Vélemény

Gyűlölet nélkül

Ami egyértelmű: magyar összefogás esetén több magyar menne szavazni.
Lampl Zsuzsanna

2019. augusztus 3. 10:00

négy
Közös hullámhossz? Jobbról balra négy magyar pártelnök a stúdióban. (A Pátria rádió felvétele)

A Fórum Intézet júniusi felméréséből egyebek mellett kiderült, hogy a körülbelül 380 ezer szlovákiai magyar választópolgárból 334 ezer saját magyar politikai képviseletet akar, és 254 ezer szerint ennek legmegfelelőbb formája a meglevő politikai pártok összefogásán alapuló egyetlen politikai szubjektum. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen valamennyi eddigi felmérésünk azt bizonyítja, hogy a választók többségének igénye a magyar összefogás iránt gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve létezik, amióta megszűnt ez az összefogás, vagyis a Híd létrehozása óta. És ez az igény az idők folyamán egyre erősödött, ezzel egyidejűleg pedig csökkent a magyarok választási részvétele, s ezt is egyre inkább a Híd és az MKP összefogásának hiányával indokolták a szavazók, csakúgy mint most is a választani nem szándékozók 84 százaléka.

Az is kiderült, hogy összefogás esetén többen mennének el szavazni, mintha a magyar pártok külön-külön indulnának, s az egyetlen magyar képviseletre többen szavaznának, mint a külön induló magyar pártokra összesen.

Számokban kifejezve: a külön-külön induló magyar pártokra jelenleg összesen körülbelül 216 ezer magyar szavazna, a közös magyar képviseletre 266 ezer. Nem kell emögött semmiféle módszertani összeesküvést sejteni, mint ahogyan ezt egyesek sugallni próbálták (csak ők tudják, hogy miért). Azt hiszem, teljesen érthető és logikus, hogy akik az összefogást hiányolják, márpedig ők vannak többen, azok inkább szavaznak egy közös képviseletre.
Természetesen senki sem állítja azt, hogy mindenki szavazna erre a formációra. De a külön induló pártokra sem szavazna mindenki! 

Viszont a számok arról árulkodnak, s ez a lényeg, hogy többen szavaznának az egységre, mint a külön megmérettetésre. 

Ami egyébként az utóbbi hónapok szlovák közvélemény-kutatásai szerint nullával egyenlő magyar parlamenti képviseletet eredményezne. Vannak persze, akik azt mondják, hogy az sem lenne baj, meg azt is, hogy úgy kell nekünk, magyaroknak (ezt a mazochista hozzáállást végképp nem értem, ugyan miért kellene saját magunkat büntetnünk). Meg olyan is van, aki azt hirdeti, hogy a magyar parlamenti és kormányzati képviseletek a kezdetektől mostanáig semmi hasznot nem hoztak nekünk. Eddigi felméréseink viszont azt bizonyítják, hogy a magyarok többsége ezt pozitívabban ítéli meg. Arról nem is beszélve, hogy nem tudhatjuk, mi lett volna velünk az eddigi magyar érdekképviseletek nélkül, s nélküle mi várna ránk a jövőben.

Az első lépést most a pártoknak kell megtenniük. Biztosan nem lesz könnyű, főleg abban a negativisztikus légkörben, amelyet némely politikusok, újságírók, egyéb értelmiségiek és mások gerjesztenek (megint csak ők tudják, hogy miért). Gyűlölködők mindig voltak, vannak és lesznek.
De nem ők a többség.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lockdown

A szakértői konzílium meghosszabbítaná a lockdownt, szigorítanák a határellenőrzést

17 fa kivágására kért engedélyt az Aréna DSZ

Fakivágással indult a választási kampány Dunaszerdahelyen?

dac

Két gól és más semmi – borzalmasan gyenge meccsen győzött a DAC (GALÉRIA)

útjegesedés

Útjegesedésre figyelmeztetnek Nyugat-Szlovákiában

kisfiu

A tapló télapó afelől érdeklődött, hogy meg lehet-e a siket kisfiút "javítani"

Lewis Hamilton

Szaúdi Nagydíj - Hamilton a pole pozícióban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.