Interjúk tetszőleges alanyokkal

Michael Schumacher

Január óta mi is meglehetősen sokat foglalkozunk e hasábokon a mesterséges intelligencia sajtóra gyakorolt hatásaival, az új kihívásokkal, amelyek sokak szerint megkönnyítik a magamfajta maximalisták dolgát, mások szerint idővel elveszik a sajtómunkások kenyerét.

Amíg csak adatösszegzésről, előzmények felidézéséről, gyors feltérképezésről volt szó, addig én is pozitív dolognak tartottam a ChatGPT-t. Lelkesen teszteltem tudását különböző témákban, különböző nyelveken, kíváncsian barátkoztam vele, igyekeztem kihasználni az általa nyújtott adatkánaánt. Most azonban megállt bennem a toleranciabarométer, mert egy szerintem megbocsájthatatlan, haszonhajhász kísérlet sikerét kell valahogyan feldolgoznom.

Történt pedig, hogy egy magát riporternek álcázó egyén interjút készített a hosszú évek óta gyógyuló, mások szerint hosszú évek óta csupán reménytelenül vegetáló Michael Schumacherrel, akinek állapotáról nagyon kevés hivatalos jelentés áll rendelkezésünkre. A rajongók hiába várnak új fejleményekre, a család hallgatásba burkolózik.

A legendás német Forma–1-es autóversenyző, aki 2013 decemberében szenvedett súlyos síbalesetet, és azóta – ne szépítsük a tényállást – gépek tartják életben, nagyjából minden riporter álma. Sokan várnak arra, hogy felhívja őket a kórházból egy beépített ember. Én is azonnal elindulnék, ha azt mondanák, holnap reggel beszélhetek Michael Shumacherrel – pedig csak egy kb. tizenöt éves biciklire tudnék rápattanni.

Erre fel tegnap látom ám, hogy kirúgták azt a német szerkesztőt, aki chatbottal íratott magának Schumacher-interjút. Atyaúristen…. hogy juthat ilyesmi eszébe bárkinek, aki normális embernek tartja magát – villant át az agyamon, de aztán felidéztem egy fontos fi lozófus, Tamás Gáspár Miklós gondolatát, aki kerek perec közölte, hogy ő személy szerint semmin sem tud már meglepődni a mai világban.

Szóval jelenleg ott tartunk, hogy az általunk is elérhető mesterséges intelligencia a 2021 óta felgyűjtött információmennyiséget szelektálva képes beszélgetni olyan emberekkel, akik évek óta nem szólaltak meg, vagy különböző okokból kifolyólag nem szólalhattak meg. Félelmetes dolog ez, gondoljanak csak bele…

Az említett német magazin kiadója egyébként elnézést kért mindenkitől, és közölte, hogy azonnali hatállyal elbocsájtja a főszerkesztőt. Nyilván nem tettek volna ilyet, ha az ominózus „interjú” után Michael Schumacher családja nem háborodik fel és nem helyez kilátásba jogi lépéseket. „Ennek az ízléstelen és félrevezető cikknek soha nem lett volna szabad megjelennie. Semmiképpen sem felel meg az újságírás azon normáinak, amelyeket mi és az olvasóink is elvárunk” – írta a kiadó. Én meg belegondolok abba, hány ChatGTP bevonásával készült cikk jelenik meg mostanság, és hány jön még ezután. A szakmám nehéz idők elé néz. Adná az ég, hogy ne készüljön még egy ilyen hátborzongatóan kattintáshajhász interjú valakivel, aki bizonyos okokból megközelíthetetlen…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?