket építeni a megbetegedések napi számának növekedésének hatására. Vajon miért? – kérdezte Bandika. Megszerezték a szükséges immunitást? Vagy a szükséges élelmiszer-tartalékokat? Ervin orra alá tartotta a gőzölgő teát és kifejtette: a tésztafogyasztás nem lehet a társadalom rezdüléseinek lakmuszpapírja. Nem a betegséggel, hanem a baljós hírekkel szemben szereztek immunitást az emberek. Ezért nem fogy a tészta, holott a napi megbetegedések számához képest a tavaszi számok eltörpülnek, bizony. Na de hát mi ez, ha nem felelőtlenség? – fortyant fel Bandika. Ervin megkérte, hogy üljön vissza, majd elmagyarázta, hogy a felelőtlenség olyan, mint a törvényszegés. Törvényt nem az szeg, aki törvényt szeg, hanem az, akire rábizonyítják. Tekintsen csak túl azokon a bérceken. Na mi van ott, micsoda? Az ott már Románia. És tudja, hogyan fogják ellenőrizni a román hatóságok az utcai maszkviselés betartását? Civil ruhás rendőrökkel. Mert hogy sokan az országban leveszik a maszkot, ha továbbmegy a rendőr. Erre jönnek most a civil maszkellenőrök. Mi ez, Covid-securitate? – törölte meg izzadt homlokát Bandika. Olyasmi. Persze nem kell megvárni, amíg jön a civil rendőr, a hatóságok telefonon is várják a feljelentéseket, vagy a maszkviselési kötelezettséget ignoráló polgártársakról készült terhelő fotókat és videókat – fejtette ki Ervin. Hát igen, vannak még országok, ahol a választott vezetők tesznek róla, hogy a polgárok figyeljenek oda egymásra – hümmögött Bandika. Bizony, a huszonegyedik században az őszinte odafigyeléssel megáldott polgártárs kihalófélben levő állat. Ervin a fogyó Holdba tekintett, és annyit mondott: szerinte szép dolog a hagyományőrzés, de mindent azért nem kell visszahozni a múltból. Vajon mi lenne, ha nálunk is bevezetnék a civil ruhás maszkellenőrző rendőröket, és a feljelentési vonalat? Bandika vállat vont. Talán a száraz tészta is jobban fogyna. De szerinte az is érdekes, hogy míg az első hullám idején az egyik fő téma az volt, hogy mi lesz a második hullám idején, most, a második hullám idején senki nem beszél a harmadik hullámról. Hát igen – nyúlt a viharkabátjáért Ervin. A harmadik hullám helyében én is mellőzve érezném magam. Holott a logika azt diktálja, hogy ahol két hullám elfér, ott akad hely a harmadiknak is. Nem? – kérdezte Ervin. De – felelte Bandika.

A szerző a Vasárnap munkatársa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
erettsegivizsga

Visszatért a klasszikus szóbeli érettségi

Igor Matovič (OĽaNO) a Slovnaft-adó és a családtámogatási csomag után tegnap egy újabb ötlettel rukkolt elő. Elfogadtatna egy törvénytervezetet, amely meghatározná, hogy a politikai vitaműsorokban csak a parlamentbe beválasztott pártok képviselőit lehetne

Kedden kiderül, megvétózza-e az SaS Igor Matovič javaslatait

putyin

Merényletet kíséreltek meg Vlagyimir Putyin ellen

zelenszkij

Zelenszkij: Naponta száz ukrán katonát gyilkolnak meg az oroszok

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

fdd

KVÍZ: Ha ezt a műveltségi tesztet nem tudod, akkor ideje visszatérni az alapiskolába!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.