Vélemény

Farkasok közt

Robert Kaliňák elkövetett már egyet s mást politikai pályafutása során, de ahogy most Putyin lakájának szerepét játssza, azzal, mondhatnánk, túlmegy minden határon.
Marián Leško

2018. július 29. 10:16

- Kép: Juraj Roščák/Plus 7 dní

Nehéz megmondani, mi a nagyobb pofátlanság – hogy nálunk hozhatta létre európai „főhadiszállását” az Éjjeli Farkasok orosz militáns szervezet, vagy ahogy a volt szlovák belügyminiszer próbálja védelmezni a Kreml új birodalmi álmait megtestesítő csapatot. A Smer alelnöke azt mondja az Éjjeli Farkasokról, nekünk csak azt kell figyelembe vennünk, hogy itt, Szlovákiában milyen tevékenységet folytatnak. És hozzátette: „Az Éjjeli Farkasok Szlovákia területén mindig rendesen viselkedtek”. Bár ez sem igaz, de még ha az lenne is, akkor sem szabad szemet hunynunk afelett, hogy ez a szlovákiai vadhajtás az orosz „anyafarkas” kölykének vallja magát. A moszkvai központnak van alárendelve, és ha Kaliňák ebben esetleg kételkedne, elég, ha megnézi azt a videóüzenetet, amelyen vállalkozó barátocskája, Jozef Hambálek, az Éjjeli Farkasok itteni főnöke nyilvános jelentést küld Putyin éjszakai motoros bandája moszkvai fővezérének, Alekszander Zaldosztanovnak.

A farkasok aktívan részt vettek a Kreml legalávalóbb titkos akcióiban. Vezetőjük, Zaldosztanov büszkén válaszolta a következőket arra az újságírói kérdésre, hogy részt vesznek-e a kelet-ukrajnai szakadár harcokban, és ott voltak-e a Krím elfoglalásánál: „Persze hogy. Hiszen ez hazafias kötelességünk”. Az Éjjeli Farkasok kitüntetést is kaptak Putyintól krími szolgálataik elismeréseképpen, a kelet-ukrajnai Luhanszkban pedig saját harcoló alakulatuk van. Továbbá minden március 5-én, a generalisszimusz halálának évfordulóján hatalmas koszorúval parádéznak Sztálin sírjánál. Zaldosztanov, akinek „valamiért” a Sebész a csúfneve, el is magyarázta, miért istenítik a tömeggyilkos diktátort: „Sztálin az orosz történelem legnagyobb alakja, Oroszország felülmúlhatatlan vezére. Csodálatos országot adott nekünk, kirángatva az orosz civilizációt abból a szakadékból, amelybe a Romanov cári dinasztia bukása után került”. Zaldosztanov egy hidegvérű tömeggyilkosról és a rezsimjéről beszél, amely legalább 20 millió ember haláláért felelős. És ezek után Kaliňák azt meri mondani az Éjszakai Farkasokról: „Ahhoz, hogy valakit bíráljanak, annak a valakinek törvénysértést kellene elkövetnie, vagy legalábbis valami olyasmit, ami sérti a társadalmi értékrendünket”.

 

2018. július 22. 12:09

Elveszik a farkasoktól a tankokat

A szlovák kormány, amikor Kaliňák is a tagja volt, határozatban ítélte el a Krím orosz megszállását és a nemzetközi jog megsértésének minősítette. Ha az Éjjeli Farkasok részt vettek ebben, akkor az vajon összhangban van demokratikus értékeinkkel? Vajon nem sérti a Btk. 422. paragrafusát, ha egy Szlovákiában működő csoport olyan zászlókat, jelvényeket, egyenruhát és jelszavakat használ, amelyekkel mások emberi és szabadságjogait eltipró szervezetek iránti szimpátiáját fejezi ki?

És nem mellesleg Zaldosztanov Sztálin mellett természetesen Putyinnak is csodálója, mindenekelőtt azért, mert „újraépíti a birodalmat”. Azt a birodalmat, amely minket is bekebelezett egykor.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?