Vélemény

Hogyan lett „alternatíva” Kotleba?

Gyorsan rázzuk le a címmel kapcsolatos félreértéseket, természetesen nem arról van szó, hogy bármilyen értelemben az ĽSNS lenne a kívánatos választás február 29-én. Röviden annak próbálunk utánajárni, miért gondolják sokan, hogy Kotlebáékra szavaznak.
Böcskei Balázs

2020. január 28. 08:45

kotleba

2017-ben Viera Žúborová és Ingrid Borárosová, a Slovak Journal of Political Sciencesben megjelent, a 2016-os szlovákiai választással és az ĽSNS parlamentbe jutásával kapcsolatos elemzését olvasva könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy Szlovákiában is „csak” a sztenderd magyarázatokkal lehet élni. E szerint van egy társadalom, amelynek egy meghatározott része folyamatosan kiábrándult a politikai osztályból, és elveszítette minden illúzióját, hogy lehet másmilyen az ország. Mindehhez hozzájárult korábban a magyar-, majd a migrációs- és a romakérdés, amelyeket Kotlebáék úgy kereteztek, hogy minden szlovák bajának okozói és felelősei ezek a csoportok. Ebből jött, hogy immáron „rendre” van szükség.

Emellett a párttal kapcsolatban a média sem találta sokáig a megfelelő stratégiát. 

Nehéz kérdés annak eldöntése, hogy beengedjük-e a hagyományos médiatérbe ezeket a szélsőséges pártokat, hírt adjunk-e álláspontjaikról, és ha igen, milyen szerkesztési „dramaturgiával”? Vagy karanténba helyezzük őket, és így minimalizáljuk a kockázatokat. Mindkettő mellett szóltak érvek, de azért a múlt idő, mert a nyilvánosság demokratizálásával e viták jó része zárójelbe kerül.

A közösségi média és az online politika- és tartalomfogyasztás erősödésével ugyanis a szélsőséges hangok mindenképpen eljutnak potenciális közegükhöz. 

Kizárhatjuk őket offline, visszajönnek online. 

A szerzők rá is mutatnak, hogy a hagyományos szlovákiai nyilvánosság is próbálta blokkolni az ĽSNS-t, ám e stratégia „hatékonyságát” mutatja, hogy a Focus legfrissebb felmérése 13,6 százalékra méri Kotlebáékat.

Ezért persze nem a média felelős, a szélsőségeseket valahol egy adott társadalom és az azt kormányzók viszonya „termeli ki” – és nem keddről szerdára. Ezt Magyarországon a Jobbik 2009-es betörésével megtapasztalhattuk. Volt egy legitimációhiányos politikai osztály, a Jobbik talált magának egy kemény, társadalmi feszültségekkel terhelt témát (romakérdés), és online és offline szubkultúrát is működtetett. „20 évet a 20 évért” hirdette egy képviselőjük 2010-ben a magyar Országgyűlésben, amellyel nem éppen a rendszerváltás sikerességére és befejezettségére utalt.

Éppen ebből – és számos nyugat-európai példából – okulva kérdéses, amit Grigorij Mesežnikov politológus az Új Szónak nyilatkozott. E szerint az ĽSNS esetében egy klasszikus antidemokratikus és rendszerellenes pártról beszélünk, és így a politikai formációt fel kellene oszlatni. Nyilván magam sem arról beszélek, hogy normatív értelemben ezek a pártok ne lennének a liberális demokrácia ellenfelei – legalábbis nem annak jegyében gondolják el a politikai rendszert –, de amíg annak formai előírásait betartják, addig a fenti gondolat csak egy kéznél lévő „könnyű” megoldás. 

Ami nem mindig jó, lévén a maffiával nem csencselő politikai osztályt mégiscsak nehezebb „megalkotni”, mint rendelkezésre (nem) álló jogi eszközökkel betiltani egy pártot.

A Progresszív Szlovákiát is hasonló válságtendenciák hívták életre – ahogyan Magyarországon is az azóta megszűnt liberális Együttet, vagy éppen a mai Momentumot –, és számos okkal magyarázható, hogy mégis miért Kotleba tart majdnem 14 százaléknál, és miért nem a liberálisok. És a „jó kormányzás” sem „a” megoldás, mert az ilyen típusú pártok szavazóiban akár évtizedes feszültségek is felhalmozódhatnak. A tegnap szélsőségeit rövidtávon ma már nem lehet kezelni, csak a holnaputániakat.

Ennyiben meg kell barátkozni azzal, hogy Kotlebáék bent lesznek a parlamentben, annyival amennyivel, támogatottságuk már kevéssé fog változni a választásig. Így mennek be a február 29-i estébe, de hogy miként jönnek ki, az azon is múlik, kik ülnek majd mellettük a szlovák törvényhozásban. És éppen ezért február végéig csak erősödhet annak tétje, hogy lesz-e magyar képviselet vagy sem.
 

A szerző az IDEA Intézet kutatási igazgatója

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.