Vélemény

Harabin a kapuk előtt

Alaposan megvezette a minap Štefan Harabin Marián Kotlebát, aki ugye korábban felszólította őt, hogy október végéig döntse el, hajlandó-e szövetségre lépni az általa vezetett Mi Szlovákiánk Néppárttal (ĽS NS).
Szilvássy József

2019. november 19. 08:30

Erre a most alakulgató, Haza (Vlasť) névre keresztelt társaság listavezetője dölyfösen visszautasította az ultimátumot, de azért múlt héten meghívta a kezdeményezőt pártja székházába. Az újnácik vezére közben összeszűrte a levet négy szlovák nacionalista törpepárttal, így önmaga és pártja megerősödésében bízva személyesen ment el a találkozóra, ahol a vendéglátó közölte vele, majd a nyilvánossággal: ugyan van nézetazonosság közöttük, mégsem lesz a flörtből politikai nász. Mire Kotleba dühösen faképnél hagyta őt a közös sajtótájékoztatójuk kellős közepén, amit aztán Harabin pókerarccal használt ki saját maga propagálására és minél több választó kábítására. Megrögzötten szajkózta a „Normális párt, normális ország” lózungot. Ekkor jutott eszembe Besenyő Pista bácsi, aki groteszk történeteiben azt ismételgeti: „Nooormális?”.

Harabin volt igazságügyi miniszter és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Mondhatnánk, hogy szórakoztató alak, ám nagyra törő ambíciói miatt semmi okunk mosolyogni. Ugyanis ő is imádja a hatalmat. Indult az államfőválasztáson is, az eredménybe máig nem nyugodott bele. Ezért szeretne a Haza listavezetőjeként a választás után a parlament elnöki székébe ülni, vagy más pozícióba jutni. Célját szerinte a hazafiaskodó keresztény nemzetmentő szerepében érheti el. Fő eszköze a riogatás és a jogi csűrés-csavarás. Nem is olyan régen azt harsogta, hogy legalább 100 ezer migráns rejtőzködik nálunk, vagy ennyien jönnek Szlovákiába. Most valamiféle erkölcscsőszként a kormányváltásra készülő ellenzéki pártelnökök összefogása miatt veri félre a harangot. A társadalmi bizonytalanságot akarja mélyíteni, az Alkotmánybíróságtól pedig az államfőválasztás eredményeinek megsemmisítését és új voksolások kiírását kéri, a törvényesség és igazságosság felkent bajnokaként tetszelegve. Odafricskázott a taláros testületnek is, hiszen több döntéshozó ellen elfogultság miatt emelt kifogást. Sikerrel azonban csak egy esetben járt, az alkotmánybíróság jogerős határozatára viszont még várni kell.

A jelek szerint hiába fogadott el a parlament törvényt a bírák aktív politikai tevékenységének tiltásáról. Harabin az Alkotmányra és az európai jogra hivatkozva tüsténkedik tovább. Pártja támogatottsága egyelőre nem éri el a három százalékot sem, de a listavezető rendületlenül bízik táborának gyarapodásában. Potenciális szövetségest lát a Smerben, a Szlovák Nemzeti Pártban és Boris Kollár politikai tömörülésében. A közösködésre felkértek egyelőre kivárnak, de nyilván szalonképesebbnek tartják Harabint, mint Kotlebát. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a már gyűlölködő, a polgárok megfélemlítésétől sem visszariadó kampány is elkezdődött. A szlovák populisták és nacionalisták vívnak ádáz csatát az egyelőre meglehetősen tétova, a nemtelen támadásokra sem reagáló demokratikus ellenzékkel szemben, amelyet a közös listán induló, jelenleg csendben építkező hazai magyar pártok erősíthetnek. Talán kellő önkritikával a Híd is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
család illusztráció

Magyarnak lenni: mínusz tizenkilenc

Bugár Béla

Bugárt is meglepte Trnka szabadon bocsátása

Paul Walker autógyűjteménye 2,3 millió dollárért kelt el

harry meghan

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Donald Trump

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Nagybalog

A málenkij robotra elhurcolt áldozatokra emlékeztek Nagybalogon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.