Vélemény

Harabin a kapuk előtt

Alaposan megvezette a minap Štefan Harabin Marián Kotlebát, aki ugye korábban felszólította őt, hogy október végéig döntse el, hajlandó-e szövetségre lépni az általa vezetett Mi Szlovákiánk Néppárttal (ĽS NS).
Szilvássy József

2019. november 19. 08:30

Erre a most alakulgató, Haza (Vlasť) névre keresztelt társaság listavezetője dölyfösen visszautasította az ultimátumot, de azért múlt héten meghívta a kezdeményezőt pártja székházába. Az újnácik vezére közben összeszűrte a levet négy szlovák nacionalista törpepárttal, így önmaga és pártja megerősödésében bízva személyesen ment el a találkozóra, ahol a vendéglátó közölte vele, majd a nyilvánossággal: ugyan van nézetazonosság közöttük, mégsem lesz a flörtből politikai nász. Mire Kotleba dühösen faképnél hagyta őt a közös sajtótájékoztatójuk kellős közepén, amit aztán Harabin pókerarccal használt ki saját maga propagálására és minél több választó kábítására. Megrögzötten szajkózta a „Normális párt, normális ország” lózungot. Ekkor jutott eszembe Besenyő Pista bácsi, aki groteszk történeteiben azt ismételgeti: „Nooormális?”.

Harabin volt igazságügyi miniszter és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is. Mondhatnánk, hogy szórakoztató alak, ám nagyra törő ambíciói miatt semmi okunk mosolyogni. Ugyanis ő is imádja a hatalmat. Indult az államfőválasztáson is, az eredménybe máig nem nyugodott bele. Ezért szeretne a Haza listavezetőjeként a választás után a parlament elnöki székébe ülni, vagy más pozícióba jutni. Célját szerinte a hazafiaskodó keresztény nemzetmentő szerepében érheti el. Fő eszköze a riogatás és a jogi csűrés-csavarás. Nem is olyan régen azt harsogta, hogy legalább 100 ezer migráns rejtőzködik nálunk, vagy ennyien jönnek Szlovákiába. Most valamiféle erkölcscsőszként a kormányváltásra készülő ellenzéki pártelnökök összefogása miatt veri félre a harangot. A társadalmi bizonytalanságot akarja mélyíteni, az Alkotmánybíróságtól pedig az államfőválasztás eredményeinek megsemmisítését és új voksolások kiírását kéri, a törvényesség és igazságosság felkent bajnokaként tetszelegve. Odafricskázott a taláros testületnek is, hiszen több döntéshozó ellen elfogultság miatt emelt kifogást. Sikerrel azonban csak egy esetben járt, az alkotmánybíróság jogerős határozatára viszont még várni kell.

A jelek szerint hiába fogadott el a parlament törvényt a bírák aktív politikai tevékenységének tiltásáról. Harabin az Alkotmányra és az európai jogra hivatkozva tüsténkedik tovább. Pártja támogatottsága egyelőre nem éri el a három százalékot sem, de a listavezető rendületlenül bízik táborának gyarapodásában. Potenciális szövetségest lát a Smerben, a Szlovák Nemzeti Pártban és Boris Kollár politikai tömörülésében. A közösködésre felkértek egyelőre kivárnak, de nyilván szalonképesebbnek tartják Harabint, mint Kotlebát. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a már gyűlölködő, a polgárok megfélemlítésétől sem visszariadó kampány is elkezdődött. A szlovák populisták és nacionalisták vívnak ádáz csatát az egyelőre meglehetősen tétova, a nemtelen támadásokra sem reagáló demokratikus ellenzékkel szemben, amelyet a közös listán induló, jelenleg csendben építkező hazai magyar pártok erősíthetnek. Talán kellő önkritikával a Híd is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
XVI. Benedek pápa

„Öreg vagyok, életem végéhez értem”

harry meghan

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Nagybalog

A málenkij robotra elhurcolt áldozatokra emlékeztek Nagybalogon

Hszi Csin-ping

A Facebook szerint műszaki hiba okozta, hogy a kínai elnök nevét "Mr. Shithole"-nak fordították

Érsekújvár

Háromszáz új műszert vásárolhat az érsekújvári kórház

A rendszerváltó napok kronológiája - hétről hétre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.