Hamis szolidaritás

szocbal

Választás előtti év van, így aztán a Smer megrázta magát, mint az aranyat pottyantó szamár, és két kézzel szórja az eurómilliókat. 

A félmilliárdos szociális csomagból jut a vállalkozóknak, a gyereket nevelőknek, és persze mindenekelőtt a nyugdíjasoknak. Robert Fico jókora képzavarral „a szociális intézkedések zászlóshajójának” nevezte a csomagot, és megint elmondta, hogy az embereknek is meg kell érezniük, ha jól teljesít az ország. És főleg a választóknak. A Smer választóinak – tehetnénk hozzá, mert a legnagyobb csomagot ismét a nyugdíjasok kapják, akik immár a Smer fogyatkozó szavazótáborának többségét teszik ki.

Mivel a kormány és az ország is a fogyasztás megszállottja, nem is lehet más a Smer fő prioritása, mint az ajándékvásárlásra adott  extra karácsonyi nyugdíj-kiegészítés. Idén igencsak gazdag lesz a karácsony, hiszen dupla kiegészítést kapnak a nyugdíjasok.

Ján Richter szociális ügyi miniszter magyarázata szerint a cél „az idősek anyagi helyzetének javítása a karácsony előtti időszakban”. A hivatalos statisztikai adatok szerint azonban a nyugdíjasok csupán hét százaléka él szegénységben, és sokkal rosszabb helyzetben vannak a sok gyereket nevelő családok, nem is beszélve a csonka családokról. Azoknak a családoknak a 40 százaléka él szegénységben, ahol csak egy szülő neveli a gyerekeket. Így gazdasági, szociális (és emberi) szempontból is sokkal logikusabb lenne például a karácsonyi extra családi pótlék vagy 13. gyerekgondozási segély stb. Azonban semmi ilyesmit nem tervez a kormány.
A Smer a gyermekgondozási segély emelésével igyekszik kiegyensúlyozni ezt az igazságtalan helyzetet, ami helyes is, csakhogy a szociális igazságosság szempontjából ez a megoldás is sántít.

A gyermekgondozási segély csinos összeggel, 150 euróval emelkedik és eléri a 370 eurót, de csak azok kapják meg, akik a gyerek születése előtt dolgoztak. A munkanélkülieknek és az egyetemista lányoknak pechjuk van, ők csak 270 eurót kapnak.

Az extra karácsonyi nyugdíjnál viszont semmilyen feltétel nincs. Az állam nem tesz különbséget a nyugdíjasok között az alapján, hogy a nyugdíj előtt éppen dolgoztak-e vagy sem. 

Sőt, ellenkező elv érvényesül. A legmagasabb összegű, 200 eurós karácsonyi „smeres választási ajándékvásárlási utalványt” azok kapják, akiknek a legalacsonyabb a nyugdíjuk, legtöbbjüknek azért, mert a nyugdíj előtt keveset kerestek vagy munkanélküliek voltak – amiről persze nem biztos, hogy ők tehetnek. Viszont akkor is fordított támogatási elv érvényesül, mint a gyesnél.
Ján Richter szociális ügyi miniszter bejelentette (csakúgy, mint négy éve a választás előtt), hogy a jövőben szeretnék 13. nyugdíjjá alakítani a karácsonyi bónuszt.

Hogy miért, azt nem tudni. A Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis világos, hogy

a nyugdíjasok anyagi helyzete megegyezik azokkal a háztartásokéval, ahol egy kereső személy tartja el a családot.

És a minisztérium is tudja, hogy a szegény családokban élő gyerekek vannak szociális szempontból a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Eléggé csalárd politika alacsonyabb gyerekgondozási segéllyel büntetni a munkanélküli anyákat. Hiszen ezt a támogatást nem karácsonyi ajándékvásárlásra adják, hanem például a napi pelenkamennyiség megvásárlására, a gyerek ellátásához szükséges egyéb dolgokról nem is beszélve.
A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?