Vélemény

Egy fölösleges vita

Igor Matovič és Richard Sulík folytonos konfliktusa az elmúlt év egyik meghatározó politikai történése volt, magát a kormányzást is jelentősen befolyásolta. Mint az várható volt, Igor Matovič pénzügyminiszteri kinevezése után a konfliktus a költségvetés területére tevődött át, és több hétig mérgezte a koalíciós viszonyokat.
Dudás Tamás

2021. június 2. 08:30

Kotrha
Kotrha

A parlament ugyan múlt pénteken pontot tett a költségvetés módosításáról szólt vita végére, de az OĽaNO és az SaS közötti feszültségnek ezzel koránt sincs vége.

Az egész konfliktus ártatlanul kezdődött, a pénzügyminisztérium javaslatával, hogy az ez évi költségvetés hiányt növeljék 3,4 milliárd euróval. Ez nagy összegnek hangzik, de hozzá kell tenni azt is, hogy a globális koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt a költségvetési tervezés nehezebb, és ezért volt szükséges a költségvetési kiadások jelentős megnövelése. A többletkiadásokból 2,4 milliárd euró a koronavírus-járványhoz köthető, míg további egymilliárd a költségvetés egyéb területeit érinti.

Richard Sulík és az SaS először azt nehezményezte, hogy a pénzügyminisztériumtól nem kaptak elég időt a javaslat áttanulmányozására, majd több költségvetési tételt is megkérdőjeleztek. Erre a pénzügyminiszter szokásához híven sajtótájékoztatón reagált, melynek fő témája az SaS ostorozása volt. Innen már nem volt visszaút, és az eredetileg technikai jellegű vita ideológiai konfliktussá változott: a liberális SaS egyre gyakrabban kezdte emlegetni a fenntarthatatlan államadósság felé vezető görög utat. A több körben lezajló szakértői tárgyalások sem hoztak eredményt, ezért végül a három kormánypárt az SaS nélkül fogadta el a költségvetés módosítását.

A költségvetés kérdése megoldódott, de a liberálisok rosszindulatú fricskaként könyvelhetik el, hogy a megszavazott többletkiadások végül még az eredetileg javasolt 3,4 milliárdot is meghaladták.

Nagy kár, hogy így alakultak a dolgok, ugyanis ez kitűnő alkalom lett volna, hogy Igor Matovič és Richard Sulík elássa a csatabárdot. Ehhez azonban több empátiára és kompromisszumkészségre lett volna szükség mindkettejük részéről. A kiszivárgott adatok szerint a két párt álláspontja között egyáltalán nem volt áthidalhatatlan szakadék, de a politikai kompromisszum végül elmaradt. Ebben nagy szerepe volt Igor Matovičnak, aki minden vitát a személye ellen intézett támadásként értelmez és tálal, és azonnal ellentámadásba lendül, ami jócskán leszűkíti a megegyezés lehetőségét. Nem segített persze a liberálisok merev költségvetési álláspontja sem, akik mindenhol a görög utat látják. Nem vitás, hogy a tervezett költségvetési hiány hosszú távon fenntarthatatlan, de 2021-ben még a sebezhető gazdaság támogatása a fő prioritás.

A költségvetési vita után maradt rossz szájíz azért baj, mert a koalíciós látóhatáron feltűntek az új konfliktuslehetőségek az OĽaNO és az SaS között. Matovič már felvázolta családtámogatási terveit, melyekhez nagyszabású adó- és járulékreform társulna. Ezt látva a liberálisok gyorsan jelezték: számukra mindennemű adóemelés elfogadhatatlan, inkább ezek csökkentéséről kellene beszélni. Ebből ismét egy olyan konfliktus kezd kirajzolódni, amely akár a kormánykoalíció széteséséhez is vezethet. Meglátjuk, mennyit tanultak az érintettek az elmúlt hetek történéseiből, de tartok tőle, hogy mindkét oldalon túl nagy az egó, és túl mélyek a sérelmek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ivan Korčok

Korčok: Ez itt nem Felvidék!

rendőrség

Szigorít Ausztria: Augusztus 15-től csak a teljesen védettek léphetnek be az országba

Kisebbségi Kulturális Alap kultminor

A BMI a KKA-ról szóló módosítás hátrányaira figyelmeztet

tuntetés
Frissítve

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

slovan

Focicsütörtök: Gibraltáron a Slovan, Kazahsztánban a Žilina, svájci topklub Újpesten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.