Vélemény

Hangulatmérnökösködéstől háborúig

Mintha a Pelosi-látogatás kapcsán ébredtek volna fel többen, hogy a Kína-politika változóban van. Az amerikai külpolitikában „stratégiai riválisnak”, az uniós friss dokumentum pedig „rendszerszintű riválisnak” hívja Pekinget. Nem véletlenül.
author
Feledy Botond

2022. augusztus 11. 07:30

Kína Tajvan
- TASR/AP-felvétel

Ez egy szép és diplomatikus kifejezés arra, hogy ellenfél.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) külpolitikája sokat harciasodott Hszi elnöksége alatt. A gazdaságpolitikai befolyásszerzéstől (Egy út – egy övezet „befektetési” modell) a dezinformáción át a korrupció bevetéséig (lásd a készpénzzel teli házban lebukott korábbi malajziai miniszterelnököt) bőven használja az erejét.

Amikor Ausztrália fel merte hozni, hogy a Covid eredetét ki lehetne vizsgálni a WHO szintjén és Wuhan tartományba be kéne kukkantani, utána Peking kőkemény kereskedelmi szankciókkal sújtotta az országot, a viszony azóta is fagyos. Nem véletlen, hogy Canberra atommeghajtású tengeralattjárókat akar vásárolni, és beszállt az AUKUS nevű angolszász szövetségbe, amely célja Kína feltartóztatása, az USA-val és az Egyesült Királysággal.

Litvánia után a csehek és részben a szlovákok, szlovének is erősítették a tajvani kapcsolataikat. A pekingi kommunisták simán telefonálgattak német cégeknek, hogy litván leányvállalataikra nyomást gyakoroljanak. Eközben Tajvan nem kevés befektetést vitt a kis balti országba, és még az USA is beszállt a támogatásába.

Az uniós–kínai kapcsolatok mélyrepülése a Covid kapcsán tanúsított kínai maszkdiplomácia és farkasharcosok beszólásai körül indult (a kínai követségi dolgozókat hívták „wolf warrior”-nak a harcias Twitter-üzeneteik nyomán), és nem segített az sem, hogy Peking és Moszkva között a viszony továbbra sem (elég) rossz.

Afrikában több mint egy évtizede tart a versenyfutás Kínával, európai szempontból sok kudarccal.

Eközben az unión belül felvásároltak a KKP által irányított vagy befolyásolt kínai cégek nem kevés értékes tudást, know-howt és licenszet, amit azonnal ki is talicskáztak a kontinensről. Ehhez képest a nem kínai cégek számára óriási akadályok léteznek a mai napig a kínai piacon, úgy is mondhatnánk, hogy az uniós nyitást nem viszonozták. Sőt.

E fenti sorba illeszkedik a múlt heti tajpeji látogatás. Az amerikai–kínai kiberháború évek óta intenzíven zajlik. Ebben a közegben a harmadik legmagasabb rangú amerikai közjogi méltóság látogatása egy diverziós üzenetté vált. Részben belpolitikai vonalon, mivel Hszi és az amerikai demokraták egyaránt az őszi választásra (na jó, Kínában a KKP-kongresszusra) használják a kommunikálását, erőfitogtatást és a saját tábor összetartását erősítendő.

Kockázattá vált az erősödő kínai nacionalizmus: helyenként többet követelnek a párttól az emberek Tajvannal szemben, mint amire a vezetés gondolt. Már Pelosi érkezése előtt voltak hivatalos sajtóanyagok, amelyek közül egyben például a házelnök asszony gépének lelövését szorgalmazták. Korábbi diplomáciai viták Japánnal eljutottak hasonló szintre, amikor a KKP a saját lakosságának belső nacionalizmusát kezdte cenzúrázni, hiszen pártérdeket (értsd: kereskedelmi érdeket) sértett volna a túlzott japánellenesség, úgyhogy a radikális köröket nyesegették a cenzorok.

A kongresszus előtti hónapokban ez komoly hangulatmérnökösködést igényel. Nem hiszem, hogy ez a közvetlen célok közt szerepelt, mikor Pelosi felült a gépre, viszont pont az ilyen másodlagos kockázatok miatt lesz veszélyes üzem a nemzetközi kapcsolatok. Egy változó mozgása soktucatnyi másik változót dinamizál. Egyeseket ürügynek használnak, másokat elnyomnak vagy éppen maguk kreálnak. Nézzük majd meg, hogy cui bono, vagyis kinek fog ez a mostani válság kedvezni középtávon: a KKP-nek, Hszinek, a demokratáknak vagy az USA-nak?

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.