Vélemény

Ébresztő!

Mintha egy szétesés előtt álló párt kommunikációját figyelnénk.
author
Molnár Iván

2021. december 13. 11:00

Szövetség k
- Somogyi Tibor felvétele

Néhány hét alatt bebizonyosodott, hogy a felvidéki magyar gyűjtőpárt, a Szövetség létrejötte és az egységes magyar politikai képviselet – két különböző dolog. A közös párt több mint két hónapja létezik, ám az utóbbitól fényévekre vagyunk, miközben az idő sürget: a jelenlegi kormánykoalíció bármikor széteshet.

A Szövetséghez hasonló, parlamenten kívüli ellenzéki pártok egyetlen fegyvere a hatékony kommunikáció. Potenciális választóikat meg kell győzniük, hogy az ő érdekeiket képviselik, és amit ígérnek, azt komolyan gondolják. Jelenleg ennek az ellenkezője folyik. Ha hirtelen idecsöppenne egy földönkívüli politológus, a Szövetség kommunikációjából csakis arra következtethetne, hogy egy szétesés előtt álló párttal van dolgunk, és kinevetne bennünket, ha azt állítanánk neki, hogy idén ősszel jött létre.

Hogy a párt politikusai a sajtón és a közösségi oldalakon keresztül üzengetnek egymásnak, azt ugyan nevezhetjük „kulturált eszmecserének” is, a folyamatos oldalvágások és az egymásnak teljesen ellentmondó üzenetek azonban inkább elbizonytalanítják a választókat, tovább apasztva a parlamenti képviselethez még most sem elegendő szavazótábort.

Nem túl bizalomgerjesztő az sem, hogy a Szövetség elődpártjai továbbra is párhuzamos, egymásnak ellentmondó kommunikációt folytatnak az online térben, elsősorban a saját üzeneteiket szajkózva a közösségi oldalaikon. Van már persze közös platform is, a szovetseg.sk honlap, amely azonban inkább tűnik egy alapiskolás hirtelen összecsapott házi feladatának az informatikaórára, mintsem egy feltörekvő párt profi portáljának.

A párt politikusai persze próbálják szépíteni a dolgokat, arra hivatkozva, hogy sokszínű pártról van szó, és időbe telik, amíg összerázódnak. Nos, a sokszínűséghez csak annyit: nem gond, ha egy kocsit három, vagy akár hat ló húz, és az sem, ha a lovak „sokszínűek”, de ha a három ló háromfelé próbálja meg húzni a kocsit, az csak balesettel végződhet.

Az sem állja meg a helyét, hogy van még idő az összerázódásra, hiszen a legközelebbi parlamenti választás csak 2024-ben lesz. Például a két szlovákiai nagybank közül az egyik, az Általános Hitelbank (VÚB) a jövő évre szóló előrejelzésében máris külön pontban foglalkozik az előrehozott választás lehetőségével. „A jelenlegi kormánykoalíció működésével sokszor már most is gondok vannak. A kevésbé népszerű intézkedéseket nehezen tudják elfogadtatni, és napirenden vannak a koalíciós partnerek közötti konfliktusok. Ez utóbbiak az uniós helyreállítási alapból származó pénzek lehívásához szükséges reformok elfogadása miatt jövőre tovább éleződhetnek” – áll a VÚB előrejelzésében, amely szerint így az előrehozott választást sem lehet kizárni. Ha ezt az ellenzéki politikusoktól hallanánk, akár legyinthetnénk is, ám ha ugyanezt egy komoly nagybank minden egyes szót alaposan megfontoló elemzői állítják, a Szövetség politikusainak érdemes lenne átgondolniuk a kommunikációs stratégiájukat. Ha így folytatják, a felvidéki magyaroknak lesz ugyan közös gyűjtőpártjuk (vagy nem), a magyar parlamenti képviseletről azonban egész biztosan továbbra is csak álmodozhatunk.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
korrupció

Kiábrándultunk a becsületes életből

Eduard Heger Igor Matovič

Döntenek az inflációs csomagról

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyra figyelmeztetnek

Esterházy János

Esterházy János és kora

koronavírus-vakcina

Kötelező és ajánlott oltások Szlovákiában

Premier League
Frissítve

Premier League – Kétgólos hátrányból fordított és bajnok a Manchester City

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.