Vélemény

Győzzön az igazság?

Több száz médium került egy fideszes kuratóriumú alapítványba a napokban Magyarországon. Közpénzből, állami hirdetésekből tartják el őket, de ez már természetes.
Kerényi György

2018. december 7. 13:34

Orbán
TASR/AP-felvétel

MTV, Magyar Rádió, állami hírügynökség, Alkotmánybíróság, ügyészség, a bíróságok irányítása, Médiatanács, Állami Számvevőszék, sorolhatjuk az állam foglyul ejtésének lépcsőfokait egészen a közigazgatás szégyenéig, amikor önkormányzati dolgozókat rendeltek ki ellenzéki plakátok eltüntetésére. Hozzászoktunk: 8, a rendszerváltás előtt 45 évünk volt rá. 

Hüledezni azon szoktunk, hogy mindezek – plusz az irdatlan közpénzlopás és a leromlott közszolgáltatások – ismeretében miért szavaz mégis rendszeresen 2,2–2,5 millió ember a Fideszre. (Bár ez az „ismeretében” sokuknál eléggé kétséges, nem ok nélkül kezdte az új rezsim 2010-ben a közmédia bedarálásával és a csak fideszesekből álló Médiatanács felállításával.) Közülük sokan félnek, mások szerint a túloldal sem jobb. Szoktunk indokolni az erős államot kedvelő magyarokkal, a demokratikus értékek gyengeségével is, de én most a kemény magról írnék: azokról, akik szemet hunynak (felmérések szerint a fideszes szavazók nagy része tudja, hogy egekben a korrupció), mert elhiszik, hogy mindez egy szent cél érdekében történik.

A célt Orbán Viktor fogalmazta meg híres, 2009-es kötcsei beszédében, egy évvel első kétharmada előtt, és azóta ez minden megszólalásának kötőanyaga:

A kormányzás célja és feladata – nagybetűvel és egybeírva – Magyarország közjogi értelemben vett vezetése, tartalmilag pedig annak biztosítása, hogy a nagybetűs Magyarország kisbetűvel és két szóban írva: magyar ország maradjon.

A nacionalizmus hazudozással és komoly jogi munkával/trükközéssel erős mix, de kell hozzá az orbáni káderpolitika is. Megfelelő embereket a megfelelő helyre. (Egy volt fideszes parlamenti képviselő mesélte, kiválasztásuk, tesztelésük egyesével történt a főnök vidéki dácsáján: úgy érezte magát, mint a filmekben, amikor a capók a Don elé járulnak, aki Felcsúton még rántottát is sütött nekik. A lófej a párnán későbbi jelenet.)
 

A legalsó szintekig kiépült pártállamot (nómenklatúrának hívták 30 éve) dolgos kezek építik: sima opportunisták, haszonért, befolyásért bármit elvállalók; azok, akik szerint a politika a hatalomról szól, így nincs azzal gond, ha maximálisan él vele, aki megteheti; másokkal kinevezésükkor biankó aláíratták a lemondásukat is, ami egy páncélszekrényben várakozik (fontos állami tisztség viselője mesélte egy elkeseredett és őszinte pillanatában magáról); és végül azok, akik simán foghatók valamivel, mert annyi vaj van a fülük mögött, hogy föl kell majd préselődniük a helikopterre, ami kimenti a főnököt.

Mindezzel csak elboldogulunk valahogy, amikor visszaszerezzük az országot. De az ilyen rezsimeket nem csak a nyers érdek vagy a megfélem-lítés működteti. Sokaknál él az a meggyőződés is, hogy az „ügy”, a „szent cél” fontosabb az intézményeknél, eljárásoknál, a hatalmat kiegyensúlyozó mechanizmusoknál. Hogy az „igazság” minden előtt. És ezt a mondatot így szívtuk magunkba magyarórán: „a haza minden előtt”. Mert a legfőbb igazság (nekik, mert másnak például az egyenlőség) maga a haza. Minden más „emberjogi hablatyolás”, „jogállami maszlag” és Soros.

A procedurális (eljárási) és a szubsztantív (érdemi, értékelvű) megközelítések között régi a vita, és nem csak nálunk. (Ne feledjük, nemcsak a „haza”, hanem más „igazságok”, így az egyenlőség nevében is követtek el százmillió áldozatot követelő gazságokat.) Az „igazsághívők” egyik fontos szellemi vezetője, Csoóri Sándor 2000-ben a Népszabadságban így fogalmazta meg ennek az oldalnak a credóját: „Az összevissza szaggatott, darabolt, osztott magyarságot a demokrácia, a négyévenkénti kormányváltások még tovább osztották és darabolták. Más szóval: a »szórványosodás« idehaza, az anyaországban is fölerősödött. Minden választás egy-egy újabb belső trianoni határhúzás a lelkek között.”

Az EBESZ szerint a választás odaát „free but not fair” (szabad, de igazságtalan), de még van. Orbán pedig kötcsei programja nyomán halad: „vagy olyan kormányzati rendszert próbálunk felépíteni, amely minimálisra csökkenti a duális erőtér visszaállásának esélyét, és helyette hosszú távon egy nagy centrális erőtérben rendezi el a politikai kérdéseket; vagy ellenkormányzásra készülünk, és akkor a duális erőtér vissza fog állni”.

A duális (vagy ha kérhetnénk, többosztatú) erőtér persze vissza fog állni. De mi lesz velünk, magyarokkal, ha az ország (a nemzet) harmada azt gondolja majd, amikor elberreg az a helikopter, hogy nem Orbán bukott, hanem az igazságot győzték le?
A szerző Pozsonyban (is) élő magyar újságíró

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.