Félig tele van a gazdaság pohara

euró pénz

A szlovák gazdaság elmúlt két hétben megjelent adatait áttekintve a hagyományos optimista és pesszimista nézőpont ellentétje juthat az ember eszébe. Ha optimistán tekintünk a szlovák gazdaságra, akkor annak pohara félig tele van. Ha viszont pesszimistán, akkor pedig félig üres. Ilyenkor persze az a kérdés, hogy akkor most optimisták legyünk-e vagy pesszimisták.

Ha a szlovák gazdaság második negyedévben nyújtott teljesítményét nézzük, akkor a dolgok nem is néznek ki annyira rosszul. Ebben a negyedévben a szlovák GDP 1,5 százalékponttal növekedett éves szinten, ami az elmúlt öt negyedév legjobb teljesítménye. A gazdasági növekedés tempóján ugyan lehet fanyalogni, de az európai gazdaság jelenlegi állapotát tekintve már magával a gazdasági növekedés létével is elégedettek lehetünk. Összehasonlításképpen: 2023 második negyedévében a magyar gazdaság 2,4 százalékponttal csökkent éves szinten, és hasonló helyzetben volt a lengyel és cseh gazdaság is. Ha Szlovákia a gazdasági növekedés ilyen tempóját az év második felében is fenn tudná tartani, akkor év végén igazán elégedettek lehetünk.

A pesszimisták ilyenkor jegyeznék meg, hogy a havi szintű adatokat elemezve erre nem igazán nagy az esély. Júliusban például a szlovák ipari termelés éves szinten 5,3 százalékponttal csökkent, ami ebben az évben a második legrosszabb havi eredmény. Nyugtalanító, hogy négy erősebb hónap után a szlovák autóipar is a negatív zónában jár, de ezt egyelőre felírhatjuk a júliusi üzemi szabadságok számlájára. Félő azonban, hogy valami más is van a háttérben, mert júliusban az új ipari rendelések volumene is 7,3 százalékponttal csökkent éves szinten. Az augusztusi ipari adatokból komolyabb következtetéseket lehet majd levonni, de az új ipari rendelések volumene szinte mindegyik nagy európai gazdaságban csökkenőben van. Júliusban az építőipar volt a szlovák gazdaság pozitív színfoltja, de ezt is csak az uniós pénzügyi forrásokból finanszírozott infrastrukturális projektek tartják életben.

Az optimista tábor erre rámutatna a munkaerőpiac pozitív alakulására 2023 első hét hónapjában. A szlovák munkanélküliség jelenleg a munkahivatalok kimutatása szerint és a Szlovák Statisztikai Hivatal elemzése szerint is történelmi mélypontokat közelít meg, és a gazdasági elemzők szerint ez év második felében sem fog változni. A magas inflációnak köszönhetően a reálbérek azonban 2023 első felében is csökkentek, ezért a szlovák háztartások továbbra is óvatosan tervezik fogyasztásukat. Maga az infláció tempója azonban folyamatos csökken, és jó esély van arra, hogy 2024-ben két év után a reálbérek újra növekednek majd.

Érezhető tehát, hogy a szlovák gazdaság helyzete a gazdasági növekedés ellenére is elég labilis. Fontos mindig elismételni, hogy az olyan kicsi, nyitott gazdaságok, mint Szlovákia, ki vannak téve a világgazdaság turbulenciáinak, és a negatív gazdasági sokkok gyorsan begyűrűznek. Elég, ha a kínai vagy a német gazdaság teljesítménye tovább romlik, ennek negatív hatásait pár hét múlva már itthon is érezni fogjuk. Ezért sem mindegy, ki kormányoz majd a szeptember végi parlamenti választás után Szlovákiában. Olyan pártokra van szükség a kormányban, melyek ellen tudnak állni a gazdasági populizmus csábításának, és minőségi gazdasági szakértői csapattal rendelkeznek. Ha fenn akarjuk tartani Szlovákia gazdasági növekedését, akkor több területen is azonnali cselekvésre lesz szükség, ezért azonnal bevethető tervek és szakemberek kellenek majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?