Vélemény

Irán a „sátánnal” egyezkedett

A nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodás nem változtat az USA „arroganci-áját” elítélő iráni politikán.Ezt mondja Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh.
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. július 20. 19:00

A nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodás nem változtat az USA „arroganci-áját” elítélő iráni politikán.

Ezt mondja Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh. A ramadán böjti hónap lezárása alkalmából egy teheráni mecsetben mondott beszédében leszögezte, hogy hazája ezentúl sem tárgyal Washingtonnal a világ ügyeiről, mint mondta, az atomprogram kérdése kivételt képezett. Az iráni vezető hangsúlyozta: szükség van a megállapodás felülvizsgálatára azért, hogy a nemzeti érdekek megóvása biztosítva legyen, hiszen Irán nem engedi meg forradalmi elveinek vagy védelmi képességeinek szétzúzását.

Hamenei beszélt arról is, hogy hazája az egyezségtől függetlenül folytatja regionális szövetségesei támogatását, hozzátéve, hogy Teherán továbbra is határozottan elutasítja Washington közel-keleti politikáját. „Az amerikaiak azt mondják, megakadályozták Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson” – mondta Hamenei. „Ők tudják, hogy ez nem igaz. Van egy olyan fatvánk (vallási rendelet), amely a nukleáris fegyvert tiltottnak nyilvánítja az iszlám jog értelmében. Ennek pedig semmi köze a nukleáris tárgyalásokhoz” – mutatott rá Irán legfőbb vallási és politikai vezetője.

Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között múlt héten jött létre egy történelmi jelentőségű átfogó megállapodás, amellyel a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat. Az egyezséget még az amerikai kongresszusnak és az iráni parlamentnek is véleményeznie kell. Iránban Hameneié az utolsó szó minden központi döntést illetően. (MTI)

Önnek ajánljuk

Az állami számvevőszék szerint is ráfizet az állam a vajkai kompra

Képernyőn a német és walesi válogatott

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Kétszáz ember nézte élőben az új-zélandi mészárlást, de egyik sem jelzett a Facebook moderátorának

Értékes pont, de nyerhettek is volna

Az igazságügyi alkalmazottak visszavonták a sztrájkkészültséget

Legfrissebb galériák
Olvasta már?