Fapados luxus

Bombariadó miatt kényszerleszállást hajtott végre Burgaszban egy Hurgadába tartó repülőgép

A légitársaságok áthárítják az új terhet az utasokra.

Nem elég, hogy az egekbe szöktek a repülőjegyárak a nyári időszakra (egyelőre, aztán később kiderül, hogy visszatérnek-e a megszokott, vagy annál csak picit drágább szintre), a magyar kormány extraadója tovább növeli a repülés költségeit (Európán belül 10 euróval, azon kívüli célállomások esetén 25 euróval, utasonként, indulásnál) – igaz, csak a budapesti indulásoknál. Bár hivatalosan azt állítják, ezt nem az emberek fogják megfizetni, talán nem lőjük le a „poént” azzal, ha leírjuk: de igenis, ezt az embereken fogják behajtani! A Ryanair már értesítette is az utasokat, hogy fizessék ki az új adót, ha repülni akarnak!

Az, hogy egy kormány adót vet ki valamire valamilyen cél érdekében, tejesen legitim. Több országban van ilyen, Európában általában zöld adónak nevezik – ezzel arra próbálják ösztönözni az utazni vágyókat, hogy ha van alternatív megoldás (például nagy sebességű vonat), akkor inkább azt használják a rövidebb utazásokra. Vannak helyek, ahol az ilyen díjat be- vagy kilépési illetéknek neveznek, esetleg turistaadónak. Mindenhol van valamilyen megnevezése, ami valamilyen szinten takarja a kivetés alapját, a célt.

A magyar „megoldás” ettől jelentősen eltér, hiszen az extraprofitadónak nevezett új díj azt sugalmazza, hogy a légitársaságoknál rendkívül nagy bevétel és haszon keletkezett az utóbbi években, mohók, és ezt most jól elveszik tőlük. Teszik ezt akkor, amikor a világjárvány miatt a légitársaságok nem repülhettek, sok esetben az is csoda, hogy a kétéves járványidőszakot túlélték. Nemhogy extraprofitot, még minimális nyereséget sem termeltek, helyette hatalmas veszteséggel zárták az évet a légitársaságok. Az egyik fapados például csaknem 650 millió, a másik „csak” 300 millió eurós mínuszról számolt be – és ez már az az év, amikor ismét lehetett repülni. De ahhoz, hogy túléljék a járványt, és a veszteség kezelhető legyen, szükség volt a korábban felhalmozott nyereségre, amit eddig senki nem akart elvenni. Eddig...

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a légitársaságok áthárítják az új terhet az utasokra, a Ryanair – miután „ostobaságnak” nevezte ezt az extraadós intézke-dést egy olyan szektorban, amely-ben jelenleg semmilyen nyere-ség nincs – szinte azonnal jelezte is e-mailben, hogy akkor is fizetni kell, ha már megvette valaki a je-gyét, az extra tétel megtérítése nél-kül nem utazhat, a pénzt azonban visszakapja. A magyar kormány azonnal fogyasztóvédelmi vizsgála-tot helyezett kilátásba, hiszen nem lehet utólag módosítani az áron – elhallgatva a tényt, hogy a kabinet által meghatározott kivetési alap nem a foglalás, hanem az utazás napja, ezért folyamodik a légitársa-ság ilyen lépéshez. Csakhogy nem az ár nőtt meg, hanem időközben, szinte azonnal kivetésre került egy új tétel, és ahogy az üzletszabály-zatuk írja (amelyet a jegy vásárlá-sával elfogadott), az ilyet utólag is bevasalhatnak az utason. Nemcsak a Ryanair, a többi cég is várható-an hasonlóan fog eljárni, legfeljebb utólag nem, csak az új foglalásoknál jelenik meg az extraadó, így július elsejétől senki sem úszhatja meg a 10 vagy a 25 eurós díjtétel megfize-tését. Egy négyfős, családi, törökor-szági nyaralásnál ez már kerek 100 eurós pluszkiadás.

A fapadosoknak és az utasaik-nak az ilyen, akár csak tízeurós extra teher is jelentős, ezért sokkal nehezebben töltik fel a gépet, ami járatritkításokhoz, -törlésekhez, út-vonalak megszüntetéséhez vezet. Ez pedig azt is jelenti, hogy sok célál-lomásnál megszűnik a konkurencia-harc, az olcsó(bb) jegyek árai a mo-nopolhelyzet miatt jelentősen meg-ugorhatnak. Így lesz a 10/25 eurós emelésből sokkal nagyobb drágulás. A mostani dráguló utazási árakkal pedig eljutunk oda, hogy luxus lesz az utazás, még a fapados is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?