„Hát mi lesz ebből, tekintetes úr?”

Egyetemfoglaló hallgatók

Kérdezi a ló Ady Endre versében.

És Ady után eszembe jut Déry Tibor „Befejezetlen mondat” című regényének egy passzusa. Ebben arról van szó, hogy egy iparmágnás (ha jól emlékszem a szövegrészre, most ugyanis nincs kezem közelében Déry) a szokásos fogadásaira nemcsak hasonszőrű gazdagokat hív meg, hanem csóró költőket, művész embereket, színészeket is. Amikor kérdezi a barátja, miért teszi ezt, hiszen ebből semmi haszna nem származik, a házigazda azt válaszolja, hogy ezek a „semmirekellők” barométerként szolgálnak számára. Amikor nyugodtan társalognak, akkor nem kell tartani semmi bajtól. De ha feszültség van közöttük, akkor jobb odafigyelni, mert a művészek előre megérzik a gazdasági, politikai, társadalmi bajokat. És akkor én fogom magam – mondja a házigazda – és menekítem a vagyonomat máshová.

Szerintem a legismertebb szlovákiai magyar oligarcha nem olvasta Déry regényét. Vagy, ha olvasta is, alighanem vannak a cselekedetei hátterében olyan motivációk is, amelyek nem illetik a „csóró” művészek és szabadgondolkodók világát, mert nem terjednek túl a menő identitásképző foci terrénumán. Ezért, engedelmet kérve tőle, hogy Színház- és Filmművészeti Egyetemi kuratóriumi tagságát firtatva, Ady lovaként megkérdezem: Hát mi lesz ebből, tekintetes úr?

A szerző filozófus

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?