Indulni is hiba volt

Forró Krisztián

Az elnökválasztás első körének vesztesei Pellegrini mellett az eleve gyengébb támogatottsággal rendelkező jelöltek. Köztük Forró Krisztián, akinek a szavazatok 2,9 százalékát sikerült begyűjteni. A gyenge szerepléssel a Magyar Szövetség egy olyan válságba hajszolta magát bele, aminek kellő tervezéssel és előrelátással meg sem lett volna szabad történnie. 

Az elnökválasztáson való részvétel eleve kockázatos, hiszen kisebbségi jelöltként nagyon pontosan meg kell határozni a célokat, amiért érdemes mozgósítani egy egész párt erőforrásait, és hasznára válnak a pártnak. Mégis mi is a könnyen eladható siker abban a környezetben, ahol a legerősebb két jelölt jut tovább, és mindenki más veszít? Pusztán a számok alapján Forró a négy százalék fölötti eredmény elérését tartotta kívánatosnak, ami egy elvont és értelmezhetetlen motiváció. 

A probléma nem újdonság, hiszen a korábbi jelölteknek is gondjuk akadt azzal, miként kommunikálják sikeresként a kampányukat. Az első magyar indulónak, Bárdos Gyulának tíz éve még az 5,1 százalékos eredmény miatt is magyarázkodnia kellett, mert a végeredmény kisebb volt a közösség létszámánál és az elvárt súlyánál. Bugár Béla esetében a 3,1 százalék kimondottan kudarcnak számított, hiszen a kezdeti felmérések azt mutatták, hogy még a szlovák lakosság pártfogására is számíthat. Elképzelhető, hogy Forró a saját, személyes elfogadottságát szerette volna megerősíteni egy jó szerepléssel, de erre pont nem volt szüksége – miután alig pár hónappal korábban a parlamenti választáson kapott 56 ezer karikát, és a legfontosabb megmérettetésben egyértelműen a legnépszerűbb magyar politikusnak bizonyult a Szövetség-listán. 

Egy fennkölt háborús hasonlattal élve: a legjobb tábornokok mindig jól és szerencsésen választják ki a csaták helyszínét. A Magyar Szövetségnek ezen a ponton – mikor a párt önazonossági problémákkal és belső konfliktusokkal küzd – nem is kellett volna csatába vonulnia, hanem helyette összpontosítania az igazi csatára. A júniusi EP-választásra, hiszen a brüsszeli jelenlétnek valóban komoly tétje van a párt számára. A pártelnök kis haszonért cserébe vállalt hatalmas rizikót, a pozitív, euforikus hangulat megteremtése helyett a belső kritikusai kaptak most sokkal nagyobb teret. 

A párt szempontjából egyszerre szerencsés és rettentően szerencsétlen fejlemény, hogy a második forduló előtt a szoros verseny miatt hirtelen mindkét ringben maradt jelöltnek szüksége lett a magyar választókra. Szerencsés, mert a Magyar Szövetségnek az eredménytől függetlenül sikerült egy asztal mögé ülnie Pellegrinivel. Szerencsétlen, mivel a választási eredmények alapján nyilvánvaló, hogy a magyar közösség ebben a témában is a végletekig megosztott és a párt hirtelen összehozott hivatalos ajánlása csak arra jó, hogy elijessze a kormánnyal nem túlzottan baráti viszonyt ápoló szavazókat. Biztosan nem erre volt szükség az EP-kampány megalapozásához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?