Vélemény

Hozhat hasznot a matoviči populizmus?

Eredetileg úgy volt, hogy a február 29-i választás elsősorban Ficóról fog szólni, aztán meg úgy tűnt, hogy inkább Kotlebáról. Erre jött Matovič.
Márius Kopcsay

2020. február 8. 11:00

matovič vél

Az egyszerűek pártelnöke a választás központi figurájává próbálja tenni magát. Néhány napja tele van vele a szociális háló meg a választók feje, hogy valamiféle internetes ankéton kellene eldönteni, hogy mi szerepeljen a következő kormány programjában, illetve, hogy milyen feltételekkel lépjen kormánykoalícióra a jelenlegi ellenzékkel az OľaNO. Rögtön a legpopulistább témák kerültek a középpontba. Például, hogy minden daganatos beteget két héten belül megműtsenek. (Vajon ki ellenezné, hogy így legyen?)
Ügyes húzásnak tűnik, hogy az emberek szavazzanak a következő kormányprogramról, méghozzá valamiféle internetes, nehezen ellenőrizhető ankéton, ügyes, de csak addig, amíg bele nem gondolunk, hogy például miért nem lehet népszavazást tartani egyebek mellett az adózással kapcsolatos kérdésekről.

Kicsit elvonatkozva tételezzük fel, hogy például a kerékpárosok kerekednének felül, és megszavaznák, hogy tűnjenek el a járdáról a gyalogosok. Hiszen csak akadályozzák a bicikliseket, folyton kerülgetni kell őket meg nem lehet rendesen hajtani. Vagy fordítva: ha győznének a gyalogosok, elfogadtatnák, hogy ne lehessen biciklizni például Pozsonyban.

Vagy az egész országban.

A politikai pártok az egyes lakossági csoportokat képviselik, programjuk pedig javarészt kompromisszumok révén jön létre. Kompromisszumként az egyes csoportok között (hiszen amit valaki üdvözítőnek tart, azt mások esetleg teljes mértékben elutasíthatják), másrészt pedig a kívánságok és a valós lehetőségek kompromisszumaként .

Másrészt ha figyelembe vesszük, hogy mi mindent ígértek már itt a politikusok, például Dzurinda a fizetések megduplázását, vagy hogy nem kell majd várakozni az orvosnál, az autópályák befejezését 2010-re(!), na meg tizenharmadik nyugdíjat (Smer), akkor Matovič se sértett meg semmiféle tabut. Sőt, összehasonlítva Ficóval – nem lesz tizenharmadik nyugdíj, ha Kiska beengedi ide a migránsokat – akkor Matovič minden populizmusával együtt eltörpül a Smer elnöke mellett.

Komolyabb kérdés, hogy hogyan viszonyuljunk Kotleba választóihoz. Az OĽaNO elkezdte bírálni a PS/Spolut azért, hogy ellentüntetéseket tart Kotlebáék kampányrendezvényein.

Matovič szerint igyekezni kell megszólítani az ĽSNS szavazóit, elbeszélgetni velük. Az igazságnak itt is két arca van. Az elmaradottabb régiók frusztrált, csalódott választóival szóba lehet elegyedni, de ember legyen a talpán, aki horogkeresztes tetkókat viselő, fasizmust éltető támadókkal eszmecserét képes folytatni. Ugye itt inkább a büntetőeljárás a helyes megoldás. Matovič ötlete és eljárása csak egy esetben lehet hasznos: ha a segítségével összességében több szavazatot szerez az ellenzék. Tehát ha a bizonytalanokat, a nemszavazókat és esetleg Kotleba néhány támogatóját sikerül megszólítania, nem pedig a saját lehetséges partnereitől szipkáz el így választókat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Járásokra korlátozzák a mozgásteret húsvétkor

Boris Johnson

Intenzív osztályra került Boris Johnson

Zuzana Čaputová

Čaputová aláírta a törvényt, elhalaszthatják a járulékfizetést a munkáltatók

Marek Krajčí

Már két halálos áldozata van a koronavírusnak Szlovákiában

A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki

A koronavírus-válság hatásai Pozsonyra

koronavírus Olaszország
Frissítve

Emelkedett a halottak, csökkent az új fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.