Vélemény

Elkéne a segítség

A pénzügyminiszternek most a legveszélyeztetettebb ágazatok és vállalkozások megsegítését kellene villámgyorsan kidolgoznia.
Dudás Tamás

2021. április 14. 11:47

étterem k
- pixabay

Óvatos optimizmus – ez lehetne az elmúlt napok fő jelszava Szlovákiában. Bár a húsvéti ünnepek esetleges hatását még nem teljesen látjuk a fertőzöttek számában, de úgy fest, hogy küszöbön a nyitás.

Ez az óvatos optimizmus a pénzügyminisztérium elemzői szerint már megjelenik az aktuális gazdasági mutatókban is. Márciusban a fogyasztói bizalom több hónapos gyengélkedés után végre javult, ez a háztartások fogyasztásának növekedésében is megmutatkozott. Javult a hangulat a világgazdaságban is, ami nagyon fontos a Szlovákiához hasonló nyitott gazdaságoknak. Ennek megfelelően a szlovák ipar az év első két hónapjában jól teljesített, és az autóiparnak köszönhetően az export is 7,7 százalékkal növekedett az elmúlt évhez viszonyítva.

Továbbra is érvényes azonban, hogy a szlovák gazdaságnak két arca van. A jól működő ipar mellett a szolgáltatási szektor nagy része az életéért küzd. Míg a kiskereskedők már reménykedhetnek a közeli nyitásban, az idegenforgalom és a gasztronómia jövője továbbra is nagyon homályos. A téli idegenforgalmi szezon teljesen elúszott, és a következő nyári szezon kapcsán is sok a kérdőjel. A médiában és a szociális hálón gyűlnek az olyan történetek, hogy a gasztronómiában vállalkozók sorra dobják be a törülközőt. Jó hír, hogy a kormány is érzékelte: a szektor számára bekészített 100 millió eurós támogatási csomag nem lesz elég, és további 120 milliót bocsát az idegenforgalomban és gasztronómiában tevékenykedő vállalkozók rendelkezésére. Félő azonban, hogy ha a különféle korlátozások továbbra is fennmaradnak, ez sem lesz elegendő a szektor túléléséhez.

A politikai küzdőtéren már hónapok óta parázs vita folyik arról, hogy a szlovák kormány által előkészített pénzügyi segély elegendő-e a járvány gazdasági következményeinek enyhítésére. Kormány és ellenzék egyaránt olyan ábrákat húz elő, melyek a saját igazukat bizonyítják, de az Európai Központi Bank legújabb elemzése megmutatta, hogy Szlovákia az eurozóna azon országai közé tartozik, ahol a GDP-hez mért pénzügyi segély a csoport átlagánál alacsonyabb volt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kormánynak még van költségvetési mozgástere.

Ezért is tanácsolja Ján Tóth, a Költségvetési Tanács elnöke, hogy a sikeres jövő érdekében a szlovák gazdaságnak azonnali gyors segítségre van szüksége, melynek az összege a 2 milliárd eurót is elérheti. Első hallásra furcsán hangzik ez attól az embertől, akinek az a feladata, hogy árgus szemmel figyelje a költségvetési kiadásokat, ám ő azzal érvel, hogy ezek a jövőben a gyorsabb gazdasági növekedésnek köszönhetően megtérülnek. Fontos megjegyezni, hogy nem helikopter-módszert javasol, hanem célzott támogatásokat azoknak a szektoroknak, amelyek a legnagyobb gondban vannak. Az így megmentett vállalkozások a korlátozások megszűnése után gyorsan vissza tudnának térni a piacra, ezzel is hozzájárulva a gazdaság növekedéséhez.

Ján Tóth ötletével a vezető szlovák közgazdászok nagy része egyetért, beleértve a Szlovák Nemzeti Bank elnökét is. A labda most már a kormány térfelén pattog, a kérdés azonban az, hogy van-e elegendő politikai akarat a vállalkozói szférának szánt pénzügyi segély jelentős növelésére. Richard Sulík már hónapok óta szorgalmaz általános kártérítést a koronavírus-járvány által megkárosított vállalkozásoknak, de törvényjavaslata rendre az OĽaNO ellenállásába ütközött. Igor Matovič pénzügyminiszter jelezte, hogy a vállalkozások kártérítésével ezután az ő minisztériuma foglalkozik, ezért reméljük, hogy mihamarabb érkezik tőle egy használható javaslat. Továbbra is érvényes ugyanis, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad. Dupla értéke van a gyorssegélynek, és ha nem érkezik meg időben, előfordulhat, hogy a vállalkozások egy részének később már hiába küldenék, nem lesz kinek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

koronavírus TAB

Miért a Dunaszerdahelyi járás az egyetlen zöld régió?

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Téma a VASÁRNAPBAN: Az „ilyen még nem volt” és a szabályok éve

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.